Första genrepet av semifinal 1 går nästan smärtfritt

Petra Mede

Första genrepet i Melodifestivalen betyder kvällsshow med publik som köpt biljetter. Här är det ingen biljettpublik. Både Petra och artisterna har därför ett ganska ”ensamt” rep för endast en liten skara här inne av personal och oss.

Det börjar med en film som visar olika nationaliteter i diverse situationer. Inne i arenan är det mörkt tills en nedsänkt bro med tillfälligt uppbyggd trappa ned till scenen lyses upp och en grupp barn plötsligt hamnar i strålkastarna. Barnen börjar sjunga på Euphoria, åtminstone de första raderna. Därefter uppenbarar sig Loreen själv på bron och går mellan barnen till den översta trappsatsen där hon ansluter till de och sjunger vidare på förra årets segrarbidrag.

Petra Mede har tagit sig ut på scenen och välkomnar Europa på såväl engelska som franska och avslutar med ”let the eurovision song contest begin!”

Österrikes vykort visas genom att en fjäril i det landets färg flyger in i bild. Vykortet avslutas med att samma fjäril flaxar iväg och vi har kommit in i arean där artisten står redo att sjunga.

Efter att Danmark och Emmelie som femte land avslutat sin sång kliver Petra in och visar årets logga samt mottot ”We are one”. Hon berättar om några andra motton de haft i åtanke varav den sista i översättning blir ”Klaga inte, det är dyrare i Norge”.

Tekniken fungerar bra för de ända tills Ukraina kommer. När Zlata ska börja sjunga går något galet med kläderna och/eller mikrofonens dosa. Zlata som precis burits in på scenen av Igor får finna sig i att bli inburen en andra gång men nu utan missöden.

Vi får också se en film efter Ryan Dolans framträdande (det land som ännu innehar rekordet i antal segrar) om Australien som visat tävlingen under flera år och hur de har förändrats.

Efter det sista av 16 länder kommer Petra in och drar röstningsförfarandet samt berättar att hon snart ska in i green room. Förutom att grafiken till semifinal två istället för ett plötsligt råkar smyga sig in och den delen får tas om så är det några sekunders mellanrum mellan övergångarna ibland som känns aningen för långa.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *