Jonas Gardell: Det är alltid roligt att uppträda när det är förknippat med livsfara

Jonas Gardell, gårdagens mångsysslare, gillade vädret till trots under gårdagskvällen. Faktum är att han till och med verkade tycka att det blev mer spännande att uppträda i ovädret.
– Jag tycker det var riktigt kul. Roligt med regnet och vinden, att inte halka och dö medan man sjunger. Det är alltid roligt att uppträda när det är förknippat med livsfara.

Han tillägger att vid utomhusturnéer spelar man var man än kommer. Har artisten inte med sig egen scen utan använder en befintlig ser de förstås också helt olika ut från plats till plats men brukar vara säkra att stå på. Regn är ett element som brukar göra allt annat än underlätta, både rent teknikmässigt men även halkrisken kan öka.

Jonas halkar plötsligt in på publiken. Han låter imponerad medan framför allt vissa delar av den får en extra eloge av honom.
– Det var människor här som suttit sen klockan 10 imorse och som sitter här när vi repeterar. Vi har ju kunnat gå in emellanåt så publiken är hjältar.

Kvällen i sin helhet får bra betyg. Han är nöjd över den och berättar dessutom om sina tidigare allsångserfarenheter utanför Skansen.
– Jag älskar ju allsång! Faktum är jag och Tomas Alfredsson som är regissör vi hyrde Vasan och hade allsång där många kvällar, bjöd dit kompisar. Vi hade peter Jöback bland andra och det var utsålt varenda gång. Så jag är stor allsångsfantast, jag gillar det verkligen. Jag brukar säga man kan inte sjunga falskt man kan bara sjunga alternativt.

Det är inte bara allsång som ligger Jonas varmt om hjärtat. Det gör även Melodifestivalen.
– Jag har gjort en film som heter Livet är en schlager och jag skriver mycket låtar men jag är ingen stor schlagerfantast i mig utan jag tycker om fenomenet med svenska festivalen, tycker det berättar mycket om Sverige. Det är inte schlagern i sig jag tycker mycket om utan programmet, fenomenet allt runtomkring.

De punkter som står med i Melodifestival-CV:t är programledare, filmen Livet är en schlager samt hans schlagerskola 2002-2003. 2002 låg fokus kring den svenska festivalen och hur man skriver en segrarlåt. 2003 flyttades fokus till den europeiska finalen eftersom man om man följt hans råd vid det laget redan borde vara med i tävlingen. Men hur skulle Schlagerskolan se ut idag? Jonas funderar ett kort ögonblick.
– Det vet jag inte men du får gärna ge det tipset till svt att göra en ny schlagerskola för det vore väldigt roligt. Så det var väl en bra idé, det tycker jag vi gör.

Gardell beskrivs här inledningsvis som en mångsysslare men frågan är, vad är han mest?
– Jag brukar kalla mig författare och komiker, ingenting annat. Jag är lite annat också men det är författare och komiker jag känner mig hemma som. Det är därför det ska bli så skönt nu när vi växlar från allvaret och romanförfattaren till komikern och dansmannen Jonas Gardell i min föreställning.

Föreställningen spelas på Maxim i Stockholm och heter helt enkelt ”Jonas Gardell på Maxim”. Under dragshownumret Mitt enda liv befann sig lite över 30 personer samtidigt på scenen. Ungefär lika många kommer det vara även på teaterscenen när showen har premiär den 3 oktober och pågår ända in i början december.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *