En grogg i köket

Ett litet kök på Offerdalsvägen i Hissmoböle 1977. Till vänster sitter Knut. Han kom från Häggsjövik i Hotagen och flyttade till Krokom när han fick jobb på Hissmofors elektriska. Han jobbade på linjen och var linjemontör.

Som elektriker var han självlärd.

Det var han som dragspelare också, n’Knut Nolavika, var ett begrepp inom dragspelsmusiken i gränstrakterna mellan Hotagen och Lierne i Norge. Han hade spelat på bal sedan han var åtta år.

Växeltelefonisten Ruth träffade han på en bal i Ås. Hon var där med sin syster Anna-Greta. De var från Åse, Trång.

Det här var en fredagseftermiddag på sensommaren. Elias Jonsson bodde i en lite stuga i Ede i Offerdal. Han spelade Lapp Nilspolskor på gehör och hade varit med på Nygammalt. Han hade klivit på tåget i stan och åkt till Stockholm för första gången, och där hade han varit med och spelat ett par låtar i tv. Det var inget speciellt. Men det var stort att vara med i Nygammalt.

Den här fredagseftermiddagen hade Elias stigit av den vinröda Offerdalsbussen utanför vårt hus i Hissmoböle och knackat på. Han hade haft med sig en hela Renat som han plockat fram och velat bjuda på.

Knut brukade ha en flaska Syd hemma för alla eventualiteter. Syd var det perfekta groggvirket, köpt på Konsum förstås.

Det var inte första gången Elias kom och hälsade på, han brukade göra det när han var frampå.

Och så hade de suttit där och ackorderat och druckit grogg. Pratat om hur det var förr, om gamla låtar och slit i timmerskogen, och folk från förr. Om spelmän och arbetsfolk. Efter en stund hade spelen kommit fram, Knuts durspel och Elias munspel.

– N’ hen då, har du hörrd hän?, sa Elias och drog en polska.

– E’ r’ e e Lapp Nirs-polsk? undrade Knut.

Så hade timmarna gått. Och framåt kvällningen var flaskan tom, men låtarna fortsatte att eka i sommarnatten. Sedan hade Elias skjuts kommit. Han var så vinglig att vi fick hjälpas åt att klä honom och få in honom i bilen.

Och så hade han försvunnit upp genom bygderna. Knut, som var min pappa, hade spelat några låtar till på durspelet innan han gått och lagt sig.

Han fick också en förfrågan om att vara med på Nygammalt. Det var några år senare, men då låg han på sjukhus och var riktigt dålig. Han tvingades därför tacka nej.

Nu spelar både han och Elias någon annanstans.

(Bilden togs av fotografen Nils P. Blix)

Här spelar Knut durspel

Publicerat av

Stefan Nolervik

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

7 reaktioner på ”En grogg i köket”

 1. Stefan! Elias var faktiskt född i Hotagen 1905 31/3 och dog i ”Äda” 1985 14/12. Hustrun Märit var född i Offerdal 1903 17/7 och dog redan 1972 10/9 och då bodde de på Prästbordet i Offerdal (Ede likaväl). De var gifta 1939 21/1. Tänkte att det kunde vara av intresse!?
  Björn

  1. Absolut av intresse! Ja, jag har ett svagt minne av att han pratade om det, Hotagen. Och att han lärt många låtar efter Erik Larsa i Ansätten!

 2. För många år sedan hörde jag en historia om din pappa. Det var om när han var på sjukhuset. Nisse Simonsson gick ronden och Knut berättade:
  – Du är en så förbannat duktig läkare att jag har skrivit en hyllningslåt till dig, en snoa.
  – Kul, sa Nisse, har den fått något namn?
  – Jajamen, Tjuck-Nisses snoa!
  Nissse skrattade förstås gott.

 3. Hej Stefan.

  Jag gillar dina historier trots att jag inte är från dina trakter och minns dina gubbar.
  Fortsätt med att ”minnas”.

  Hälsningar
  Åke

 4. Hej Stefan.

  N Knut Nola viken hörde jag mycke talas om i min barndom min mor o hennes systrar dansade ofta till hans musik, vi härstammar näml. från Åkersjön, själv bodde jag i närheten av Knut i Krokom under ett antal år.
  Jag läser med stort nöje din blogg och minns många av dom saker du skrivit
  om, är numer utflyttad fr Jämtland
  Fortsätt med ditt skrivande
  Hälsningar Gunnar

 5. Han gjorde fina låtar in i det sista då. Lyssnar ibland på Tjock-Nisses snoa å den är riktigt fin. Då är det Micke som spelar men det finns andra fina inspelningar med Knut som jag brukar lyssna på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *