32 miljoner till fler lärare i lågstadiet

Tack vare den rödgröna regeringens satsningar på skolan kommer Örebro kommun få ta del av 32,5 miljoner till att anställa fler lärare. Pengarna som kommer från skolverket kan användas för att anställa lärare, speciallärare och elevassistenter. Det är ett viktigt bidrag för att det ska finnas fler vuxna i skolan och för att Örebros lärare ska få fler kollegor.

Målet är att barn ska få stöd tidigt i åldrarna istället för att insatser ska sättas in sent i skolgången när eleverna riskerar att hamna efter. Att satsa i tidiga åldrar är en av framgångsfaktorerna för den finska skolan som är väl värt att ta efter. För klarar sig barnen bra och får rätt hjälp i tidiga år klarar de sig även bättre i de högre åldrarna. Då behövs även färre och dyrare insatser där för att de ska klara målen.

Tidigare i våras tog vi beslut här i kommunen att vi vill lägga mer resurser tidigare i åldrarna, och omprioriterade därför medel från mellan och högstadiet. Vi i Miljöpartiet var av åsikten att vi borde gjort lite större omprioritering så att skolorna fick ytterligare några miljoner för att på riktigt kunna göra tidiga insatser och ge elever rätt förutsättningar i de yngre åldrarna.

De statliga medlen är väldigt välkomna tycker vi i Miljöpartiet, då det inte blev så stor förändring på hur vi satsar våra kommunala pengar. Tillsammans är jag övertygad om att det staten och kommunen lagt ihop kommer göra skillnad för de barn som går årskurs 1 till 3.

Publicerat av

Niclas Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *