Örebro släcker bränder men tar inte itu med sociala problematiken som skapar hemlöshet

Idag anordnades Hemlöshetens dag av Nätverket för sociala frågor i Örebro. Vi politiker fick en uppdaterad bild av hur allvarligt läget ser ut såhär inför vintern. Därefter hade vi ett samtal om hur vi lever upp till våra fina ord om att utrota hemlösheten.

Idag släcker kommunen bränder och gör akuta insatser men har ett system som gynnar passivitet. Vi har många örebroare som spenderar natt efter natt på härbärge. De har varje dag kontakt med socialjouren utan att någonsin få en socialsekreterare. Därmed tar ingen itu med den sociala problematik som ofta ligger till grund för hemlösheten. Risken är då väldigt stor att många inte får hjälp, behandling eller kommer vidare i boendetrappa.

Kommunen bör betala härbärge per natt, och att kostnaden ökar för varje dag!

Jag börjar rent av tycka socialtjänsten ska betala härbärge per natt, där kostnaden ökar med tiden. Så det blir eld i baken på kommunen att göra aktiva insatser. Mer måste göras för att ta itu med problematiken som ligger till grund för att en söker härbärge. Allt ansvar kan inte läggas på människor som lever i utsatthet, kommunen måste ta ansvar. 

Det är hål i huvudet att tjänstepersoner inte pratar med varandra, det är deras ansvar att samlas runt den som behöver stöd. Börjar socialtjänsten se att det blir stora kostnader att en person i långa perioder bor på härbärget så blir det enda rimliga att göra insatser. Förhoppningsvis blir det då tydligt att insatser och behandling i slutändan är billigare och bättre för individen än att kommunen inte gör något alls.

Omöjligt utrota hemlöshet med fler och fler unga i hemlöshet

Under året som gått kan vi även se att hemlösheten ökat. Det är framförallt många fler unga som hamnat utan bostad och som nu lever i hemlöshet. Kommunen måste helt klart göra mer för att förebygga att unga hamnar utan tak över huvudet!  Några av de som drabbats under året är ensamkommande unga, men vi ser även många andra unga vuxna i Örebro som på ett eller annat sätt hamnat utan bostad. Hur ska vi någonsin kunna utrota hemlösheten när vi ser att fler och fler unga hamnar där, och riskerar att fastna där utan aktivt stöd från socialtjänsten?

Nu börjar en ny mandatperiod och jag tänker driva på de styrande att ta itu med denna passivitet!

Publicerat av

2 reaktioner till “Örebro släcker bränder men tar inte itu med sociala problematiken som skapar hemlöshet”

 1. Varför inte låta hemlösa bo i Kulturkvarteret när det blir färdigt?
  Det är den enskilt största satsningen på massor av år, så varför inte låta det bygget bli bostäder för behövande?

  Varför satsa på att ”sätta Örebro på kartan”, det är huvudsyftet med skrytbygget, när vi har många som inte har det mest basala i livet?

  Hur är det nu med ”alla människors lika värde”…….?
  Styr inte ett parti som brukar använda det begreppet allt som oftast?

  För vissa har ord och begrepp en liten praktisk betydelse.

  1. Förstår nog inte varför jag ska svara för andra partier eller varför kulturkvarteret kommer upp här.

   Det byggs i Örebro och vi har tagit politiska beslut så det blir fler lägenheter med överkomliga hyror. Men gällande hemlöshet är det ofta social problematik som ligger till grund och inte bristen på bostäder. Därför vi måste se till att människor kan få stöd, hjälp och behandling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *