Men snälla, är det SD som gett ut broschyren?

Rosor på kind och solsken i blick, bilden vi gärna vill förmedla av Östersund.


Jag är man, jag är trött, fet och 55 och jag gillar inte körv.
Jag är faktiskt ganska mycket ute. Tolka det som du vill …
Sitter med nya utgåvan av turistbyråns ”Visit Östersund” som formligen frossar i blåögd blondhet i krispiga rimfrostbilder och rykande vit snö i skolsken, den perfekta staden i vinterskrud! Lite som gamla ”I juletid bland fjällen” som gått på gym.
Jag vet, lite ironisk, men kan inte låta bli.

För här sparas inte på bilden av Östersund som en stad ovan molnen, en stad, nej ett reservat, där allt det sportigt, vita, heterosexuella, korvätande blåögda ursvenska folket samlats på ett och samma ställe – och ”här kan du möta skridskoåkande arbetspendlare på väg till jobbet”, utropar turist-vd:n Camilla Olsson hurtigt i sin ingångsspalt. F-n tro’t.
I övrigt: Här är det skidåkning mitt i stan, vi är varma och välklädda, vi är skidskyttar, vi jibbar i vinterparken, kör skoter och så avrundar vi med lite mat hos Fia.
Och handen på hjärtat, jag har aldrig känt mig så utanför.
Det är något med bilden som inte stämmer.

Var är alla vanliga människor?
Var är kebabgubben?
Var är alla brunögda, mörkhyade människor?

I Östersunds turistbyrås värld finns inte plats för det som avviker från normen. Vinterstaden Östersund är något enbart för den vita, friska medelklassen.
Som gick de Sverigedemokraternas ärenden.

Publicerat av

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

15 reaktioner till “Men snälla, är det SD som gett ut broschyren?”

 1. Äntligen!
  Precis så fungerar det. Samtidigt som man säger sig vara för mångfald och välkomnar andra kulturella inslag så tillämpar man något annat i praktiken.
  Samma fenomen tycker jag mig se hos t.ex. ÖP, vilket jag klandrat både bloggaren och andra för. En form av skenheligs trosbekännelse.
  Hur mångkulturell är ÖP’s redaktion?
  Nog är ni representativa för en välmående vit medelklass som är väl avgränsad från den övriga menigheten? Någon utlänning som städar kanske?
  Ofta när man talar sig varm om flyktingar, invandrare eller människor från andra kulturer så är det ”dom andra” som borde integrera sig. Själv är man ganska nöjd med sitt avgränsade medelklassreservat, Eller?

 2. ÖP:s redaktion är inte heller bra på att integrera, men skillnaden mot dig och andra är att vi som jobbar här gör vårt bästa för att alla ska känna sig välkomna, både hit till redaktionen och till länet. Det gör vi genom att skriva om, beskriva, berätta om och lyfta fram dessa frågor.
  Jag gör det i min blogg genom att lyfta en vinterturistbroschyr, jag gör det genom att beskriva flyktingars och invandrares vardag i ett kallt svenskt samhälle och jag gör det personligen genom att träffa, röra mig bland och prata med många unga invandrare i trakterna där jag bor. Integrera är ju inget enkelriktat utan handlar om att ge och ta från två håll. Där måste vi etniska normsvenskar bli bättre. Den här broschyren hjälper inte det arbetet på traven, tycker jag.

 3. citat : ”Var är alla vanliga människor?
  Var är kebabgubben?
  Var är alla brunögda, mörkhyade människor?”

  Du förstår att i en turist broschyr så vill man visa på det unika i en stad eller ett område. Och det är precis vad den här broschyren gör!
  Vanliga människor, ”kebabgubbar” som DU väljer att kalla dem, finns också i vilken stad som helst, detsamma gör mörkhyade människor!
  MEN du möter inte alla de andra som du väljer att presentera lite ironiskt i vilken annan stad som helst.
  Och det är just det som är vitsen med en broschyr som vänder sig till turister….att visa på det som är annorlunda med just Östersund !!!
  Det är antagligen därför Östersund har blivit ett attraktivt resmål för ex. Holländare med sitt stora intresse för skridskor. Asiater ser detta som något väldigt exotiskt och tom. norrmännen reser gärna till Östersund över en helg !

  1. Ja, Lillemor, jag förstår att de tänker så när de gör den här broschyren. Men det är ju också det jag är lite kritisk emot. För vad är det isåfall som är unikt med blonda och blåögda? De finns ju i varenda svensk stad. Jag ha bott här länge, men är varken skidskytt eller motorintresserad, med ditt mått är jag isåfall mer unik och räd att visa upp! 😉

   1. Jag är tämligen säker på att de som väljer att turista just i Östersund inte gör det för att träffa och se oss ”vanliga” människor Stefan !
    Skidskyttet är enormt, HUGE, ute i europa så där har Östersund verkligen gjort sig ett namn, mycket mycket mer än vi nånsin kan ana här i Jämtland. Och det här att vi har skidåkning, snowboard, skridskor, vinterparken, korv-grillning näst intill mitt inne i staden ÄR unikt och SKA visas upp.
    Jag förstår verkligen inte vad det är du vänder dig emot i detta? Vill du påskina att den är rasistisk på något sätt och icke politisk korrekt?

    Att ifrågasätta om det är SD som gjort turistbroschyren säger allt om Dig och Din inställning till Vinterstaden Östersund och det är bara att beklaga att du inte vill visa upp det unika som staden har att ge!

 4. Jag undrar ju vad det är för fel på den broschyren? Den är väll för Östersund och Jämtland? inte en by i turkiet eller så!…..

 5. Kolla hur många mörkhyade eller vita du hittar i en japansk turistbroschyr.
  Trivs man inte att leva i ett land med vit majoritets befolkning så är det ju bara att flytta.

 6. Jag hade också lite såna funderingar, känslor, som du, när jag kollade igenom utskicket. Fick väldigt mycket ”fruarna i stepford”-känsla. Men, de har väl sina väl utvalda stylister och fotografer som gör materialet efter beställarens önskemål. Tråkigt, för det får staden att bli ett ”wannabee”.

 7. Hej Stefan och tack för dina synpunkter, jag uppskattar ditt engagemang och tänker att vi har ett gemensamt arbete att göra Östersund välkomnande för alla. Så att du anklaga oss för att gå Sverigedemokraternas ärende gör mig verkligen ledsen, jag kan personligen garantera att vi inte gör några selektivt val för att inte visa olika människor, tvärt om. Detsamma gäller för övrigt människor med olika funktionsnedsättningar där vi aktivt arbetar med att även där göra vår stad mer välkomnande för alla.

  När det tex gäller att presentera vårt urval av restauranger, butiker och aktiviteter så är det öppet för de näringsidkare som så önskar att bli marknadspartner med oss och som du ser så presenteras både det svenska köket och flera kök med flera olika internationella varianter och visar på det faktiska urval som finns i denna trevliga och välkomnande stad.

  Jag hoppas verkligen att alla känner sig välkomna när de kommer till Östersund!

  1. Hej Camilla! Jag är väldigt glad att du gick in här och kommenterade inlägget. Det gör ju att jag bättre förstår hur ni tänkte.
   Broschyren är fin. Jag är bara kritisk till den bild som förmedlas, och att den ligger ganska långt från den bild jag har. Hur ska man egentligen locka andra än enbart friska vintersportare/äventyrare till Östersund? Det är sånt jag funderar på.
   I grund och botten vill ju samma sak, att få fler att komma hit.

 8. En intressant diskussion. Jag älskar att turista i Jämtland och brukar kolla i turistbroschyrer för att få uppslag till vad man kan hitta på. För mig är det främst naturen som lockar, så vackra naturbilder med sjöar och fjäll är sånt som kan få mig på fall. Jag är ingen stadsmänniska men minst en dag i Östersund varje år har blivit en tradition och det är en jätte trevlig stad att vara turist i. Hade jag haft tid och råd skulle jag absolut vilja uppleva skidskytte på plats och inte bara hemma framför tv:n. Jag har faktiskt aldrig reagerat på att det inte finns färgade eller fula personer i turistinformationen men kanske är det så. Men jag vet inte om man nödvändigt måste göra detta till en rasistisk fråga. En del människor är hysteriskt duktiga på att hitta rasism i det mesta. Jag minns en mörkhyad kille på mitt jobb som tyckte att det gått till överdrift. I matsalen brukade han därför med ett leende ofta ropa till sina kompisar och fråga om de också ville ha en negerboll. Men Rasism är onekligen ett hett ämne och det är mycket viktigt att prata om det och där gör ju du Stefan, en stor och viktig insats. Någon skrev att de ökande klyftorna i samhället kan vara en orsak till främlingsfientlighet, vilket är mycket möjligt. Politikerna tävlar om hur många flyktingar de kan tänka sig att ta emot och det är ju fint att hjälpa människor i nöd men de glömmer gärna (eller om de inte förstår) att det även finns vanliga svenskar som har det mycket bekymmersamt men som inte alls får den hjälp de skulle behöva. Fast nu tror ju inte jag att det nödvändigtvis är de mest utsatta och svaga som har rasistiska åsikter utan det finns nog lite varstans i samhället. Jag mår lite illa när jag hör rasistiska uttalanden vilket tyvärr händer då och då. Alla som är emot rasism måste våga stå för det och säga sin mening. Det är en viktig uppgift för alla föräldrar och skolan att lära barnen att alla människor har samma värde. Lika viktigt som att lära sig räkna, läsa och skriva. I mina planer inför sommaren ingår en vecka med Jämtländsk natur och kultur och förstås minst en dag i Östersund

 9. Vad jag vet så har det producerats en hel del turismrelaterade trycksaker för Jämtland även inom er koncern. Kan du inte göra en granskning av ert tidigare arbete med samma kriterier?

  Tack på förhand!

 10. Jag undrar hur du kan avgöra om de personerna som finns med i broschyren är heterosexuella eller homosexuella, bara genom att titta på dem.

  Det är inte som att vi homosexuella har en rosa triangel i pannan, går runt med fjäderboor eller regnbågsflaggor till vardags, utan vi ser nog ut som vem som helst, skulle jag tro.

  För övrigt är väl turistbroschyren gjord för att just locka folk att besöka Östersund och då funkar nog snö- och Norrlandsporr bättre än kebabkiosker och epor på torget. Eller tror du att några tyskar bara ”åh, raggare, kepsar och kebab, klart att vi måste resa 300 mil norrut”?

 11. Det finns i en risk med att vara alltför ängslig och politiskt korrekt. I det här fallet tycker jag att du, Stefan, glömmer bort huvudsyftet med broschyren.

  Den är inte tänkt att vara ett verktyg i den politiska debatten – inte heller ska den fungera som en ögonblicksbild av vardagen i Östersund. Broschyren ska locka hit turister!

  Om du bläddrar i en turistbroschyr från t ex Neapel som innehåller bilder på turistbussar med flaggviftande norskar och halvpackade engelsmän så skulle du nog inte bli eld och lågor – antagligen skulle du hellre sett foton på munkar, kloster samt annat som representerar detta land. Att du sedan kan räkna ut att reklamen är tillrättalagd är ju en annan sak – men jag tror inte du skulle bli särskild upprörd över att du inte fick se bilder av krims-krams försäljare och McDonalds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *