Mårdsjöns glansfulla fotbollshistoria

 Det här är Mårdsjön, den lilla byn med de stora händelserna. 

Så står det på hemsidan.

Dit kom jag åkande en afton i april, för jag ville spela fotboll.

Jag tog till vänster vid gamla skolan där fotbollsarenan en gång låg, så stolt och anrik.

Men ajajaj! Mårdsjöns IP har onekligen sett bättre dagar. 
  Planen var fylld av sly, gran och björk. Gallringsbar faktiskt.

Här spelade en gång, min ödmjukhet förbjuder mig nästan att säga det, men här spelade en gång Sveriges sämsta fotbollslag.  Det var någon gång i första halvan på 1960-talet, som Mårdsjöns IF blev omskriven av rikspressen. Laget låg ohjälpligt sist i sämsta serien i Jämtland-Härjedalen.   Nu gick jag omkring och tänkte tillbaka på det där. Kollade upp i krysset på det som var kvar av målställningen.

Jag var bara 6-7 år när jag fick läsa om slagpåsen Mårdsjön. Jag minns hur jag tyckte synd om laget och spelarna. Men jag var också glad över att jag inte bodde i Mårdsjön. Jag skämdes lite.

Mårdsjön hade släppt in flest mål, en bra bit över 100, och gjort minst antal mål. Av. Alla. Klubbar. I. Sverige.   Jag förstod det inte då, men desto mer nu när jag stod utanför det som var klubbens omklädningsrum, att de hade svarat för en bragd. Det var ju en stor bragd bara att få ihop lag, och att åka runt bland byarna och åka på stordäng match efter match! Vilka som var med? Inte säker, men några bybor förstås. Och kanske några skogsarbetare på säsongsarbete i trakten. Nån från Öravattnet, Stugun, Greningen kanske. Hör av er!!! Bollstuds mot väggen. Om dessa väggar kunde tala skulle de kanske berätta om spelglädje mer än om bollsinne. Röda strumpor lyste upp ena omklädningsrummet. Kanske en vink om hur hemmalagets dräkter såg ut. Rött och vitt?  Spärsk du Pe, som har bollskon!

   Det var nog inte meningen att kvinnor skulle spela på den tiden …

Sjukvårdsväskan var redo.Tvättanläggningen skvallrade om att IP i Mårdsjön på sin tid var en modern arena.Hör gärna av dig om du kan berätta något om Mårdsjöns glansfulla och ärorika fotbollshistoria!

  

Publicerat av

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

2 reaktioner till “Mårdsjöns glansfulla fotbollshistoria”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *