Tror vi att det är väst mot islam har terroristerna vunnit

Det blev en mörk måndag. Ett mord i Ankara på Rysslands ambassadör, en massaker på ett islamskt center i Zurich och så attacken på julmarknaden i Berlin.

Dessa dåd är fasansfulla och avskyvärda. Det är attacker på det öppna samhället. Samtidigt ska vi minnas att terrorism är politik. Frågan är hur våldsmännen vill påverka oss. Sanningen är den att såväl Europas högerextrema som extrema islamister vill skapa en konflikt mellan Västvärlden och Islam. De jobbar i en slags växelverkan för att skapa misstro och underblåsa konflikten i syfte att starta ett krig.

När extrema islamister skjuter en ambassadör eller kör en lastbil rakt in i en folkhop som julhandlar är det en attack på det öppna samhället. Men det är viktigt att inte lura sig till att tro att det är en attack på väst eller på västerländsk demokrati eller mot västerländsk kultur. När en man går in i det islamska centret i Zurich och skjuter moskebesökare är även det en attack på det öppna samhället.

Vi måste göra skillnad på att det är det öppna samhället som är under attack och inte västvärlden. För det är inte Väst mot Islam. Börjar vi tro att det vi ser är en konflikt mellan Väst och Islam har terroristerna lyckats. De vill sprida misstro och hat. De vill underblåsa konflikten och slita sönder det öppna samhället som består av människor av olika tro och bakgrund.

Publicerat av

Niclas Persson

2 reaktioner till “Tror vi att det är väst mot islam har terroristerna vunnit”

  1. Eftersom Islam är en totalitär politisk religion så står den i direkt motsats till det öppna samhället. Stödet för sharialagar (exempelvis lagar mot hädelse) är massivt i den muslimska världen. Ytterst få muslimer förkastar de heliga lagarna till förmån för människostiftade lagar, och ytterst få anser att jihad aldrig kan innebära väpnad konflikt.

    1. Först och främst håller jag inte med om den synen på Islam. Jag tycker det är viktigt att se att det finns nyanser mellan vad religionen betyder för olika troende som följer den.

      Min viktigaste poäng i inlägget ovan är att även radikal nationalism och fascism står i motsats till det öppna samhället. Trots att många tyr sig ditåt i rädsla mot radikala islamister som de anser vara ett hot mot det öppna samhället. För att vara ännu tydligare så anser jag såväl radikala nationalister som radikala islamister vara ett hot mot vårt öppna samhälle.

      Väldigt få radikala nationalister verkar anse att ett frihetskrig mot islam kan lyckas utan våld och ett storkrig. Även de tycker att de lagar som finns inte är legitima då de har ett ansvar att skydda samhället från bla muslimer, vilket gör det rätt att nyttja våld och döda andra människor. Så det verkar ju inte heller vara en särskilt trevlig bunt människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *