Molly Sandéns Youniverse på nätet veckor innan tävlan

Molly Sandén på presskonferensen i höstas

För två veckor sedan diskades Anna Books bidrag ”Himmel för två” på grund av att den hade lagts ut på nätet av Moldavisk tv utan låtskrivarnas vetskap – vilket reducerade antalet tävlande bidrag till sex stycken i Göteborg. Nu har ännu ett bidrag läckt ut i förtid och i värsta fall har vi en ny diskning, den här gången är det Molly Sandén som ligger i farozonen.

Molly Sandéns ”Youniverse” har redan läckt ut på nätet, har Aftonbladet uppmärksammat idag. Det handlar inte om hela låten utan om ett 30 sekunders ljudklipp som ligger ute på Amazon som en så kallad teaser man kan lyssna på innan man bestämmer sig för att köpa en låt. Det har hänt tidigare att låtar har läckt ut i förtid. 2010 läckte exempelvis en minut ut av både Peter Jöbacks och Sibels tävlingsbidrag. Då hade hade någon på SVT publicerat en förhandslyssning av dessa låtar av misstag. Efter att SVT tagit på sig skulden fick låtarna fortsätta tävla.

Melodifestivalens pressansvariga Lili Assefa säger att de inte vet vad som har hänt. De kommer nu att ta kontakt med Molly Sandéns skivbolag för att utreda vad som har skett och ska under morgondagen kommer återkomma.

Med tanke på de misstag som har skett tidigare där man efter utredning av händelsen sett mellan fingrarna i de strikta regler som finns för att en låt ska få delta, så är det väl inte alldeles omöjligt att utslaget blir att Youniverse får fortsätta tävla. Här är det emellertid inte SVT som har brustit i de strikta reglerna som finns då det i Mollys fall handlar om en teaser på köpjätten Amazon, som inte har något med kanalens egen Melodifestivalsajt att göra. Mer om detta lär komma under morgondagen. Om Molly Sandén diskas så blir 2016 års Melodifestival historisk i det avseendet att det aldrig förr har hänt att två bidrag har tagits ur tävlan samma år.

Publicerat av

2 reaktioner till “Molly Sandéns Youniverse på nätet veckor innan tävlan”

  1. Jag tror att det finns en skillnad. Tror också att det är svts regler som gäller i detta fall, dvs inte eurovision som lägger krokben.

    Många länder har ju redan släppt sina bidrag redan. Så det är säkerligen så att datumen för när musiken får släppas är löst, när det kommer till eurovision.. anna books är ju ett år gammal.

    1. I Melodifestivalen är det SVT:s regler som gäller och dessa är väldigt strikta. Låten får inte ha utgivits/lagts ut någonstans innan tävlingen varit. I detta fall får ej Mollys låt finnas någonstans att lyssnas på i förväg. Så även med teasar som det handlar om i detta fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *