Minikrönika: Såhär började årets Melodifestival…

Malmö som tidigare har fått presentera det sista startfältet innan andra chansen fick nu för ovanlighetens skull inleda hela kalaset och skickade tack vare svenska folkets röster såväl en förhandstippad Yohio som en ung musikskolad Ellen Benediktsson direkt till finalen. Ellen som nog inte var riktigt redo på slutresultatet fick nu lära sig hur man öppnar en flaska med bubblande innehåll på roligast och mest effektfulla sätt och tycktes trivas helt perfekt i den rollen och att stå i fokus. Vad det var som gjorde att hon vann? Det var många bra låtar och scennummer förra veckan. Även om Mahan regerade i någon form inne i arenan på matinégenrepet samt vad jag förstått på besökare även till viss del under direktsändningen så lyckades hon inte riktigt fånga tv-publiken. Samma sak gällde Alvaro Estrella som försvabb för att han inte nådde ut tillräckligt bra. Ellen kan också ha vunnit på den där Sarah-effekten. Det vill säga man reagerar på hur vackert hon sjunger och det räcker för att folk ska rösta på henne och det enkla, fint ljussatta numret.

Varför Yohio vann har Andreas Johnson, mannen bakom Yohios låt ett svar på.

– Han gjorde ett fantastiskt jobb. Han levererade som bäst när han skulle leverera. Han gick in och ägde låten, han ägde scenen.

Andreas vill heller inte att det ska fokuseras på att han har skrivit låten, även om han som själv varit med som artist i tävlingen ett antal gånger känner ett visst ansvar som låtskrivare. En ödmjuk Andreas som vet hur det känns att gå till final konstaterar bara att nu när Yohio gör den och har tagit sig till finalen, att det är Yohios låt.

Han hade inget större sug av att själv ställa sig på festivalscenen igen. Dessutom jobbar Johnson på en egen skiva som drar åt ett annat håll så när de startade ett samarbete fick Yohio den istället.

– Låtidén kom till mig i min bastu på landet i somras. Jag hade ingen tanke på att jag ville göra den här själv men jag visste var han (läs: Yohio) ville någonstans och sen fick han gta över den och gjorde den till sin. Han hittar sitt uttryck i den.

Andreas på minner också om att Yohio är ung och ger sig in i detta igen genom att öppna upp Melodifestivalen, med en gigantisk press på sig och med sin position som folkets favorit förra året, och lyckas. Det får man ju hålla med om att Yohio höll för trycket. Något annat går inte att säga.

Helena Paparizou, det andra tunga namnet förra veckan tog sig inte hela vägen men får åtminstone en ny chans och verkade inte särskilt ledsen över det. På efterfesten passade hon till exempel på att festa loss med några av de andra artisterna på dansgolvet.

Vad gäller förra veckans accesoarer måste nämnas Yohios stora fräcka solglasögon och Sylvesters hatt. Jag tror inte jag såg Sylvester utan hatt någon gång. Hade jag smygkikat in i hans rum på natten hade det troligen inte varit förvånande om han sovit med den på till och med. Hatten var förstås med även på efterfesten där han sprang runt i den ratade svart-vita kavajen som varit andrahandsval till scenkläder.

Vad blir veckans accesoarer och vilka drar längsta strået denna vecka? Det lär vi inte veta svaret på förrän Linköpingsveckan flugit förbi lika snabbt som Malmös gjorde.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *