Artisterna starkast i finalen – innehållet inräknat

Finalen, i det fall den den ser ut som kvällens genrep, börjar med ett videobandat inslag visandes flera av vinnarna genom åren, för att sen ställa frågan vem som blir den 60:e vinnaren. En rätt logisk början.

DSC04158
Därefter presenteras artisterna en och en efter startordning genom att visa sig på scenen bakom den programledare som gör det. Men det här är ett öppningsnummer samtidigt vilket innebär att programledarna satt svensk presentationstext till det klassiska stycket ”Bergakungens sal”. Detta musikstycke är sedan mer eller mindre genomgående även i presentationsklippen artisterna har inför sina bidrag.
Snyggt och häftigt. Dock infinner sig inte riktigt den där känslan att ”nu smäller det, nu kör vi”, vilket jag skyller själva musikstycket på. Inte ens när de släpper artisterna för att slutföra mellanakten tillsammans med ett helt gäng dansare.

Det är, som tidigare nämnt, efter det här genrepet som de internationella jurygrupperna sätter sina poäng vilket resulterar i att samtliga artister inte ens vill stava till att hålla igen, även om de skulle ha röstproblem. Som Anna Bergendahl sa efteråt i iuntervjun, att det är här halva tävlingen avgörs. Och det märktes.

Victor Crone, som redan har ESC-erfarenhet och känts cool genom allt typ, han fortsatte leverera som vanligt. Paul Rey gjorde egentligen samma sak som Victor men han hade publiken till hjälp också. Att se när hela Friends arena fylls av lampor, då var det en mäktig syn, och det blir inte mindre mäktigt för tv-tittarna.
Det The Mamas har gemensamt med Paul Rey är att de blir alla rörda under sitt lilla vb där de pratar om sin låt, om finalen och hur det skulle vara att få representera Sverige. The Mamas får dock igång publiken mer och tycks ha ett större stöd hos genrepspubliken. Det första jublet kommer när deras gruppnamn nämns.

DSC04237
Hanna Ferm känns lite som veckans superwoman med sitt släp och sin utstrålning. Hon är stark både i sång och i det koreogtrafiska och ger intrycket av en kvinna som vet vad hon vill. Samtidigt har hon förmågan att le in i kamerorna och fånga de. Dock så kan man konstatera att hon stack ut mycket i sin deltävling. I detta startfält med många starka bidrag blir hon mer av en i mängden.

I Mendez Fest. Alvaro Estrellas partyshow börjar det viftas med de röda dukarna för tidigt, särskilt på främre parkett. Känsaln som infinner sig här är också att Mendez överträffar sig själv genom att göra det bästa framträdandet hittills.

DSC04278
Dotter får vänta på en lampa… i sisådär 1,5 sekund. det hon har är ju en jäkligt läcker show. Jag vet att jag har nämnt en mycket. Det beror på att låten faktiskt inte blir lika stark utan scenshowen. Det kan ligga till en liten nackdel för Dotter om jurygrupperna inte imponeras av henne tillräckligt mycket, trots att även hennes nummer skulle kunna platsa i ESC.

Robin Bengtsson är även han säker och trygg i sitt nummer. Han är också den av killarna som känns starkast både vad gäller bidraget och i sitt framträdande. Samtalade innan genrepet med en utländsk journalist som direkt sa Robin Bengtsson på frågan vilken kille som är starkast, så kanske att han kan knipa lite poäng hos internationella juryn sen?

Mariette var lika övertygande även det här genrepet, vad gäller scenspråket och sången. En stabil, cool artist helt enkelt.

DSC04342
Felix är även han stabil, och kombon av hans energi, koreografi och utstrålning på scenen gör att han närmast känns som att han leker sig genom numret. Det ser så enkelt ut. Dessutom spänner han vid minst ett tillfälle ägonen i kameran och avfyrar ett brett leende för att sedan fortsätta dansa runt med sina boys. Riktigt snyggt framträdande.

Anna Bergendahl tar sen över scenen och bara ger tillsammans med sina dansare. Ett härligt, klockrent och riktigt tjusigt framträdande av sångerskan som känns lite för kort. Alltså numret då… Låten hade gärna fått vara något längre. Hon får också rätt god respons.
Den som får överlägset mest respons är ändå Anis don Demina som avslutar denna låtkavalkad, och det till en publik på parkett som ställer sig upp innan artisten knappt hunnit ta de första meningarna. Överraskande men intressant att se. Om det sen är därför han tycks ha lite extra energi eller om den följde med upp från start, det kan bara han svara på. Innebär det här att Anis kommer vara en av de som fightas i toppen? Och hur kommer de internationella jurygrupperna ta honom till sitt hjärta eller ej?

DSC04382
Nu är det dags för programledarna att äntra scenen och göra en gemensam mellanakt. Det är en discodoftande mellanakt om att låta festen bli vad man gör den till och tar upp frågan vad man ska göra när festen är slut. Aktuellt ämne då det närmar sig omröstning, men i jämförelse med förra veckans mellanakter så bleknar den här rejält. Det känns som att allt krut lades på andra chansen och de andra veckorna fick dela på det som blev över. Det gör också att den där vågen med bidragen på ena sidan och innehållet på andra sidan inte väger jämnt över huvud taget.

Efter att så David sprungit ner till greenroom i mitten av arenan och gör en ”12 snabba” med artisterna, som förhoppningsvis är bättre när väl direktsändningen är så drar jurygrupperna sina poäng. Eller ja… Det är produktionens andra studioman (backstage) Pernilla Isedal som leker såväl österrikare som maltes och avslutar med att agera som nederländernas juryrepresentant. Det går dock inte att utläsa npgot i förvåg av resultatet då SVT ger i stort sett alla artister en tolva var. Undantaget fyra stycken som inte får någon då antalet jurygrupper inte räcker till för det.
Att sen tre artister skulle hamna topp-3 med exakt lika många poäng, det är också en sån där genrepsgrej, borde inte ske sen.

Att de tagit in Babben för att göra den andra och sista mellanakten är förvånande men ändå inte helt ologiskt med tanke på David Sundins närvaro. Däremot har man kanske inte räknat med att höra människan sjunga, vilket hon uppenbarligen kan. Hon ger fjolårets vinnare på svenska och i en något annorlunda takt, en segare version liksom.

Efter ett kort besök hos Lina av just fjolårsvinnaren John Lundvik så dras tillslut folkets röster, i fejkversion denna kväll förstås. Det görs genom att det startnummer och den artist som för tillfället ligger längst ned på resultatlistan ges sina poäng. Vilket är ett grepp som gör att poängen hoppar rejält, från exempelvis 96 poäng till 24 och så vidare. Åt alla håll. Ett grepp som kan öka spänningen. Det årerstår att se. Just detta genrep står Anna Bergerndahl som vinnare, men det är Lina Hedlund som ger publiken ett extraframträdanden i form av sin egen Victorius. Anna själv får vila rösten till imorgon.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *