Procenten säger soloartist, oddsen pekar mot Danmark eller Ryssland

I finalfältet har vi 12 solosångerskor, 10 solosångare, tre grupper (2 med män och en blandad) samt Georgiens duo.

Rent preocentuellt är det större chans att en solosångerska vinner (46%) följt av en solosångare (38,5%). Därmed också väldigt stor chans att en soloartist över huvudtaget kommer ta hem Eurovision Song Contest till sitt land, den ligger på hela 84,5% chans. Att en grupp ska vinna är endast 11,5% medan det är 0,3% chans att en duo ska vinna.

Blir någon av dessa vinnare av Eurovision Song Contest 2013?

Nu är det emellertid så att i Eurovision kan man inte bara gå på procentsatsen efter artisters sammansättning. Det är faktiskt låten och framträdandet som avgör om landet får röster eller inte. Georgien till exempel som är den enda duon i hela startfältet har en väldigt bra låt och ett fint nummer gjort för tv-rutan. De ligger också tvåa på omröstningen här i presscentret samt har bra odds till att ta en bra placering. Spanien och Armenien som är en av tre grupper har betydligt sämre odds.

När vi ändå är inne på odds. Danmark ligger fortfarande etta på bettinglistorna att vinna tävlingen, följt av Norge, Danmark och Ryssland. Här inne i presscentret ser topp-5 ut såhär:

– Ukraina

– Georgien

– Danmark

– Frankrike

– Azerbajdzjan

Det land som vinner är oftast en kombination ingredienser. Det bör vara en låt som lätt sätter sig. Helst ska den sticka ut. Ett snyggt nummer underlättar men behöver inte vara påkostat och extravaganza. Dessutom har en artist som går genom rutan och kan få tv-tittaren på fall klart större chanser än en nervös artist med flackande blick och utan personlighet.

Vid en hopslagning av oddsen samt omröstningen här så ser det väldigt ljust ut segrarmässigt för både Danmarks Emmelie de Forest och sin Only teardrops men även för Ukrainska Zlata med gravity samt Nederländska Anouk med sin väldigt lugna Birds och azerbajdzjans Farid med sitt utomordentligt vackra nummer till den delvis svenskskrivna Hold me. Tag bort Nederländerna som även om hon fick världens emottagande på presskonferensen och ligger högt upp på bettinglistorna så har ni tre möjliga segrare i de övriga tre ovan då Danmark, Ukraina och Azerbajdzjan alla har ingredienserna som brukar kunna göra en vinnare.

Jag är också övertygad om att många röster kommer fördelas över både finska Kristas smågalna nummer och käcka låt, Georgiens sköna men enkla duett, den leende Maltesen som verkligen har kontakt med publiken inne i arenan samt den bedårande vitryskan i sitt glittriga disconummer och den välkända Cascada för Tyskland. Glöm inte Ryssland. Men vinner de? Jag tror vi kan lägga till Georgien och Vitryssland som en av de mest troliga vinnarna medan de övriga har möjlighet till en ganska fin placering. Även Ryssland lär bli farliga.

Robin hoppas jag förstås att han gör sitt livs nummer ikväll och norpar ännu en seger för Sverige men motståndet han har gör att det känns mest troligt med en plats någonstans inom topp-10.

Publicerat av

Diana Wikström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *