Österrikes Conchita höll sitt favoritskap och tog hem segern

Innan Eurovision Song Contest-finalen hade jag starka aningar om att segern skulle gå till Österrike. Mycket på grund av att Österrike blivit mycket omskriven och omtalad för sitt utseende och att Ryssland satt sig på tvären mot Österrike. Detta är också en anledning till att Ryssland buades ut så väldigt under första semin när de tog sig till final.

Till en början spretade de höga poängen åt olika håll då 12:orna landade hos såväl Ryssland som Spanien, Nederländerna, Ungern samt getts åt Sverige och vår egen Sanna Nielsen. Sanna var också den första att få fler än en 12:a, vilket skedde när Rumänien som åttonde land angav sina röster. Under större delen av omröstningen hoppade Sanna mellan en förstaplats till precis utanför pallen och landade till slut på en bronsplats med countryduon från Nederländerna på en andraplats och, föga förvånande ändå, Österrikes Conchita stående som den slutgiltiga segraren med ”Rise like a phoenix”. En fantastisk mäktig låt som skulle kunna platsa i en Bond-rulle.

Just dessa tre länder var också de som nämnts bland förhandsfavoriterna och de enda som klev över 200 poängs-sträcket. Det gick inte alls lika bra för bland annat Italien som hamnade väldigt långt ned på den andra halvan trots bra insats. Vi får alltså ta en tripp till Österrike nästa år, landet som väntat på sin andra ESC-seger genom tiderna i över 40 år. Senast de vann var 1966 med Udo Jürgens ”Merci Chérie”, medan tävlingen fortfarande sändes i svart-vitt. Det lär festas rejält i det Österrikiska lägret inatt, har jag en känsla av.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *