Gävlebon Almir Ajanovic mannen bakom Bosnien-Hercegovinas bidrag – ”En fantastisk känsla”

ALMIR KOZNA JAKNA 2_zpspohyzoo8

Mitt bland alla låtskrivare som tävlar i årets Eurovision hittar vi en Gävlebo. Det är Almir Ajanovic som ligger bakom Bosnien-Hercegovinas bidrag ”Ljubav je” tillsammans med Jasmin Fazlić Jala. Det är inte så konstigt med tanke på att han ursprungligen kommer från Bosnien och har byggt upp en stor karriär där som låtskrivare.

Att Almir till slut bosatte sig i Gävle beror på musiken som han sedan barnben hade tagit sikte på och visste att han ville hålla på med.
– Jag flyttade till Gävle 1996 från Tierp dit jag kom som ensamkommande flyktingbarn. Anledningen till flytten var att jag hade ett band, där jag var sångare och basist, och i Gävle gick jag en musikproduktionslinje hos Simon Åhdal och Jonas Strömberg. Jag ville även bo i en stad då Tierp är en mindre plats. Senare studerade jag även på Växjö universitet, musikproducentlinjen.

Musik har han jobbat med sedan han var 17 år. Då var Almir medlem i ett band där han var sångare och låtskrivare.
– Vi signade med det största skivbolaget i forna Jugoslavien och skivan skulle släppas i mitten av 1992 men kriget bröt ut i april och resten är historia.
Vad få vet är att han är en professionell låtskrivare och har över 200 låtar för både stora och små artister i forna Jugoslavien på sitt cv samt har gett ut två soloskivo som yngre men valde sedan att fokusera på låtskrivandet.
– Med tiden insåg jag att det var själva byggandet av musik jag var intresserad av och inte en egen artistkarriär. I dagsläget är jag en av topp-10 låtskrivare i Bosnien. Jag äger Studio Tempo och Tempo Production record label/skivbolag som finns i Gävle där jag samarbetar med ett nytt team.

Att Almir över huvud taget hamnade i Eurovision Song Contest och för just Bosnien-Hercegovina grundar sig i en låt som från början var tänkt som en duett mellan Dalal och Deen men utvecklades till något helt annat med diverse musikstilar involverade.
– Public service i Bosnien kom ut med meddelande att man ska skicka in låtar för Eurovision och det var då idén formades. Jag bjöd då in Ana Rucner, en känd cellospelare från Kroatien, och Jala en känd rappare från Bosnien. Meningen var att blanda 5-6 olika musikstilar och fyra väldigt olika artister. När vi var nöjda med resultatet skickade jag in låten.

Hur det gick sedan vet vi redan och hans bidrag går ut som startnummer 17 i semifinal ett nästa tisdag den 10 maj. I år kommer tävlingen dessutom direktsändas även i USA vilket ger såväl artister som låtskrivare en än större musikscen internationellt och chans att lättare kunna skapa sig ett namn även i det stora landet i väster. Nu är Eurovision Song Contest den största musiktävlingen i världen och för Almir som låtskrivare såväl som personligen så betyder det jättemycket att få sitt namn på ett av de 42 tävlande verken.
– Det är en fantastisk känsla för mig som producent och låtskrivare att få ut min låt internationellt. Eurovision är en stor tävling som sänds i otroligt många länder. Mina verk har tidigare spelats internationellt i den bosniska/kroatiska/serbiska diasporan runtom i världen. Genom Eurovision når jag en vidare publik. Det är även roligt att få visa möjligheten att blanda balkanmusik med mina svenska influenser som producent och låtskrivare. Jag hoppas även på framtida samarbete med svenska låtskrivare.

När han själv får beskriva ”Ljubav je/Love is all” så kommer det fram väldigt starka känslor. Budskapet handlar om att kärleken är motorn som driver goda krafter i världen framåt och att det är ett universalt budskap. Almir nämner att det finns mycket elände i världen just nu såsom krig och flyktingkrisen som pågår.
– Jag kommer själv från ett krig och kom som flykting till Sverige. Jag vet vad de här människorna går igenom just nu. Min bror dog i kriget och över en natt förlorade jag allt, hamnade i Sverige som flyktingbarn. Jag är otroligt tacksam över den möjlighet jag har fått när jag kom till Sverige. Det mottagande jag fick, tak över huvudet och mat på bordet. Det är omöjligt att ge tillbaka men jag gör mitt bästa.

Låtskrivaren har försökt komma med i Eurovision en gång tidigare. Då för ungefär 10 år sedan gjordes det i ett samarbete mellan honom samt bröderna Simon och Frank Ådahl, även de Gävleprofiler.
– Tanken var att vi skulle skicka in den till bosniska Eurovision och jag skulle framföra låten. Vi vann dock inte.

Att skriva musik är en konstart och att skriva musik till Eurovision Song Contest lär inte vara något undantag. För Almir är det viktigaste när man skriver en låt till just Eurovision är att det ska vara en originell låt som sticker ut och visar musikkulturen i bidragslandet. Därav en anledning till att deras bidrag i år framförs på just bosniska.
– Det är synd att de flesta idag framför sina bidrag på engelska.

Finns det ens någon skillnad i att skriva till Eurovision och i övrigt?
– Att låten ska vara exakt tre minuter. Min låt var inledningsvis för lång och jag var tvungen att arrangera om den. Det är svårt att veta vad som kommer att slå. Man vet aldrig vad publiken kommer att gilla det här året. Det kanske är just det som är spännande förvisso.

Medverkan här i den internationella festivalen innebär en stor fördel för framtiden i hans karriär. En fördel som han hoppas ska leda till nya spännande möjligheter att bygga vidare på även här i Sverige.
-Jag har även utvecklat nya kontakter, genom Eurovision, på svensk mark. Vi får se vad det utvecklas till framöver.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.