Ska en natt på härbärget verkligen vara gratis?

Jag har nyligen besökt härbärget Gnistan som drivs av Frälsningsarmen på uppdrag av kommunen. Härberget är en sista utväg för den som är hemlös och saknar tak över huvudet, men också första steget in för att få hjälp och stöd.

I Örebro är det ganska enkelt att få plats på härbärget genom socialjouren. En nackdel är dock att många saknar en god kontakt till en socialsekreterare eftersom det inte krävs för att få sovplats på härbärget. Risken är att många inte får hjälp, behandling och kommer vidare i en boendetrappa. Istället söker de varje dag plats på härbärget, precis som dagen innan. Vissa gäster på härbärget har varit frekventa besökare under väldigt lång tid.

Är kostnadsfria nätter på härberget ett problem?
Idag är det helt kostnadsfritt att sova en natt på härbärget. Och väl är väl så. Samtidigt är det något som gör att många drar sig från att skaffa ett stödboende/Lågtröskelboende. För att få ett sådant stödboende så finns inget krav på att vara nykter eller drogfri. Men det är ett eget boende som ger en fast grund att försöka få ordning på sitt liv. Men stödboendet kostar. Många har svårt att välja bort gratis nätter på härbärget för stödboendet som kostar.

Erfarenhet från andra kommuner såsom Stockholm är att en liten kostnad för övernattning på härbärget, som ofta reduceras från försörjningsstödet, gör att valet lättare. Det blir dessutom lite mindre pengar till att finansiera sitt missbruk med.

Är det realistiskt att tro att pengarna kommer gå till mat före alkohol och narkotika?
De styrande politikerna har även beslutat att det ska vara möjligt att välja stödboende, med hyresreduktion för att sköta maten själv. Frågan är hur realistiskt och genomtänkt det är. På Gnistan kan det bli knepigt då kvällsmat och frukost på härbärget är kostnadsfritt. Men för de so har stödboende så ska de alltså betala extra för att få mat. Och erfarenheten är att droger och alkohol är något en väljer före mat.

Så risken är att de flesta väljer reducerad hyra, men i slutändan inte sköter maten. Tyvärr blir det svårt att ändra detta då kommunen skrivit ett avtal på 9 år där det står att det måste vara såhär. Det kommer vara en utmaning

Det jag tar med mig från besöket är att fler måste få en bättre kontakt och hjälp av socialsekreterare. Vi i Miljöpartiet de gröna i Örebro kommer jobba för detta. Vi borde även göra valet lättare att byte en sängplats på härberget mot ett stödboende. Vi måste ta tag i de här frågorna eftersom motverka hemlöshet är en viktig del i arbetet att bekämpa fattigdom!

Läs mer om vad vi vill göra här: http://orebro2030.se/ingen-fattigdom/ #örebro2030 #IngenFattigdom


Edit:
Istället för stödboende/lågtröskelboende hade jag tidigare skrivit övergångslägenhet som olyckligt nog är snarlikt övergångsbostad som är något helt annat. Har ändrat detta för att minska missförstånd.

Publicerat av

Niclas Persson

8 reaktioner till “Ska en natt på härbärget verkligen vara gratis?”

 1. Hej! Jag kan förstå att folk inte söker upp soc, jag var själv socialbidragsberoende i 14 år! Jag vet vad det vill säga att bli illa behandlad och klassad som paria någon som ingen vill ta i så dåligt som jag många gånger mådde under den tiden, det önskar jag inte min värsta fiende. Att få bli behandla med respekt och inte något som katten släpat in! Är en självklarhet men tycvärr så brister det nog där en hel del.

  1. Tack för ditt vittnesmål Benny.

   Jag tror det du skriver stämmer för fler, och att fler än du haft liknande upplevelse. Men jag vill att socialtjänsten blir bättre på bemötande och att skapa förtroende. Socialtjänsten behövs för att värna om de som hamnat i en sådan situation. Jag tror det vore bra om fler får bra bemötande, och erbjuds hjälp.

  1. Mycket klumpigt av mig. Ser dessutom att jag stavat olika precis varannan gång i texten.

   Men jag är nyfiken på vad du tänker kring mina frågor och det som jag skrivit om. Vill väldigt gärna lära mig mer och höra andras erfarenheter och tankar.

   1. Jag vet inte om du ser på missbrukbruksproblematiken rätt? Se till så att handläggnings tiden hos soc inte är 6v lång. Försök få in fler behandlingshem för vuxna i Örebro? Försök reducera så att man kan få hjälp från dag 1 och slipper dö innan hjälp sätts in. Talar av erfarenhet. Vet att soc går på knänen men som de ser ut idag är jag osäker på att härbärgen är det första att börja stöka runt i låta dem mest utsatta bekosta. Även om de är från soc så blir de så mycket krångligare.

    1. Jag tror som du att det måste gå snabbare att sätta in insatser. Som du skriver är det tungt för socialtjänsten och det finns en stor arbetsbörda, men samtidigt måste vi se till att människor snabbt får kontakt med en handläggare. Därför jag funderar på om det vore bra att de måste vara en handläggare som bokar nätter på härbärget istället för att det räcker att gå till socialjouren. Som det ser ut idag kan någon gå under lång tid utan att socialtjänsten tar tag i problem ordentligt.

     Sen vill jag tillägga att missbruk och hemlöshet är väldigt komplexa frågor och att alla individer har en unik problematik. Jag sitter inte på alla svaren, men gjorde detta besök för att sätta mig in mer i frågorna. Att börja i att göra förändringar kring härbärget är kanske inte rätt sätt att börja, och kanske inte det viktigaste. Men utifrån samtal med personalen så känns det ändå som frågor vi kommer behöva ta tag i under framtiden.

 2. Du har skapat rubriker sociala medier- måhända klippta och utan sammanhang. Kan hända beräknar av dig för genomsla.
  I bloggen framgår att du och mp vill värna om de som är socialt utslagna.
  Traumatiserade sårbara människor med psykosociala problem.

  Skaffa fler platser och släpp in brukare föreningar. Bemötande är ett bra argument att skapa intryck av insikt om behov.

  Nej jag vet att behöver är stort och sov behöver humaniseras och fri kopplas från fritids politiker halvt pålästa med nycker och spar iver.

  Relationer behöver byggas med personer som skyr myndigheter, kontrakt och vilkor.

  Visst ska alla göra nått för att få nått…. Första steget att nå fram är relation. Sen kan metod diskuteras

  1. Hej!

   Blev en del missförstånd då jag istället för stödboende/lågtröskelboende skrivit övergångslägenhet som ju låter som övergångsboende, vilket ju är något helt annat. Blir lite fel då jag inte är expert. Därför jag vill lyssna på fler, för att lära mig mer!

   Hur tror du att relationer stärks och byggs? Jag får intrycket att fler skulle behöva en bättre relation till socialen.

   Tack för ditt engagemang!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *