400 000 onödiga prylar

Lei Gao / CC-BY-SA-3.0

På grund av den nya avgiften som Postnord tar för paket från Kina ligger 400 000 paket på Postnords lager här i länet och väntar på att skickas tillbaka. 75 kronor

tar Postnord numera för paket från Kina som tidigare varit helt fria från svensk moms och andra avgifter.

De som köpt varorna tycker uppenbart inte att de är värda 75kr i avgift för att få dem levererade. Det går såklart att diskutera denna avgift och vad som är en rimlig kostnad. Men slutsatsen jag drar är att det ligger 400 000 onödiga prylar i ett lager som nu ska skickas tillbaka till Kina.

Vi vet att vi har en alldeles för hög konsumtion idag. Lagom till påsken hade vi Örebroare och svenskar generellt använt upp årets andel av jordens resurser. Eller se det såhär; skulle alla i hela världen leva och konsumera som oss så behövs fyra jordklot. Vi vet också att den snabbast växande branschen i Sverige idag är magasinering och lager. Vi svenskar har alltså så mycket prylar att vi måste betala någon för att förvara dem åt oss för att vi inte har plats nog hemma.

Frågan vi måste ställa oss är om det är rimligt att vi beställer massa småsaker från andra sidan jorden och får dem levererade med flyg. Prylar som uppenbart inte är värda ytterligare 75 kronor för sortering och utdelning här i Sverige.

Jag har förstås också fyndat någon liten grej på ebay eller aliexpress. Men jag har svårt att se den nya avgiften som ett straff. Jag tror att jag och många med mig nu kommer att göra klokare val och känna efter en extra gång om det jag beställer verkligen är nödvändigt. Redan idag finns det webbshoppar där små och få fynd kan samlas ihop så de kan skickas tillsammans. Istället för som ofta annars, varje pryl flyger i ett eget paket. På så sätt kommer Postnords nya avgift kännas mycket mindre.

Bäst av allt är förstås om vi blir bättre att låna eller hyra saker. Varför köpa eget när en kan se till att kunna få tillgång till det en behöver, just när en behöver det. Då slipper vi ju lösa förvaringen med ett hyrlager.

Publicerat av

Niclas Persson

6 reaktioner till “400 000 onödiga prylar”

 1. Vad övermodigt att hävda att människor inte kan tänka och värdera de saker de tagit sig tid och beställt för ”onödiga”. Att personer inte hämtar ut sin vara kan ju faktiskt bero på att varan blev oskäligt dyrt. Att varor flygs från Kina är också en överdrift då majoriteten av transporterna går till sjöss.
  Det är trist att en.politiker spekulerar och försöker tala om för folk hur de ska tänka, agera och verka. Det är så man i grunden förstör en demokrati.

  1. Postnords lager ligger strategiskt nära flygplatsen av den orsak att mycket frakt kommer den vägen. Örebro är som bekant inte en hamnstad.

   Visst kan en tycka att en vara blir onödigt dyr om den kostar 75kr mer. Men frågan är ju just den om den verkligen behövs om vi inte längre vill ha den för ytterligare 75kr. Att de nu skickas tillbaka tycker jag är ett tydligt tecken på att de inte var livsnödvändiga.

 2. De som inte hämtade ut sina varor hade onekligen inte kännedom om den ökade avgiften. Slarv eller för liten info?

  Att helt enkelt strunta i ett paket man beställt är miljömässigt oansvarigt. Det går i te att komma ifrån. Dessutom dubbelt illa eftersom paketet nu gör två resor i stället för en.

  Jag ställer mig ytterst tveksam till att huvudparten av frakterna av dessa försändelser görs med båt. Båt torde ta flera. Veckor, om inte månader från Kina. Vad jag sett så verkar företagen lova leverans inom en vecka.

 3. Kom det inte in 100000 paket dagligen från Kina till Arlanda.
  Tror det är få kunder som har tålamod att vänta i månader
  på leverans via båt .

 4. Men det är inte rimligt att Kina ska utnyttja det portobistånd som de får via UPU. Biståndet betyder att de mycket billigt, i princip gratis, kan skicka brev med varor i till Sverige. Om vi ska kunna konkurrera i Sverige på nätet måste vi ha samma förutsättningar och villkor.

  1. Det är ju just därför Postnord inför en avgift – för att täcka kostnaderna. Tror inte jag argumenterat för att Kina ska ha fortsatt undantag. Däremot att det är så anmärkningsvärt att vi köper så mycket prylar vi inte är beredda att betala vad det kostar för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *