Andreas Johnson tillbaka i musiken och i Melodifestivalen: ”Det här liknar ingenting som jag gjort”

Andreas_Micke
Fotograf: Micke Olsson

Andreas Johnson är veckans veteran, med sex tidigare deltaganden i ryggsäcken. Andreas som tidigare konstaterat att det väl finns någon anledning till varför man gör det här, har sina rötter i Skåne så det här blir lite som att komma hem för honom. Född i Lund, uppväxt i Bjärred och var en av de som var med och invigde Malmö arena. Hans bidrag 2019 heter ”Army of us”. Den beskrivs av honom som en modern poplåt åt arenahållet, som trycker på gaspedalen.

Andreas Johnson är veckans veteran, med sex tidigare deltaganden i ryggsäcken. Andreas som tidigare konstaterat att det väl finns någon anledning till varför man gör det här, har sina rötter i Skåne så det här blir lite som att komma hem för honom. Född i Lund, uppväxt i Bjärred och var en av de som var med och invigde Malmö arena. Hans bidrag 2019 heter ”Army of us”. Den beskrivs av honom som en modern poplåt åt arenahållet, som trycker på gaspedalen.
– Jag känner att det här liknar ingenting som jag har gjort i Mello tidigare.

Andreas liknade det i början av veckan vid en skräckblandad förtjusning att ge sig in i detta trots att man gjort det några gånger, och det är inget som ändras.
– Det är ändå skönt med det där lilla adrenalinpåslaget och nervositeten, tycker han.

Låt om att stå rygg mot rygg
Själva låten Army of us kom till på ett låtskrivarcamp och landade i hans knä. Andreas såg genast potential i den, där han kunde bidra med saker. Låten handlar om att stå rygg mot rygg. En enkel och basal känsla oavsett om det är 13-åriga fotbollstjejer eller ett par som har gått genom livet.
– Man behöver inte vara så många för att vara en armé. Det räcker med två stycken, konstaterar sångaren.

_DSC4200

Att han tog unga fotbollstjejer som exempel på att det kan appliceras på vem som helst att stå rygg mot rygg och stötta varandra, det har del i att han tränar ett flicklag i Hammarby och har gjort sedan de var knattar. Fotbollslaget har varit på honom om att han ska göra en låt till de.
– Så litegrann blev det… Ja det här är för mina fotbollstjejer.
I år är det också 20 år sedan hans genombrottshit Glorious släpptes och den låten definierar honom litegrann som artist och själva hans karriär.
– Så Army of us blir lite som en homage till den låten där allting började. Om den flirtar med något så är det med Glorious.

Känslan Andreas har när han sjunger bidraget är en glädje och en pepp. Det finns både storslagna och intima element så den sammanfattar rätt mycket de vatten som Johnson har rört sig i de senaste 25 åren som låtskrivare. Och att det här är en av de bättre bidragen han har ställt upp med är han övertygad om, återigen. Annars hade inte den erfarna MF-räven ställt upp.
– Den responsen jag haft från framför allt mina fotbollstjejer men också folk runtomkring är… har talat det språket. Min dotter till exempel har sagt att pappa om du inte gör det här så är du dum i huvudet.

Vad gäller familjen så kommer de vara på plats också, definitivt. Familjen har varit med varje år, då det blir lite av en familjelägenhet och barnen gillar att pappa gör mer än att träna fotboll.

Prioriterat familjen
Musikaliskt har Andreas skrivit mycket de senaste åren men inte släppt särskilt mycket. Det har varit ett frivilligt val för att kunna lägga fokus och krut på barnen och familjen under dessa åren, vilket han ser som en ynnest att kunna prioritera då det bara säger pang och så har barnen vuxit ifrån det, menar han.
– Men när man drar i det här snöret är det klart att det sätter igång grejer, syftandes på Melodifestivalsnöret då.
Inför det sjunde deltagandet här nu nämnde han för skivbolaget en jullåt som bara legat i fyra-fem år som de nu alltså släppte innan jul och gick väldigt bra på radion. Nu finns det material liggandes till en kommande EP till att börja med.
– Det är klart att det kommer bli ett annat arbetsår i år tack vare att man startar det på det här sättet men. Men en sak kan jag ju känna, att min karriär står inte och faller med om det inte går bra på lördag, men det vore skönt och krydda med en ny låt som jag om 20 år tittar tillbaka kommer ha haft lika mycket glädje av som typ Glorious eller Sing for for me eller Little bit of love som också vart jättebetydelsefulla låtar för mig.

En av förhandsfavoriterna
Nu borde inte sångaren ursprungligen från Lund ett stenkast från veckans värdstad, behöva vara särskilt nervös. Inte om man ska tro gårdagens publikomröstning för där ligger han god tvåa och skulle gå direkt till final om det resultatet gällde. Något som inte alls är särskilt svårt att kunna tro på. Han har varit stabil under hela veckan och att killen kan sjunga, det är redan välbekant. Det finns en anledning till hans framgångar, inte bara här i Melodifestivalen.
– Jag sätter alltid höga krav på mig själv för jag vill framföra och känna att jag gör mitt bästa men det är inte att jag står och jämrar mig för att, fan om det inte går bra.

_DSC4198

Numret är inte avancerat på så sätt att det används ny teknik eller så men den innehåller mycket rörelse då bandet förflyttar sig runt på scenen och ska hålla koll på kamerorna. Dessutom är inte låten helt lätt att sjunga.
– Den är rätt fysiskt krävande låten på ett sätt för verserna är inga problem men sen ligger man rätt högt och pressar. Och jag vill ju vara igång och ha energi liksom och ändå kunna pricka toner så… För det är de tre minuterna på lördagskvällen som är viktiga så då ska det vara en tokleverans från allas sida, säger Andreas.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *