Sverige behöver Centern och Liberalerna i regering

Miljöpartiet har återigen sträckt ut en hand och öppnat för att regeringen kan breddas med fler partier. Målet är att Sverige ska styras stabilt och handlingskraftigt av en blocköverskridande majoritetsregering, stället för en rödgrön minoritetsregering som måste kämpa för varje sakfråga.

Efter valet blev det som bekant oerhört knepigt att skapa ett regeringssamarbete som har stöd av en majoritet i riksdagen. Alliansen tappade i valet, de rödgröna gick fram men det gjorde även SD. Fredrik Reinfeldt ansåg sig besegrad då Alliansen inte ensamma kunde kontrollera riksdagen och avgick. Resultatet blev att S och MP bildade regering. En regering som i enskilda frågor behöver söka stöd i riksdagen för att få igenom beslut i riksdagen.

Det är tuffa år som den rödgröna minoritetsregeringen behövt navigera igenom. Stora säkerhetspolitiska utmaningar, där hotbilden ökat och ubåtar jagats i skärgården. EUs migrationssystem har kollapsat, gränser täppts till och Sverige har haft stora utmaningar att ta emot många människor på flykt. Regeringens utmaningar blev som tydligast när alliansens budget röstades igenom i riksdagen. Statsminister Stefan Löfvén såg stora svårigheter att styra landet och övervägde ett nyval om det inte blev förändring.

Sverige behöver en stabil regering
Bedömningen att Sverige inte har råd med lekstuga i regering och riksdag håller jag med om. Det måste gå att styra landet. De utmaningar vi ser i Sverige kräver handlingskraft, även om den politik som genomförs till stor del skulle bygga på kompromisser över block- och partigränser.

Därför tycker jag det är viktigt att Sverige får en majoritetsregering. Självfallet behövs det riktiga och smärtsamma kompromisser på den rödgröna sidan om det ska vara aktuellt för Liberalerna och Centerpartiet att gå in i en regeringsmedverkan. Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste vara beredda att skriva en helt ny regeringsplattform och öppna upp regeringen för nya ministrar, men även släppa taget om vissa hjärtefrågor.

Hellre handlingskraftig mellanmjölkspolitik
Även om den politik som kompromissas fram i en blocköverskridande mittenregering är väldigt mycket mellanmjölk har den en stor fördel. Politiken som en bred regering driver kan genomföras handlingskraftigt och den skulle ha ett tydligt stöd i riksdagen.

Problemet idag är att den rödgröna politiken, som är ideologiskt bekväm att driva, är svår att genomföra. Det ser vi när regeringens statsbudget och lagförslag kan, och har, röstats ned gång på gång i riksdagen. När Sverige som nu står inför stora utmaningar väljer jag hellre handlingskraftig mellanmjölkspolitik framför ovissheten för om rödgrön politik ska få stöd eller inte i riksdagen.

Ett stort ansvar ligger på alla partier att landet går att styra och att vi kan möta utmaningarna och den omvärld vi står inför. Ansvaret tycker jag ligger extra tungt på Liberalerna och Centerpartiet som har en position och möjlighet att bredda regeringen. De kan kräva kompromisser och bidra med politik och sina perspektiv och lösningar på utmaningar. De kan på så sätt bidra till en stabil och handlingskraftig styrning av landet.

Att stå vid sidan av planen och vänta på bättre tider med hopp om att kanske få styra efter nästa val, om den sittande minoritetsregeringen hindras styra landet, vore både oansvarigt och oerhört cyniskt. Väljarna förtjänar ansvarstagande redan nu.

Jag hoppas Liberaler och Centerpartister runtom i landet funderar över inbjudan och att landet behöver en stabil majoritetsregering.

Publicerat av

Niclas Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *