Visst kan man investera i välfärd

Har länge funderat över en sak. Politiker vill gärna framhålla att vi måste bli fler för att kunna behålla vår välfärd. Låter i och för sig själv(t) motsägelsefullt, men kan säkert delvis äga sin riktighet. Sett i det breda och längre perspektivet kommer dock naturligtvis fler invånare även innebära att kostnader för sjukvård, skolor, infrastruktur, markexploatering, bostäder, lokaltrafik, social välfärd o.s.v. kommer att öka för samhället. Både på kort och på längre sikt.

Jag har en känsla av att man inom kommunalpolitiken tacksamt tar emot de skattekronor som trillar in när fler betalar in sin kommunalskatt. Dessa slantar går in i det normala budgetarbetet och används för att täcka gamla och nya hål inom olika områden.

Hoppas jag har fel, för egentligen borde det finnas något system där man öronmärker en viss del av nya kommunalskattemedel till de nya kostnaderna på kort och lång sikt man har anledning att förvänta sig. Känner någon till om det finns någon slags koefficient där man kan avsätta kommunalskattemedel för kommande investeringar i välfärd?

Men hjälp. Vi får inte blanda ihop investeringsbudget med driftbudget säger de lärde. Jo, det tror jag att man kan göra. Visst kan man investera i välfärd och vice versa, visst kan man ta medel från investeringsbudget för att använda till välfärd. Ett lysande exempel är investeringsmedel för en 27- millioners bro som egentligen väldigt, väldigt få vill ha men som skulle göra god nytta inom t.ex. skola och social välfärd.

 

Morfar Gunnar i Norrtälje

Publicerat av

Gunnar Hellström

2 reaktioner på ”Visst kan man investera i välfärd”

    1. Kan vara så Rospiggen, men jag är inte helt övertygad. Sneglar kanske först åt ”byggherrarna”. När det gäller spatserbron i Norrtälje hamn är jag bergsäker på att byggherrarna själva har sagt att den är nödvändig för ett samlat helhetsintryck av det nya hamnområdet (eller liknande formulering). Tänk vilket risigt minnesmoment Kjell Jansson (M) fick genom att driva igenom den nya konsthalls/museiskapelsen vid Galles Gränd i Norrtälje (även kallat för trapphuset upp till Pythagoras…).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *