Dylan finns inte att hitta på biblioteket

Den otippade nobelpristagaren verkar ha delat landet. Många är glada att litteraturpriset breddats och att Bob Dylans uppskattade texter lyfts fram, samtidigt som andra tycker att det finns amerikanska författare (eller författare generellt) som förtjänade priset mer.

Jag ska själv erkänna att jag inte lyssnat så mycket på Dylan. Vilket jag tänkt ändra på genom att göra ett besök hos stadsbiblioteket för att låna något verk av litteraturpristagaren. Men det hela vore dömt att misslyckas då stadsbiblioteket inte har några av hans verk. Det visar sig att det endast är Haga biblioteket som har några ensamma CD-skivor med Dylan i sitt bestånd, medan övriga bibliotek och framförallt stadsbiblioteket har varken CD-skivor eller LP alls.

Det finns väl en viss tragik i att biblioteket inte har något att erbjuda sina besökare av den nya litteraturpristagaren. Mest tycker jag det är synd att musik i princip inte alls är en del av utbudet på lånekortet.

Ett av mina favoritbibliotek är kulturhuset i Stockholm. Väldigt ofta när jag har tid över så hamnar jag någonstans mellan musikavdelningen och hyllorna med tecknade serier. Jag uppskattar att kunna slå på en platta, sätta på mig hörlurarna och bläddra i en serie. Och mest av allt önskar jag mig en liknande plats i Örebro som är minst lika bra.

Jag hoppas att biblioteket i Örebro kommer överväga att inkludera fler medier i beståndet i framtiden. Litteraturpriset blir ju minst sagt ett debattinlägg i frågan om inte musiken borde vara välkommen på biblioteket. Det tror jag är en av flera viktiga frågor att ställa sig för att kunna bli ett bibliotek för framtiden.

 

Publicerat av

Niclas Persson

2 reaktioner till “Dylan finns inte att hitta på biblioteket”

  1. Hej! det var ju tråkigt att Dylans saker inte fanns på biblioteket i Örebro. Om man åker några mil norrut – to the North Country, så att säga – hittar man en hel del, skivor, noter biografi etc, på Lindesbergs stadsbibliotek … 🙂

    1. Se där, en behöver inte ens åka så långt som till Stockholm för att hitta bibliotek som kan vara föredöme! Tycker du det har fungerat bra att ha musik som en del av utbudet på bibblan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *