Aidsfittor, Råttor och Solnatattare?

HS5A8883

Matchen.

Måste få återkomma till den. Den mörka vårhimlen över arenan, de klara färgerna, stämningen, den klassiska svenska fotbollsklubben på besök, den lilla klubben med den kaxiga attityden, förväntningarna i luften, den dallrande spänningen, de mörka jämtländska furorna som tog vid bortom publikhavet.

I den bubblan, vi var.

Vackerheten i det.

Men också klacken, den unga Östersundsklacken som gjorde allt för att försöka höras, och som kämpade och stod i, men som inte riktigt nådde fram.

Det vackra i det också.

Men även det ovackra. Den okänsliga, okunniga om de koder som finns inom supporterkulturen, tonen i en del ramsor. Man sjunger för att stötta det egna, man sjunger inte för att hata andra. Det ofina i det går liksom inte prata bort.

Man sjunger inte ”Solnatattare”, man sjunger inte ”Vi hatar AIK”, man sjunger inte ”Kloakråttor”. Som ÖFK:s klack gjorde. Eller delar av den.

Allas blickar var ju annars på Black Army, AIK:s egen klack. De som reser landet runt för att stötta sina egna på arenor i Östersund, Falkenberg, Gävle och Hälsingborg, en måndagskväll, en tisdagskväll i november, en torsdagskväll i april. Hur skulle de bete sig? Man har ju hört så mycket, man har ju sett så mycket …

Jag kan ha fel, men jag hörde inte AIK:s klack vid något tillfälle håna eller förakta oss, eller ÖFK. De sjöng om stolthet för sin klubb, om storheten i klubben, om framtida segrar och om att vinna guldet. Okej, någon känga åt de andra Stockholmsklubbarna, men inte på ett hatfullt sätt.

ÖFK-klacken har mycket att lära av sina storebröder och storasystrar. Om att stötta, inte förnedra. Se och lär.

När jag skriver det här får jag tips om fler som reagerat. Ralf Junvald, från Ås, skriver på sin facebooksida:

”Att ÖFK hatar AIK? Gör vi det? Borde vi inte istället sjunga om att vi älskar ÖFK?

Solnatattare? Borde vi inte istället sjunga om hur stolta vi är över att ÖFK tagit sig ända till Allsvenskan? Stötta dom på ett positivt sätt i jakten på att ta sig upp i tabellen.

På vilket vis tror ni som sjöng med i detta att våra spelare peppas av att höra hur mycket vi hatar andra laget?

På vilket vis får vi fler att stämma upp i sång om låtarna handlar om hat?

Råttor? Aidsfittor? Horor? Ett antal personer vräkte ur sig det mesta. Nidvisor om två AIK-spelare som pillar på varann dog gudskelov snabbt ut.”

Tack, Ralf. Jag håller med. Vi borde sjunga om vår kärlek till ÖFK, inte om hur vi hatar andra. Det hänger absolut inte ihop med klubbens filosofi om mångfald, öppenhet och tolerans, och jag tror inte spelarna på planen känner sig stöttade när fansen skanderar ”Solnatattare” eller ”Aidsfittor” till motståndarlagen.

Det är under vår och klubbens värdighet.

HS5A8732

HS5A8460

HS5A8867

HS5A8832

HS5A8798

HS5A8790

HS5A8759

HS5A8747

HS5A8702

HS5A8686

HS5A8672

HS5A8651

HS5A8643

HS5A8523

HS5A8485

HS5A8465

HS5A8893

 

Publicerat av

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

28 reaktioner till “Aidsfittor, Råttor och Solnatattare?”

  1. Hej Rolf! Kul Youtube-klipp, men helt irrelevant i sammanhanget. Rivaliteten mellan AIK och IFK Göteborg är snudd på evighetslång och visst skriker vi Hata, hata, hata Göteborg, och Sillstryparna hatar oss tillbaka.Allt med en liten glimt i ögat, förutom när det gäller våra Firmor, men det är en annan och tråkigare historia. Det är lite här problemet med ”nya” lag och åskådare, dyker upp. Vi skulle aldrig drömma om att skrika hat-ramsor mot ÖFK eftersom ni ännu inte åstadkommit något som ”förtjänar” en sådan ramsa. I går skrek och sjöng vi i 90 + minuter för att stötta vårt lag eftersom det är därför vi reser från när och fjärran till bortamatcherna, och det gav ju resultat. Sen avslutade vi med ett par Hata, hata, hats Göteborg, bara för att det hör till. Jag kan också tillägga att mindre delar av AIK-klacken applåderade för Hopcutt i 8:e minuten, men jag tror inta att någon i ÖFK-klacken stämde upp i ”Ivan Turina” i 27:e… Stefan skriven en jättebra artikel här och jag tror att ÖFK-klacken kommer att lära sig under säsongen. Visst, AIK-klacken har många övertramp historiskt när det gäller hat och förnedring, men i går hördes absolut ingenting av sådant. Lyssna och lär 😉 Jag får ju i ärlighetens namn också konstatera att om ÖFK-klacken hade lyckats göra sig hörd till Södra stå med sina ”fula” ramsor så hade det kommit svar på tal…

   1. Skötte er skitsnyggt efter:
    En sjukdom, en smitta en ÖFK fitta 😉
    Men håller med dig om att ÖFK ännu inte är något hot och att våran nybildade klack nog ser upp till er med derbyn och Blåvittmöten.

    1. 😉 Den måste ha skanderas innan jag var på plats på Södra. Ber om ursäkt för den. Vad vore en AIK-klack utan ett övertramp?

