Frida Öhrn först ut i sista deltävlingen – ”Det är underbart att få vara på den här scenen”


(Beklagar att några kortare delar är oskarpa, autozoomen jobbade lite för mycket. Det påverkar inte själva intervjuns innehåll.)

Frida Öhrn, snart 41 år gammal, deltar i Melodifestivalen för fjärde gången nu men det är första gången hon kör solo. Tidigare var sångerskan med i gruppen LaRoxx samt tävlade med Cookies ’n’ beans två år. I år deltar hon med bidraget ”We are one” som Öhrn skrivit tillsammans med Hampus Eurenius och Nicklas Eklund. Men hon hade inte ens tänkt på Melodifestivalen innan Peter Jöback fick henne på andra tankar.

Det var i samband med samarbetet med Peter Jöback som de satt och pratade i bussen som Frida lät PeterJöback höra låten We are one som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra med. Det var då han sådde ett frö genom att säga till henne att skicka in den till Mello.
– Man kan säga att Jöback har definitivt ett finger med i spelet! Säger hon.

Frida ser det som enn resa sedan 2014 då sångerskan tog steget och släppte musik själv samt skrev musik på egna ben. Det har varit en process ganska länge att göra något solo och de senaste åren har hon även åkt på turné själv.
– Så det här känns som en förlängning av allt det och en utveckling, och det är ju på något sätt hela tiden en resa. Nu gör jag det här, var kommer den här resan ta mig sen? Filosoferar Frida.

En känsla av kollektiv kraft
Vad gäller själva låten och dess uppkomst fanns där tidigt en känsla av att det var något som skulle vara en slags kollektiv kraft och en pepp. Låten handlar om att se varandra och att alla är lika, om att hitta styrkan vi faktiskt har tillsammans.
– Och nu mer än nånsin behöver vi det. Kolla hur världen ser ut liksom.
Hon fortsätter med att berätta kring innebörden i låten, som att våga tro på sig själv och inte ge upp. När Peter Jöback väl sått det där fröet hos Öhrn så kom en annan känsla och tanke upp hos henne:
– Tänk att få sjunga de där orden i en stor arena. Tänk att få sjunga de för så många människor. Mäktigt! Säger hon.

DSC02645

Vad är schlager
Frida får frågan hur mycket schlager hon är men kan inte svara på det. Istället funderar hon på vad schlager är egentligen och berättar vad hon själv gillar. Men en sak kan hon konstatera.
– Det är underbart att få vara på den här scenen och gå hela vägen med det!
Till exempel avslöjas att hon gärna skulle vilja bo i scenkläderna eftersom det känns som att hon flyger när hon bär de och berättar mer i intervjun ovan varför hon vill gå hela vägen när det kommer till numret.

Turnérandet med Refreshments 2018
Innan Cookies ’n’ beans gav sig ut på julvägarna tillsammans med The Refreshments för tre år sedan hade Frida inte hört så mycket av deras musik. Hon avfyrar ett leende och svarar utan tvekan eller betänketid på hur det är att turnéra med de.
– Det är så kul! Alltså, de är så roliga och jag fattade ju inte hur jäkla bra de var på att spela. Jonas Göransson på gitarr är ju en virtuos av rang.
Hon flikar också in att det är ett härligt och svängigt gäng.
– Vi garvade oss genom hela den turnén.

Frida skrattar gott när vi kommer in på minnen från turnén och om det finns något extra roligt minne. Att ta fram ett är svårt men hon berättar bland annat om jammande samt hur solonumren blev längre och längre på slutet av turnén.
– Det var som en orgie nästan i musiken på scenen, så att det löpte amok på ett väldigt bra sätt. Det var de sista spelningarna som blev så och det kommer jag alltid ha med mig i hjärtat.

Melodifestivalen en stor fest
Melodifestivalen är ingen stenhård tävling för Frida. Inte heller ett jobb bara eller en annorlunda branschträff.
– Det här är bara en stor fest som jag får vara med på, säger hon.

När det kommer till möjligheten att få representera Sverige i Eurovision är sångerskan väldigt sugen på det.
– Åh gud, det hade ju varit fantastiskt! Vilket äventyr att få göra det en gång i livet.
Fokuset ligger emellertid på något helt annat. Det är att få sjunga hjärtat ur sig, att få känna att hon är i det och att allt klaffar som Frida vill.
– Det är min målbild, förtydligar hon.

För att höra henne berätta mer om Melodifestivalen, MF-minnen och annat smått och gott, lyssna på hela intervjun ovan.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *