Till dig som kan tänka dig att rösta på SD

Hej, det här är ett brev från mig till dig som funderar på att rösta på Sverigedemokraterna på söndag. Du kanske är min granne, min arbetskamrat, min bekant, min Facebookvän.

Det blåser kalla vindar nu.
Jag hör det när jag lyssnar på samhället. När jag ställer mig på Gågatan i Östersund och blundar med ögonen hör jag kylan och rösterna som ropar och gastar om tiggare och flyktingar.
Vi vill inte se!
Bort med dem!
Och jag skriver ordet Sverigedemokraterna i min blogg och på Facebook och jag får hätska, hatiska reaktioner från anonyma Anders och Magnus och Markus som hatar, hatar, hatar!
Mig?
Varför mig?
För att jag så tydligt tar ställning för mångfald och öppenhet. För att jag plockar fram fakta. Då dyker trollen upp. De översvämmar min dator, de poppar upp ur mitt tangentbord, ur skärmen, bakom skärmen.
De hotar och hatar.
Förbannade troll!
Hatet, och de hotfulla formuleringarna.
Javisst. Inte bara en gång. Inte bara två gånger. Flera.
Sådant bombas jag med för att jag skriver ordet Sverigedemokrater, för att jag vill se ett mänskligare samhälle.
När jag skriver om medmänsklighet och öppenhet är det alltså så oerhört provocerande att hatet får tangentborden och hjärnorna att brinna.

Jag tror inte att SD:s företrädare här i vårt län är rasistiska eller nazistiska. Det är inte det jag skriver. Peter Johansson är som de flesta av oss. Medelålders vit man som vill väl, men som tycker det är dags att ”röra om i grytan”, som har med sig skräckbilder från sin barndom då han såg polisen komma och ta hand om en ”zigenare” i Strömsund. Det har format honom till den han är, till Sverigedemokrat.
Jag har också sett det. Hur handlarna i Krokom stängde sina affärer när resande kom. Jag undrade varför, vad det var hos dessa som var så fruktansvärt dåligt att de var så hatade.
Jag förstod det inte.

Det enda vi kan göra är att ta reda på fakta.
När Peter Johansson säger att romer är tjuvaktiga generellt så stämmer inte det. Det går inte att dra alla över en kam. Däremot är romer en utsatt grupp, där fattigdom och diskriminering har skapat en omöjlig situation. Där ingen annan utväg än att stjäla för att överleva finns.
Det har inget med gener att göra.
Bland sverigedemokrater sprids också rena felaktigheter om vad exempelvis en invandrare kostar landet.
Fakta är enligt Migrationsverket följande:
Ensamstående asylsökande på Migrationsverkets boende får 24 kronor per dag.
I ett parförhållande får de var och en 19 kronor per dag.
Ett barn upp till 17 år får 12 kronor per dag.
Pengarna ska räcka till kläder, skor, sjukvård och medicin. Plus allt annat.
Det är inte mycket.
Det här är det fler politiker än sverigedemokrater som är ovetande om. Och genom att inte bemöta felaktigheterna bidrar de till mytbildningen. Riksdagskandidaten Gunnar Sandberg (S) är en av dem. När kameran är avslagen säger han att han förstår sverigedemokraterna, han förstår att hans kompisar ifrågasätter kostnaderna kring invandringen. Det känns inte bra när en etablerad politiker från ett alla-människors-lika-värde-parti står och säger så.
En vädjan, Gunnar, ta reda på fakta. Och sprid bland dina kompisar.

Vad är massinvandring? I slutet på 1800-talet kom tusentals arbetssökande till Jämtland från andra delar av landet, från andra länder, för att få arbete i skogen eller i industrierna. Många av oss i dag är ättlingar till värmlänningar, västerbottningar, norrmän, finnar och romer.
Utan oss skulle det här länet ha varit en underutvecklad provins, ett europeiskt u-land.
Sverigedemokraterna vill tillbaka till en tid, som de själva när de dagdrömmer omfamnar i ett romantiskt nostalgiskt skimmer, som egentligen aldrig funnits.
Så om du vill att det här länet ska fortsätta att utvecklas, och inte vara en skolplansch från 1940-talet, och att det ska vara vänligt inställt till människor som vill flytta hit oavsett härkomst, då kan du väl tänka efter en extra gång. Och om du vill att jag och andra ska kunna fortsätta verka som journalister och jobba för demokrati och mångfald, då skulle jag bli glad om du tänker till även en andra gång.
Ge de etablerade partierna din röst, rösta inte på hatet!

Publicerat av

Stefan Nolervik

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

3 reaktioner till “Till dig som kan tänka dig att rösta på SD”

  1. Säga vad man vill om smygnassarna i SD, men förnekar sig det gör de inte. Det flyger ju rasistiskt färgade, bruna, grodor ur mun på dem så fort de öppnar käften. Att trampa i klaveret verkar vara något av SDs paradgren. Partiledare Åkessons fabläss för vikingarockgruppen Ultima Thales musik är bara ett exempel på det. Att sedan Ultima Thules skivsläpp sponsrades av organisationen Bevara Sverige Svenskt gör inte saken bättre. Och nu över till ett annat parti på den yttersta högerkanten, med en människosyn snarlik den SD uppvisar. Jag snackar om moderaterna såklart. Regeringspartiet. De osnutna moderaterna. De rutinerade moderaterna som, till skillnad mot gaphalsarna i SD, verkar mer i det tysta. Sublimt, var ordet. Med sin svala moderatsvenska behöver de knappast höja rösten för att skrämma skiten ur vanligt folk. Lägg därtill en ekonomisk chockterapi, signerad Chicago-skolan, en forskningsinriktning inom nationalekonomin, som inte står Chile under Pinochets blodiga diktatur efter, och allt faller på sin plats. Att söndra och härska är vad allt handlar om för moderaterna. Det är alltså inte för inte som finansminister Borg har en fabläss för tokliberalen Milton Friedman, företrädare för Chicago-skolan, Nobelpristagare och hantlangare åt massmördaren Pinochet. Att så split bland vanligt folk, starta upp ett myrornas krig, är ingen större konst för drivna politiker, med grundkursen i social ingenjörskonst kommer man långt, så pass långt att man får vanligt folk till att börja slicka uppåt och sparka nedåt. Ett klassiskt politiskt knep för det är att utse syndabockar för sina egna tillkortakommanden, Historiskt sett finns en rad exempel på detta, det kanske mest kända och dokumenterade fallet är förföljelserna och massmorden av judar under andra världskriget. Exempel på syndabockar i nutid, hämtade från svensk vardag, svensk moderatstyrd vardag, är medmänniskor vilka är arbetslösa, sjuka, handikappade, fattiga m.fl. Så är läget, efter åtta år med den kallhamrade moderatledda Alliansen, somliga får inte ett skit, medan andra i ren förskräckelse över att också hamna där, att inte få ett skit – äter skit.
    Bor man i ett land eller i ett skämt?

  2. Lite orolig blir man när ungdomar i sin närhet bara kan tänka sig rösta på SD och bara egentligen rösta på det enda SD står för och det är främlingsfientlighet. Och främlingsfientlighet är mot hudfärg, religion, kultur och språk dvs allt som inte är ”ariskt”. Jag tycker att vi/jag lite äldre kan ta på oss ett ansvar som inte har utbildat våra unga härliga människor vad detta hat kan bli. Skolan utbildar säkert om nazismens utrotande av 5milijoner människor i avlivningsfabriker men det är som det är för overkligt för ungarna att förstå och ändå ska dom gå och rösta på ett parti som har samma värderingar som hitlertyskland. Jag tar på mej ett stort ansvar att jag misslyckats. Nu är det väl också så att vi har en regering som utarmar välfärden, som tar från de fattiga och ger till dom rika och genast när människor blir missnöjda med det så skyller dom inte på politiken utan invandrarna som suger ut oss totalt. Jag har försökt få ”mina” ungdomar förstå att det är inte våra medmänniskor från krigshärjade länder som söker fristad här som förstör utan en borgelig politik som har ett enda mål och det är att göra rika brackor rikare och fattiga fattigare.

  3. SD står för mycket bra. Passkontroll i tullen innebär mindre intag av smuggelgods samt droger. Finns mycket bra dom står för enligt mitt tycke. Sen hur kan du som opartisk reporter trycka ner dom som röstar på SD. Jag har erbjudit dig en intervju då du frågade mig. Den verkar du inte vilja ta. Är sanningen för svår att höra. Varför frågar du en sak sen följer du inte upp det. Väldigt oproffsigt som reporter. Sen en annan fråga tycker du sämre om dom som röstar på SD. Bara tänkte efter dina kommentarer verkar dom vara en lägre stående ras i dina ögon. Tycker du ska fundera lite på hur du utrycker dig. Sen kolla vilka lagbrott medlemmarna i övriga partier har begått men det verkar inte bekymra dig ett dugg. Tycker du ska se alla människor som likvärdiga inte bara dom som tycker som dig. Men jag förstår nu att du är för feg att ta en diskussion som jag erbjöd dig förut då du frågade. Du trodde kanske inte att jag vågar stå för mina åsikter. Om du ville lyssna o inse sanningen skulle du säkert få annan uppfattning om saker.

    Jag tycker folk ska få hjälp men inte på etta sätt motivera detta klipp så jag förstår att det är realistiskt ska jag ändra uppfattning också. Sen att ha öppna gränser genom hela Europa drogerna börja bli problem. Jag vet inte vilka som tar in det men det har blivit värre med EU

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *