MF-veteranen Britta skulle stå i Army of lovers kulisser men fick kliva fram

Det tog hela fyra semifinaler men så stod Britta Bergström, kallad Sveriges mest kända okända sångerska, på Melodifestivalscenen i år igen. 1996 var första gången vi kunde se henne backa upp de tävlande artisterna. I år handlar det om två bidrag. dels Army of lovers där hon är med fysiskt men även som inspelad kör på Lucia Pineras låt. Det är nog lättare att räkna antal år som hon inte medverkat även om de också finns. Själv har hon börjat tappa räkningen.

– Det är nästan varje år. Jag har liksom tappat räkningen själv vilka år det inte är men när de började på turnén… när var det, 2002? Då var jag inte med till exempel .

Att det ens blev Britta och att hon är så framträdande beror dels på svt och dels på Alexander Bard som också tyckte det var bäst med en mer framskjutande placering än i kulisserna.

– Jag sjunger ju på låten i inspelningen, sen hade svt tyckt att det här är för mycket lead, featuring och de här wailarna.”Jaha, då får vi ringa in Britta” hade Alexander Bard sagt då. Det är han och Henrik Wikström som kallar in mig när det ska sjungas både med BWO och Gravitonas. Sen var det sagt att jag skulle stå i kulissen och sjunga, som man ofta gör när man inte dansar. Så mailade Alexander där han tyckte att ”nej, vi ska in med dig i numret.”

Någon låt som varit svår att göra gick inte att komma på, till en början åtminstone. Britta funderar ett tag och konstaterar att det gäller att tänka tillbaka nu. Hon kommer sedan fram med två exempel varav det ena är en mellanakt som huskören fick framföra för några år sedan.

– Det var faktiskt idag som jag kände att den här har inte vi repeterat så värst mycket. Vi träffades första gången idag. Jag gör mina grejer och de gör sina grejer, vi är inte beroende av att vi ska få ihop våra stämmor liksom så det kanske var mest idag som jag kände ”vad ska det här bli, vad ska vi göra egentligen?” Så det var kanske det som var mest nervöst. Sen gjorde vi en mellanakt där huskören fick komma in något år. Mellanakten hette Car wash tror jag.

De första orden av en del ur ovanstående mellanakt sjunger Britta fram och fortsätter:

– Då var det en massa koreografi och jag är ju inte dansare som Dea och Jenny så det fick jag jobba lite med.

Något lättare verkar det vara att plocka fram en favoritlåt genom åren. Även om det snarare blev hela två-fyra stycken efter en kortare fundering kring de deltagande åren och bidragen.

– Jag älskar att sjunga Sanna Nielsens Hela världen för mig. Då var jag med i huskören tror jag men den tyckte jag om. Det är ett roligt minne för den var så otippad och så tog den sig vidare. Det blev stor uppståendelse kring det. Det var jättekul, den låten var väldigt rolig också. Det är ett stort minne. Sanne Salomonsen, min husgudinna, hon sjunger Higher ground. Då var jag med och körade också. Det är de två som kommer till mig såhär spontant. Patrik Isaksson är alltid rolig att sjunga med och Sarah Dawn Finer såklart.

Vi kommer in på Sarah Dawn Finers Moving on från 2009, där just Britta fick hoppa in på fredagskvällens genrep istället för Sarah som hade stora röstproblem.

– Vi stod faktiskt precis och pratade om det, när Sarah var så dålig i rösten och jag fick rycka in på genrepet med textkort för jag kunde inte texten utom det jag själv sjöng då.

Under torsdagens genrep hörde hon inte alla låtarna men hann med att lyssna på Robin Stjernberg, en kille som hon hade förmånen att få sjunga med i idol. Och han får mycket beröm av henne, framför allt för sin röst.

– Han var bra redan då men nu har han utvecklats ytterligare. En fantastisk låt och han sjunger svinbra så det kommer nog gå bra för honom tror jag. Han har otroligt omfång, en högre röst än vad jag har, berättar hon.

Det lär bli en hel del resande runtom i landet som frilansande körtjej och en som dessutom är erkänt bra vilket gör att hon är efterfrågad och därför dyker upp lite här och var. Hem till Gävle blir det någon gång om året för att hälsa på en av hennes bästa kompisar. Samtidigt konstaterar hon att Gävle inte ligger så långt från Stockholm men att det nu för tiden är mer Luleå som gäller och att Gävle kläms in emellanåt.

– Jag skulle ju kunna åka upp oftare men jag har ju min särbo i Luleå. Nu är det mer Luleå som är mitt resmål. Jag gillar Gävle och har goda minnen därifrån. Trevliga människor som jag känner där.

Soloartist är inget som lockar alls. Att vara soloartist förklarar hon med att man då ofta måste sjunga i en viss genre för att man har en marknadsplan. Något som inte behövs när man körar.

– Tjusningen med att köra är att jag får göra väldigt många olika typer av låtar, mycket olika genrer, får sjunga med olika artister. Det är mycket olika tv-program. Jag tycker jag får vara med om mycket olika sammanhang och hoppar på de roliga jobben som dyker upp.

Nu är det strikta regler i Melodifestivalen gällande bidragen. Musiken ligger förinspelad och går inte att ändra på. Med andra ord omöjligt att improvisera för mycket, vilket är fullt möjligt på en vanlig spelning. Hur är det då när en artist som till exempel Carola bara far iväg, är det svårt att haka på som körmedlem alla gånger?

– Ibland kan det vara så att Carola börjar köra en låt som man aldrig har hört. Då blir det såklart svårt att följa med men ofta är det ju någon välkänd låt som man har hört, då kan man haka på. Det blir ju oftast en refräng eller så, inte en hel låt. Men det är inte så många artister som gör så kan jag säga. Det är väldigt få artister som är bekväma med det att helt plötsligt bara improvisera mitt i en show, det är nästan bara Carola skulle jag vilja säga, som gör så.

Britta förklarar vidare med att Patrik Isaksson kan va rätt fri men att han har en inrepeterad låtlista som följs. Vi fortsätter på Carola-spåret:

– Carola är ju lite… vad ska jag säga, hon kan ju testa litegrann. Helt plötsligt…hon får feeling så vill hon göra nåt annat och bjuder in till det, så får hon se vem som hakar på eller inte men det är ingen större deal om ingen hakar på heller. Hon är rolig på det sättet tycker jag. Det gör det intressant både att titta på och att vara med och sjunga, man vet inte riktigt vad som ska hända.

Vad som ska hända vet vi inte heller om morgondagen och då blir det klädrep för henne och de övriga i Army of lovers gäng. Därefter två publika genrep innan lördagskvällen blåser en i nacken. Går Army of lovers till final då så har det vackra Gävle någon att heja på, även om hon inte är soloartisten utan körar åt trion.

Publicerat av

Diana Wikström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *