Lisa inför allsången: ”man håller liv i vår sångskatt och sångtradition”

Laleh har gjort det. Tomas Ledin Likaså. Håkan Hellström drog fullt hus när han hade sin. I år blir det Lisa Nilsson som får äran att inta allsångsscenen under en hel timme tillsammans med vänner. Men att få tv-sända konserter är inte nytt för Lisa. 2014 sändes en specialkomponerad tv-föreställning med henne, ”en helkväll med Lisa Nilsson”, även den i SVT. Då var det inomhus. Nu blir det på live utomhus under förhoppningsvis varma och soliga former.

– Det känns så himla fint och en ära och en fantastisk möjlighet för mig så jag är jätteglad, säger sångerskan över hur det känns att få en hel egen timme på denna anrika scen.
Under sommaren Kan Lisa ses på några olika festivaler och konserter, bland annat på Bangen Jazz- och bluesfestival i Sandviken den 1 juli. Till allsången kommer hon emellertid den 1 augusti, förutom ytterligare ett besök på Skansen några veckor före det.
– Jag ska faktiskt stå här även den 17:e juli med Svante Thuresson. Då har vi en egen konsert. Här på Solliden.

Vad betyder sommaren för dig?
– Sommaren betyder att få tid för familjen. Tid för lite allt möjligt. Ibland är sommaren förknippad med att man turnérar jättemycket och spelar konserter. I år tänker jag sjunga ganska mycket jazz i lite mindre sättning och på lite mindre ställen. Det är för mig ett sätt att skaffa inspiration också när jag gör det. Så det är liksom både den här stora scenen en hel timme och sen ska jag ut och spela på olika mindre ställen i Sverige.

När det kommer till Skansen som plats ser Lisa mycket mer än söta djur och lyfter fram platsen som ett viktigt kuturarv bland annat med en av SVT:S flaggskepp som ett plus.
– Som viktigaste uppgift är ju Skansen det här kulturarvet och sen är det ju mötesplatsen för familj och vänner och barnen som allt det här. Sen har det ju blivit Solliden och allsången också som en slags bonus men det viktiga med Skansen är ju ändå att det är sån otroligt häftig och unik kulturavsplats. Det är svårt att hitta i andra länder. Det var bra tänkt!

Har du någon favoritallsång?
– Nej det har jag nog inte, det är svårt att säga. Det finns så många olika. Jag älskar så mycket olika låtar som jag har sjungit många allsånger här. Allt från Taube och Björn Skifs och högt och lågt. Jag tycker snarare att det är det som är det viktiga med själva allsången. Det är liksom att man håller liv i vår sångskatt och sångtradition så att den når ut också till ungarna. Det tycker jag man nästan tappar bort nu när man pratar om allsången. Det är också viktigt för något vi förenas i över generationer, det här att vi plötsligt kan sjunga samma låtar från förr. Det tycker jag är jätteviktigt och en väldigt fin sak vi ska vara stolta över.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *