Sommaren jag jobbade med att stänga biblioteket i byn

Det var mitt första sommarjobb när jag gick på högstadiet i Degerfors. Under ett par veckor skulle jag få tjäna mina första egna pengar. Jobbet var ganska enkelt. Tillsammans med några andra jämnåriga i lilla byn Åtorp så skulle jag plocka ned böckerna från hyllorna. Sedan skulle hyllorna plockas isär. Slutligen skulle det städas som om att böckerna och deras hyllor aldrig varit där.

Självfallet tänkte jag inte på det vid tillfället. Att jag var ofrivillig medbrottsling till den stora biblioteksdöden. För det är så det kallas, den våg av rationaliseringar i kommuners ekonomi som sedan 1995 lett till att 400 bibliotek fått stänga igen.

Ironin har slagit mig senare. Att mitt första sommarjobb gick ut på att vara med och nedmontera servicen i byn där jag bodde. Jag belönades och fick betalt för att ta något från oss alla i byn.

Som ni kanske vet så går föreställningen Det som är vårt på länsteatern nu. Det är en väldigt fin teater som bland annat hyllar Ramsbergsbornas kamp för biblioteket i byn. I föreställningen får en följa med när bibliotekets böcker packas ned för att sedan gömmas undan från kommunen som vill stänga bibblan.

Jag är väldigt glad att länsteatern valt att sätta upp föreställningen. Och jag tycker Ramsbergsborna ska hyllas för deras olydighet. Jag är glad för att jag får en chans att bearbeta mitt egna lilla trauma och skuld i att jag som ung gjorts till medbrottsling. De boende i Ramsberg ska hyllas för att de gjorde något som jag själv hade önskat att jag gjort.

Men istället för att mitt i natten och i hemlighet packa ihop böckerna så de fick stanna i byn så stod jag där, avlönad med sommarjobbspengar, mitt på ljusa dagen och skickade iväg böckerna till centralorten.

Nu många år senare, i rollen som beslutsfattare, känner jag ett stort ansvar att inte medverka till att service försvinner. Vare sig på landsbygden eller i de utsatta bostadsområden som finns i Örebro. Jag är alldeles för väl medveten om vilken viktig roll som bibliotek spelar. Som mötesplatser och för människors bildning. Visst kan det vara så att kommunen behöver spara. Men jag tror inte lösningen är att stänga biblioteken på landsbygden eller i stadsdelarna.

Och om jag mot förmodan skulle medverka till ett nytt sådant brott har ni min tillåtelse att gömma undan böckerna!

 

Niclas Persson
Kommunalråd
Miljöpartiet i Örebro

Publicerat av

Niclas Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *