Frans låt pekas ut som plagiat

De så kallade skandalerna kring årets olika tävlingsbidrag är tydligen inte över. Den här gången handlar det om Frans ”If I were sorry” skriven av Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson och Frans Jeppsson Wall själv som har hamnat i hetluften. Orsaken är plagiatanklagelser.

Melodifestivalen 2016 började med en diskning. Anna Books bidrag ”Himmel för två” hade redan skickats in till den Moldaviska uttagningen tidigare, med identiskt musik men med annan text och artist. Låten kom inte med men lades ändå ut på nätet som en av de 40 sista kvarvarande låtarna.

Några veckor senare läckte 30 sekunder av Molly Sandéns ”Youniverse” ut på försäljningssajten Amazon och blev offer för en diskningsdiskussion men klarade sig kvar i tävlingen då den ansvariga för misstaget var en tredje part.

Bara dagar inför finalen har nu en av segrarfavoriterna pekats ut som plagiat. Enligt flera ska hans ”If I were sorry” vara väldigt lik Matt Simons ”Catch and release”, vilket även kommit till kännedom för Matts bolag Pias Recordings i London som nu utreder huruvida det faktiskt är plagiat eller ej.

Pias general manager i Norden har sagt till Aftonbladet att han kan konstatera att likheterna är slående.

Visst är det samma lugna tempo i de båda låtarna och båda sångarna har snarlik sångstil men själva musikinstrumenten och tonerna i sig känns inte hyperlika varandra. så… plagiat? Avgör själva.

Här nedan har ni båda låtarna.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *