Därför är Kult en rockopera

När Ola Salo kom ut på Sollidenscenen i sommarens finalprogram var det för fjärde gången han besökte allsången. Skillnaden nu var att han kom ensam. De tre föregående årens besök har The Ark stått på artistlistan. Så här kommenterade han det faktum att han för en gångs skull står på egna ben:
– Det är lite underligt men det funkar det med.

Hur var då kvällen denna sommarens allsångsfinal?
– Jag tycker kvällen var jättekul och det har varit jätteroligt. Roligt upplägg och jag känner mig väldigt nöjd med alla nummer jag var inblandad i. sen tycker jag Ole gjorde en fantastisk version av min låt.

Ola hade väl egentligen två olika roller under kvällen. Dels var han där för att kunna presentera Ole och berätta om sin rockopera Kult som sänds i Sveriges radio i november. Dels fick han en förfrågan om att sjunga något när han ändå var där.
– I och med att folk inte känner till Ole sen innan och inte känner till låten heller så ville de gärna att jag skulle vara med och liksom presentera låten. Då tyckte de att när du ändå är med kan inte du sjunga en låt också? jag tyckte att det kan jag väl bjuda på.

Kristina från Duvemåla, Jesus Christ superstar och nu Kult. Är det något särskilt med musikaler och i så fall vad?
– Generellt så är jag ju väldigt förtjust i musikdramatik, just kombinationen av musik och dramatik. Jag tycker att dramatik är som starkast när det är musik inblandat och jag själv kan bara agera när det är musik inblandat. Jag kan inte spela teater om jag inte får sjunga, förklarar han och skrattar. Men om jag får sjunga så kan jag vara ganska duktig på att spela teater.

Har du provat spela teater utan att sjunga?
– Ja, och jag tycker att jag är usel på det. Över huvud taget när jag har skrivit något samma sak där, det är mycket lättare skriva dramatik om det är sjungen dramatik. Det är därför Kult är rakt igenom sjungen. Kult inte en musikal på så vis att man sjunger låtar och sen talar emellan. Det är därför jag kallar den rockopera för i opera är det sång rakt igenom.

Berätta mer om Kult, hur föddes den?
– Jag fick en idé till det här för 10 år sen. Då jobbade jag tillsammans en producent som heter Leif Molin. Vi tog fram och jobbade med en idé om att det skulle bli en tv-serie. Sen jobbade vi med idé om en film.

Projektet lades sedan åt sidan och det var ungefär då som SR skickade en förfrågan till honom om att göra musikdramatik för de, men Salo hade redan hoppat på ett annat tåg som möjligen gav honom än mer inspiration.
– Vid den tiden jobbade jag med Jesus Christ Superstar. Jesus Christ Superstar var från början inte en film eller en föreställning utan en skiva. Då tänkte jag så skulle man kunna göra med Kult också, bara göra den som ljud. Så jag nappade på deras förslag och använde erbjudandet för att göra Kult. det är många års arbete som kulminerar i den här verket. Det är över 2 timmar av musik o sång, berättar han.

Även om det länge varit en stor dröm för honom att få göra ett eget projekt som Jesus Christ Superstar vilket han fått nu i samband med Kult, så stannar inte hans planer där.
– Min förhoppning är, att i nästa steg att det kommer bli en föreställning. Kanske till och med en film av det i framtiden.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *