Förförd i Sikås

HS5A0080

Det var den där dagen med de mörka dåden i Trollhättan. En dag när tungsinnet kom över en och jag funderade över livet.

Då lämnade jag redaktionen sent på eftermiddagen i skymningen och lät granarna susa förbi sidorutorna i min bil. Någonstans.

Min flykt förde mig till Sikås.

På gamla lanthandeln längs byvägen lyset det av ljus och lyktor och några bilar stod parkerade i slänten. Jag stannade.

I dörren stod en äldre kvinna och tog emot oss med ett stort, varmt leende.

HS5A9655

Det var Inga. Inga Överström hade kommit till Sikås för åtta år sedan, hade köpt den då i vackert förfall varande gamla byggnaden alldeles intill landsvägen. Och så hade hon renoverat. Följsamt och vackert, ljust och innerligt. Närvarande och med en sällan upplevd värme drog jag in den ljuva atmosfären i mina sinnen.

Hon sa:

– Några gånger per år bjuder jag in till dessa musikaftnar här hemma.

Det bjuds på Bach, Chopin, Raff, Schubert och hembakade gifflar. Och vi var kanske 15 personer från byar som Fyrås, Gåxsjö och Hammerdal, och vi var spända och förväntansfulla inför kvällen.

HS5A9675

Lennart Nilsson heter han, mannen som hjälper Inga Överström med arrangemangen. Som likt en gammeltiders butler går han runt och tänder och släcker allt eftersom kvällen går.

Han säger:

– Det har blivit ett lyft för byn att Inga flyttade hit. Hon är 88 år och fortfarande så aktiv, sa han, Lennart, som själv varit bonde i byn.

HS5A0050

Några gånger per år samlar Inga Överström, som har ett eget långvarigt förflutet som violinist i Kungliga hovkapellet, till så kallad Schubertiad. Det är en slags salongsmusik inför sittande åhörare i ett litet sällskap. Det spelas musik och läses och berättas.

Hon gör det tillsammans med Robert Sadura, pianist och kompositör, med rötterna i Polen, också han sedan några år tillbaka Sikåsbo. Han och Inga Överström fann varandra snabbt och tillsammans har de sedan gjort flera framträdanden runt om i trakten.

HS5A9816

HS5A9798

Så börjar konserten. Robert Sadura är först. Han sitter vid flygeln intill fönstret på övervåningen och gestaltar musiken med stor inlevelse.

Jag sjunker också ner på en stol.

Den renar kroppen och sinnena från dagens nersmutsning och den gör oss hela igen. Det är som att sjunka in i det gigantiska nuet och total närvaro. Det gör gott för kroppen.

Han spelar även underbar egen komponerad musik.

HS5A9716

I pausen dricker vi kaffe och äter gifflar. Och bralar. Volmar Öhman, från Fyrås, berättar historier ur sitt liv och vi skrattar så tiljorna gungar. Robert Sadura berättar att han blev lite nervös när han såg mig och att jag började fota, men så tänkte han att ”Men det måste jag klara av. Jag får koncentrerar mig på mitt spel”.

Det var ju inte meningen att störa. Så när Inga Överström sedan tog över för att spela några melodier av Schubert, då höll jag mig lite mer i bakgrunden.

HS5A0103

HS5A0254

HS5A9691

Det är en underbar kväll i ett härligt sällskap, och jag känner en stor ynnest att ha fått vara med i det inre av Sikås kulturliv en oktoberkväll.

HS5A0208

Torbjörn Edlund, till vänster, sjöng finstämt om hösten och om Eden och bidrog även han till känslan av balans och harmoni i kroppen efter en tung dag.

HS5A0196

HS5A0181ny

Tack för i kväll!

Publicerat av

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

4 reaktioner till “Förförd i Sikås”

 1. Underbart reportage från det stora i den lilla världen. Lyckliga du!
  Varje rad andades din stora glädje och hur berörd du blev! Jag har haft lyckan att se och höra Robert Sadura här i Lugnviks kyrka.
  Bl a i en egen kompsition som jag inte minns namnet på. Men det var en triptyk som fick mig att tänka på fjäll o fäbodar. Han borde synas mer!

 2. Hej
  Tack för en trevligt skriven ”upplevelse”. Tänker på min morfar – Erik Julius Olovsson – som kommer från Sikås. Det har väl gått drygt 100 år sedan han flyttade därifrån. Född 1888. Tack för dina finstämda artiklar. Mvh Göran i Degerfors

 3. Det var verkligen en fin överraskning att få läsa om ”Musikås”. Där har jag också upplevt hur god musik som spelas från hjärtat skapar livgivande energi.
  Känner nu på nytt värmen och den starka närvaron som ett svallande hav av nåd. frid och kärlek. Inga och Robert kan verkligen konsten att förmedla i sin musik..
  Tack för den bloggen med talande bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *