Om de nordiska länderna fått bestämma: seger för Norge

Med strax över två veckor sedan Danmark tog hem segern genom Emmelie de Forest har jag för skojs skull i väntan på vad sommaren har ett ge, satt mig ned och grottat ner mig i finaltavlans poäng. Kanske aningen sent men kan ändå vara intressant att forska lite i från olika vinklar.

Här kan man när man plockar ut alla 12-poängare se att Hela 13 länder, vilket är halva startfältet, tilldelades minst en tolvpoängare. 12-poängsmässigt vann också azerbajdzjan med två 12:or mer än Danmark. Ukraina norpade fem stycken. Övriga 10 lyckliga länder där bland annat Sverige ingår fick mellan en och tre antal tilldelna maxpoäng.

Det som ändå gjorde Danmarks seger var att de fick poäng från samtliga länder utom San Marino. De fick också hela sju 10-poängare och tre åttor. Jämför det med azerbajdzjan som fick lika många åttor men endast tre 10-poängare och saknar poäng från hela åtta länder. Även Ukraina slår azerbajdzjan på fingrarna med att kunna visa upp så mycket som åtta 10-poängare samt en åtta mer men med ett ”landfall” på 10 stycken som inte gav de någon poäng över huvud taget.

Av de tre länder som framför allt tippade som potentiella vinnare visade de sig att samtliga placerade sig på pallen. Danmark som vann förstås samt tvåan Azerbajdzjan och trean Ukraina. Ryssland var mycket riktig farlig och slutade på en femteplats. Georgien och Vitryssland fick desto sämre placeringar och placerade sig direkt efter Sverige på en 15:e respektive 16:e plats.

Tittar man på hur de nordiska länderna röstade var de ganska eniga om vad som var ”bra låtar”. Av 18 länder som fick poäng från Island i väst till Finland i Öst så fick 12 av dessa poäng från minst tre. Skillnaden mellan slutresultatet och de Nordiska ländernas tycke är att om Norden fått bestämma skulle Norge vunnit (med högsta poäng från både Sverige, Danmark och Finland samt näst högsta från Island) och Danmark komma trea. Nederländerna gick uppenbarligen också väldigt bra hem här uppe i Norra Europa med höga poäng från alla nordiska deltagare.

Vår egen Robin Stjernberg kan för övrigt tacka våra grannar då nästan hälften av poängen kom från just de (28 poäng) medan de övriga 34 poängen trillade in från 11 andra delar av Europa. Robin som hade all rätt att inte vara nöjd med placeringen, kanske han har rätt i att låten mått bra av att höras två gånger istället för en enda. I sommar ska han förutom att fara runt på Rix Fm festival ha en del egna spelningar, förhoppningsvis blir det en sommar utan allt för mycket regn och jag skulle inte bli förvånad om han dyker upp även på Allsång på Skansen.

Publicerat av

Diana Wikström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *