ÖFK gör musikal med Glada Hudik!

Dagen efter stormen Cora blev en dag helt i ÖFK:s tecken.

Först i utkylda ÖP-hallen. Första träningspasset säsongen 2018 och Saman var där, och Hosam var där, och Graham och Billy och Aly, och Dogge var där. Och de nya var där, Sonko Sundberg, Tekie och Islamovic var där.

Så var de då igång igen och jag stod där och frös. Jag stod där mitt i kläderna och huttrade. Som en pingvin såg jag ut. Men spelarna var bollsugna och det var riktigt högt tempo.

Det såg riktigt, riktigt intressant ut. Och då var varken Sotte, Sema, Nouri eller Sema med. Och inte Bachirou som är på gång till Malmö.

Senare på kvällen avslöjades också vilket som blir säsongens kulturgrej. Det blir en musikal tillsammans med Glada Hudik-gänget!

I en pressrelease från kulturansvariga Karin Wahlén meddelar hon detta.

– I årets kulturakademi ska vi tillsammans med Glada Hudik-teatern sätta upp en musikal, något Glada Hudik-teatern har tidigare erfarenheter av och där vi har mycket att lära.

Pär Johansson som är ledare för Glada Hudik-gänget ser fram emot evenemanget som kommer att genomföras i november.

– För det första tycker jag att vi har mycket gemensamt, vi håller oss inte inom några satta ramar, vi följer ingen norm. Det här visar på vilket mod ÖFK har, att de med ett öppet sinne tar sig an vilken utmaning de än ställs inför. Det är uppfriskande och utvecklande för alla inblandade, säger han enligt pressreleasen.

Brevet som chockade alla på ÖP:s sportredaktion

Det måste ha varit omkring 1984.

En morgon när någon vittjade postfacket i receptionen på ÖP hittades ett brev med anonym avsändare.

Det var till ÖP:s sportredaktion.

Spänningen var stor när sportchefen Thord Eric Nilsson sprättade kuvertet och läste upp innehållet.

Det kom ofta pappersbrev på den tiden, men de innehöll nästan alltid resultatlistor från diverse löpar- och kommunskideresultat. Aldrig hade vi tidigare fått ett brev utan avsändare.

Brevet innehöll svidande kritik mot sportens medarbetare, vilka dömdes ut som IFK-vänner och Opehatare. Allt skrivet med ironi och elakhet och undertecknat med Janne Nilsson.

Vi var chockade.

Någon hade gjort sig omaket att sätta sig ned, vädra sina åsikter, och sedan lagt brevet anonymt på lådan.

Vi funderade över vem som kunde vara så feg och elak och hade sådant hat mot oss. Vi hade aldrig tagit ställning för någon speciell klubb, och just då var det ju Ope IF som var hetast i stan. Vi kände oss oerhört kränkta och orättvist bedömda.

Och vem var denne mystiske Jan Nilsson?

Vi kunde inte lägga det åt sidan. Varje dag funderade vi över gåtan. Thord Eric Nilsson stod med brevet mot lampan på sitt rum om kvällen, och han vände det mot fönstret om dagen. Kanske kunde det finnas något spår, något som avslöjade den fege avsändaren.

– Kanske skulle vi lämna det till polisen. de kanske skulle kunna få fram fingeravtryck, skojade vi, fast i grunden menade vi allvar.

Spekulationerna gick vilda.

Kanske var det han? Han som jobbade som speaker på Opes hemmamatcher? Någon av spelarna kunde det väl inte vara?

När jag tänker på det så här 30 år efteråt är det med ett leende. Mest över vår egen upprördhet. I dag när anonyma brev och kommentarer på sociala medier är vardag är det nästan så man inte reagerar – då var denna enda anonyma röst det enda vi kunde lägga fokus på i veckor.

Det jag egentligen tänker på så här 33 år efteråt är vem som lämnade brevet.

Så, Jan Nilsson, om du läser det här och känner igen dig, ta gärna kontakt med mig. Jag bjuder på fika.

 

En sista vandring genom byn

Det här ska också berättas.

En höstdag 1987 hade en man kommit vandrande på vägen genom byn. Det var nästan full storm och löven virvlade runt honom när han gick in till ett av husen.

Han knackade på dörren, som öppnades. Och han klev in.

En halvtimme senare kom han ut, och så hade han gått vidare till nästa gård. Det skulle bli många timmar innan han gått till varje gård i byn. Stormen ven. Löven dansade kring benen på honom där han gick landsvägen fram. Händerna i den stora rockens fickor. Byxorna som var för stora hade fladdrat kring hans ben. Kragen som varit uppdragen mot kinderna, hans hatt som var neddragen. Det hade mörknat men vi kunde ännu se hans bleka anletsdrag där han vandrat från gård till gård. Han gick under mörka granar och spretiga popplar och ibland blänkte det till från ett väglyse i hans bleka kind.

Du kanske undrar, vem var han?

Folk visste.

De visste redan när de tittade ut genom fönstren. De hade suttit inne i sina små varma vedeldade hus och tittat ut. Som om de hade väntat någon. Skulle det kanske komma främmande i kväll?

Som om de väntade på mannen med den allt för stora rocken. Att han skulle komma och knacka på. Men inte än. De skulle sitta uppe en stund till.

De hade ju väntat på honom.

Samtidigt hade han gått runt. Han hade släppts in i hus efter hus, framfört sitt ärende, och gått vidare. Det var inte så många hushåll i byn, men tillräckligt många för att det skulle bli sent. Stormen och mörkret hade tilltagit.

Det hade snart varit läggdags men folk var uppe. De hade ju väntat.

Till slut hade han kommit gående. Det hade hörts steg på förstubron.

Det var sent när det knackade på dörren.

Han hade stigit in och tagit av sig stövlarna.

Jo, det var han. Det var Göran.

– Hej! Jaså, det är du som kommer, stig på!

Och så hade han tagit av sig rocken och hatten och satt sig på kökssoffan, som han hade gjort så många gånger förr. Väggklockan tickade.

Han sa:

– Jo, nu är det som det är, och det ska berättas.

Så hade han framfört sitt ärende. Om hur han hade blivit sjuk och fått sin diagnos i slutet på sommaren. Att inget hjälpte, inget skulle bita på hans svåra sjukdom. Han hade sagt det rent ut, att han nog skulle dö.

Han sa:

– Så det är nog snart slut nu. Tänkte bara berätta och ta adjö. Jag ska in på sjukhuset till veckan och då blir jag kvar ett tag. Vi får se vad de säger då, hur länge jag har kvar. Men så är livet.

De hade suttit tysta en stund och druckit kaffe innan han tackade för sig och gick. Till nästa hus.

Det var Göran på hans sista vandring genom byn. Byn där han var född och där han hade upplevt så mycket.

Nu var på väg för att ta ett sista farväl av byborna. En efter en.

ÖFK överallt nu!

Det är så många intressanta och udda händelser runt ÖFK nu att man nästan tappar orienteringen.

Det ena avlöser det andra.

När jag som hastigast tittar in i Gallerix gamla lokaler i Kärnanhuset i dag ser jag alla ungdomarna. Alla som är beredda att ingå ett avtal med klubben om att vara drogfri och därmed få ett säsongskort till hemmamatcherna.

Jag ser också alla spelare som är på plats, och de är där för att de tycker det är viktigt och naturligt för dem.

Jag pratar med Johan Bertilsson och Aly Keita som båda förstås är positiva till satsningen.

På kvällen tas klubbens hbtq-certifiering upp som gott exempel på Aktuellt och att Brwa Nouri spelar med regnbågsfärgad kaptensbindel nämns som föredömligt.

ÖFK står för så mycket bra och positivt att det gör mig stolt och glad över att  få vara ett av dess fans.

Den nostalgiska fb-gruppen har blivit ett monster

Gruppen Östersundare på Facebook löper amok. Igen.
Det handlar om en incident på badhuset som förstås i sig är allvarlig, men sakfrågan försvinner tyvärr i ett hav av hat, spekulationer och lögner. Det spelar ingen roll att kommunen lägger fram fakta, eller att badhusets personal är tydlig.
Det har ingen betydelse att folk länkar till ÖP:s text om vad vi hittills vet och vad som kommit fram – blindbockarna vevar ändå runt helt besinningslöst.

Det är fullständigt vidrigt hur människor uttrycker sig och rasismen flödar, utan någon administratör som verkar kunna städa i dyngan.
Östersundare har blivit ett monster utan hjärna och styrning.
Det positiva är att några personer nu satt ned foten och gjort egna inlägg där de tar avstånd från gruppen – och hatet.

Och mitt i allt detta bittra hat finns det andra, snälla, vänliga, vanliga människor som fortsätter lägga ut gamla svartvita fotografier från Östersund. Berättar fina minnen. Allt blir så surrealistiskt när det ramas in av hat.

Personligen tycker jag att fler borde markera. Gruppen har 10 000 medlemmar och av dessa är det några få som utmärker sig.

Jag är dock övertygad om att huvudparten är mot all form av hat och rasism, dags att sätta ned foten nu.

Gummiautomaten i Hammerdal

Lämnar Lorås bakom mig i det lätta snöfallet och drar E 45:an in mot Hammerdals centrum. Det är vid lunchtid och det är i mars och snön sompackats har gjort vägen knottrig och spårig.  Solen skiner igenom och jag förbannar min feghet att inte ha låtit långkalsongerna ligga kvar på pinnstolen i morse. Men det är för sent att vissla när underkäken är borta, som den gamle timmerhuggaren en gång sa.
Mitt i Hammerdal är en man ute och skottar snö kring sina loppisprylar medan en äldre hammerdaling med rollator trotsar snön och klafsar rakt igenom snödrivorna. Han verkar inte bry sig nämvärt. Hammerdal är underbart. Jag har nog aldrig tänkt på det så förr. Att man kan känna kärlek till en ort, älska ett municipalsamhälle? Jag kan.
Det finns så mycket hån, nedvärderingar och skitsnack om de jämtländska tätorterna. Men det är just bara ont förtal. Få ställen har betytt så mycket för så få. Välordnade små orter med enorma utbud. Hammerdal är så sympatiskt gammaldags. Lite luggslitet, lite som tätorterna såg ut förr innan likformigheten kom.  Gamla 1950-talshus alldeles intill bygatan, livsnerven, pulsådern.
Men det är på upphällningen även här. På ena sidan av Storgatan, eller E 45:an, som går rakt igenom samhället är de gamla husen stängda, igenbommade med fladdrande gardiner i söndriga fönsterrutor.
På ica är det dock full fermitet. Och på Kupan. För att inte nämna Wiks möbler som verkar vara öppet trots sportlovsvecka.

Jag åker vidare. Hotell Åsgården står öde med flagnande färg, men en man jag frågar säger att det är något på gång. ”Det ryktas” säger han, ”det ryktas att det är ny ägare på gång och att det ska bli ny ruljangs”.
Mittemot hotellet blir jag stående. Häpen. I Hammerdal är det ingen, jag lovar, INGEN som tänker på samma sak som jag precis i den stunden när jag upptäcker Nils Adamssons kondomautomat på den brunrappade 1950-talskåken alldeles intill Europavägen. Jag säger det inte, men jag tänker för mig själv alltmedan timmerbilarna dundrar fram bakom min rygg: en gummiautomat!
Ska jag våga mig fram? Jodå, det känns bra. All blygsel från barndomsåren är som bortblåst. Jag undersöker närmare automaten som är av samma typ och modell som den som satt utanför Roos frisering i Krokom på 1960-talet. Ett kärt minne från de blyga åren. Kanske den sista reliken från de pryda år då det bara var så fruktansvärt pinsamt att ens vara i närheten av en dylik automat. Då vi gömde oss för att spana in vilka som sena kvällar utan tjafs nyttjade den. I Hammerdal finns den alltså kvar. Men kan den ha varit i bruk i modern tid? Tveksamt.
Fyra kronor kostade ett paket gummi i Hammerdal när det begav sig. Jag undrar om tjuvlarmet någon gång utlöstes? Den nöddrabbade, för vilket lusten föll på och pengarna inte räckte, bröt han eller hon sig in månne? Och hur lät tjuvlarmet? Hemska tanke, stå där vid gummiautomaten och bli tagen på bar gärning. Hur som helst, avskräckande är det allt, det där lilla ordet längst ned till höger.
Med ett leende på läpparna och ett anekdotiskt minne rikare sätter jag mig i bilen. Rättar till backspegeln och ser Hammerdal sakta försvinna bakom mig. Det jämtländska vinterlandskapet fladdrar förbi bilrutan och jag är glad över mitt nya fynd under rubriken Modernismens lämningar.

Då blir jag rädd för polisen

Polischefen som plötsligt fick för sig att säga ”sanningen” om invandrare, jag tänker, representerar han den svenska poliskåren och dess kunskap och värderingar, då blir jag rädd.

LÄS HÄR

Jag vill att han, Springare heter han väl, ska vara påläst, kunnig och trygg. Jag vill inte att en polischef eller vilken polis som helst förresten, ska slänga sig med så okunniga, ogenomtänkta och vidriga omdömen och värderingar på Facebook. Det gör mig rädd.

En polischef ska känna till bakgrunder och orsakssammanhang, att det är unga män, utsatthet och miljö som främst skapar kriminalitet. Att de allra flesta invandrare och infödda svenskar faktiskt är trevliga och snälla. Att det inte har med namn att göra. Inte med hudfärg.

Jag vill inte att en polischef eller andra poliser ska bli främlingsfientlighetens och rasismens springare och förespråkare. Jag vill att de kämpar mot hatet och vidriga värderingar. För mänskliga värderingar. Jag vill att polisen ska stå för rättvisa och kunskap, inte bli till hemska troll som springer mörkrets ärenden.

Tre bröder på väg till fjärde broderns begravning

Sitter i en bil på väg genom ett dystert norrländskt vinterlandskap.
Vi är tre män i övre medelåldern med ett bestämt mål i sikte.
Jag sneglar på mina bröder, de är som jag nu lite gråare, tunnhårigare, och de lyser av livserfarenhet. Skavanker förstås, och en del sorg, men också mycket livsglädje.
Det är längesen det vara bara vi tre. Bara vi tre bröder instängda i ett litet rullande rum under några timmar. Det är mycket minnen, luckor, och skratt.

Jag tänker på den här dagen för nu exakt 55 år sedan. Det var dagen före min 5-årsdag. Jag var förväntansfull och fylld av spänning. Det var full vinter och eftermiddag och jag var ute och åkte skidor i Englundsbacken på andra sidan ängen. Jag tittade bort över mitt hem, och då, plötsligt, såg jag honom stå på gården. Jag kastade mig utför backen i full fart och skidade med bultande hjärta och flåsande lungor över ängen.

Storebror!
Där stod han och log, 15 år, och på väg ut i livet. Min halvbror Hasse som min pappa hade i ett tidigare förhållande, min idol, förebild och den jag såg mest upp till i hela världen. Han hade tagit tåget från Mellansel, och klivit av i Krokom, och sedan gått en kilometer hem till oss. Nu skulle han bo hos oss några dagar. Livet var på topp.

Nu sitter vi i bilen. Passerar Gålsjö bruk och kommer till Sidensjö. Snart är vi framme. I Själevad hinner vi in på blomsteraffären där vi köper varsin handros med vit rosett och så letar vi reda på kyrkan.
Vi är på väg till vår brors begravning. Det har gått exakt 55 år sedan vi träffades i Krokom, och våra vägar gick sedan åt olika håll. Han levde sitt liv i sina trygga och otrygga rum, vi i våra. Bara sporadisk kontakt. Ett telefonsamtal nån gång då och då, alltfler på slutet. Tills han var borta.

Det var nu före jul. Det gick så fort. Plötsligt var allt för sent.
Så är vi på väg till hans begravning. Och i morgon när jag fyller år igen, kommer jag inte att få något besök av min hjälte och lite mytiske halvbror från Gullänget.

På väg in i Uppståndelsekapellet i Själevad får jag ett sms. Det är en liten video på mitt barnbarn Knut som tar sina första simtag. Livet går vidare, men blir aldrig detsamma. Vi strävar framåt. Nu är jag morfar och farfar.

Några timmar senare har vi bröder tagit adjö av vår Ångermanlandsbror, och så rullar vi genom ett mörknande skogslandskap. Mycket minnen, många skratt. Och det är som en total genomsköljning av själen.

I morgon fyller jag igen. Når en gräns. Som en ritual att fylla jämnt. Lite underlig känsla. Jag tänker att jag måste ringa till Blomstergården i Krokom och fråga om de har wi-fi. Det går snabbt nu.

Ut på stan i ett lyckorus

Umeå är råkallt, som vanligt, när jag söker mig till busshållplatsen utanför sjukhuset.

Det är sen onsdagseftermiddag den 18 januari 2017. Jag tänker på den senaste timmen. Det är en väldigt speciell timme som numera återkommer med ett intervall var tredje månad. Den infaller alltid i Umeå, denna platta, fina stad vid Uman, där det byggs nåt alldeles hysteriskt.

Timmen är min timme. Jag är aldrig så närvarande i mig själv och mina tankar som just då. Det är oron, pulshöjningen och själva crescendot, och så, förhoppningsvis, det lugna nedtrappandet. Återgång till det normala. Vardagen. Lyxen. Livet.

Det handlar om mina återkommande kontroller efter behandlingen mot min hårdnackade hudcancersjukdom. Varje återbesök är en påminnelse om att allt inte är en räkmacka. Beroende på beskedet jag ska få kommer livet att ta en vändning.

Och just i dag är det ettårsfinal. Just denna gång är det ett år efter det senaste behandlingstillfället, och vad ska min leende onkolog säga?

Ja, vad? Fortsätter det gå som på räls, eller ska det plötsligt börja jävlas nu då?

Jag sitter i väntrummet och slötittar i mobilen, men kan inte koncentrera blicken. Låtsas titta bara, för att ge sken av lugn, kontroll. Men inom mig kokar allt.

Nu kommer hon. Hon ler. Allt är bra.

Alla känslor far ihop. I en hög på golvet. Den flackande blicken slutar flacka, jag börjar skratta, tacka för livet.

– Tack för att ni håller mig vid liv!

Nu ut på stan. I ett lyckorus.

Familjen ska visas ut efter fem år

Ahmed Rizk.

Han är i dag en trött och sliten pappa till tre söner i Åsarna.

Han kämpar för sitt och deras liv. I snart fem år har de levt på flykt från hemlandet Egypten, där de under revolutionen var politiskt aktiva. Hans då åtta-årige son Ali blev till en symbol för frihetskampen.

Det ledde till mordhot och förföljelse.

I snart fem år har han och pojkarna nu bott, inte levt, bara bott, på olika boenden i Migrationsverkets regi i Sverige. Det senaste året i Åsarna.

I nästan fem år har de bett om hjälp och förståelse, men deras ansökan om uppehållstillstånd har fått nej i alla instanser. De ska visas ut.

Nu är Ahmed orolig. När polisen sökte upp honom och sönerna i deras bostad i förra veckan frågade de om han skulle ge sig av frivilligt.

– Jag svarade, nej, ingen reser frivilligt till döden.

Det är vad som väntar i hemlandet, enligt Ahmed.

Hans två yngsta söner är 11 och 13 år. De har fem år borta av sin barndom. De har inte gått i skola, de har inga kamrater. De leker inte. De orkar inte. De sover och äter.

Nu har bybor och vänner startat en namninsamling för att stötta familjen.

Här är den