 1. Håller med fullständigt om att allt fokus ska läggas på att stötta hemmalaget.
  Men stycket se och lär av storebröder och storasystrar (AIK klacken antar jag) blir jag förbryllad av.
  Dom gör fantastiskt mycket bra för stämningen men är ju masters i förnedrings- och hånarramsor.

  Dessa ramsor som ÖFK klacken sjöng är ju direkt ur skolboken från storlagen.

  ”Okey någon känga åt de andra stockholmsklubbarna”
  Här du hört klackarna på ett derby eller andra stormatcher??

 2. Bra text!
  Många små nya klackar i mindre orter vill vara så som de tror de stora klackarna är. AIK-fans är betydligt bättre än sitt rykte även om det finns idioter överallt. Plus för några vackra härliga norrländska fotbollsfoton och det är lättare att hitta och njuta av de verkligt bra ifall du inte samtidigt publicerar en massa mindre bra.

 3. Jämtlandssången, That´s the problem. Den gamle rasisten Wilhelm Peterson-Bergers högtravande tillika hembygsdrypande slagdänga har ingenting med fotboll att göra. Det är ju fanimej inte klokt hur arrangörerna, med tanke på den internationella elva som ÖFK ställer på benen, ens kan komma på tanken att dra av den några minuter innan matchstart. Det är ju ett hån mot spelarna i ÖFK. Hur dumstolt och historielös kan man egentligen bli, som jämte? Är det inte nog med att kyrktakena närapå lyfter vid varje skolavslutning? Lägg ner skiten! Lyssna på Sjöö, som i sin krönika efterlyser en ingångslåt som blir speciell för klubben.

  1. Be Annika Norlin eller Patriks Combo lyssna in de andra Allsvenska lagens inmarschlåtar och knåpa ihop ett original till ÖFK.

 4. Jämtlandssången. That´s the problem. Nåt mer dumdrygt, dumstolt, ja, det får man allt leta efter. Men så skrevs den ju också av en som satte Nietzsche och hans übermensch ideal på piedestal. Vad fan har detta övervintrade hembygdsdravel på en modern fotbollsarena av idag att göra? Inte ett dugg. Fotbollskultur kommer underifrån, från gräsrötterna, och har ödmjukhet som sitt adelsmärke. Och dit, till en sund fotbollskultur, har jämtarna, tydligen en bit kvar, trots en överhövan internationell hemmaelva.

  1. Håller med, det måste växa organiskt underifrån. Det behöver inte ens handla om Jämtland eller Östersund, det kan vara en bra strof som beskriver en känsla.

 5. Att sjunga Jämtlandssången. Hur hänger den, Jämtlandssången, ihop med klubbens filosofi om mångfald, öppenhet och tolerans? om jag får fråga.

  Det om något är under klubbens värdighet.

  Du silar mygg och sväljer elefanter, Nolervik, tycker jag, när du som här i en något slags nitisk uppfostringsiver (gör det enkelt för dig och) ger dig på en harmlös hejarklack av upprymda smågrabbar istället för att sätta fokus på mer djupgående strukturer i lokal samhället, som i förlängningen påverkar din så älskade fotboll.

  En fotbollsarena är ingen sommarhage.

 6. Jag får panik. Kan folk bara bete sig och förstå att det gliras mellan klackarna! Gå på en match i Stockholm så är det mer hat än att heja på sitt eget lag. Hällre ser jag ÖFKs klack ropa Solnatattare än att dom springer över och börja slåss!

 7. Jag var själv på matchen och blev förvånad när Jämtlandssången spelades, det känns ju väldigt idéfattigt.
  Det finns ju mängder med lokala musiker som skulle kunna komponera/skriva en ingångslåt som enbart förknippas med ÖFK som ex Micke ”Mojo”, Velvet Insane, Alander, det finns säkert fler namn som vill och kan skriva en hymn som förknippas med ÖFK i år framöver och växer in som en del av klubben.
  Vad det gäller fansens pinsamma ramsor så tror jag det är något storebrorskomplex, att man tror att storklubbarnas fans håller på sådär och nu ska man visa att man minsann kan här också!
  Fast en supporterkultur tror jag inte man får per automatik bara för att klubben gått upp i högsta divisionen, det tar ju flera år att växa in i det, så det är nog bara att jobba vidare på ståplats så blir det nog bra!
  Syns på nästa hemmamatch!
  /Anders

 8. Men va?! Fittor, tattare, horor… Jag tycker inte frågan handlar om att håna eller inte håna varandra. Frågan handlar ju snarare om att dessa ord plötsligt är helt legitima att ropa ut. Vad är det för människor som tycker att det är okej att använda dessa ord över huvud taget? De hånar inte andra klackar. De hånar kvinnor och det resande folkslaget!

 9. Nu tändas åter ljusen i min lilla stad.
  Två ganska svaga lyktor framför rådhusets fasad,
  lyser över ströget, där går Kalle och Marie,
  och blinkar emot Vera på Walléns konditori.
  Och grabbarna i gänget står och pratar ner’ vid Grand,
  om flickor och om fotboll och om livet med ibland
  Från hotellet hörs en trio i Toselli serenad.
  Det är kväll i min lilla stad.

  Låten handlar ju om Östersund, för bövelen. Skriven av, var det Hamberg han hette? Den går ju hem i stugorna. Nåt som vanligt folk känner igen. Det räcker med andra versen, bara den är ju klockren (vad gäller ändamålet). Ta bara det här, det säger allt: ”… och om flickor och om fotboll och om livet med ibland… Klockrent! Är det bra eller är det bra? Det är ju för bra för att vara sant. Rent av stôlligt! Så, skicka det högtravande pekoralet till Jämtlandssång tillbaka där det hör hemma, till sommarhagen… som det inte vore nog med att Jämtlandbasket envisas med att spela eländet i parti och minut… och inte fan blir det bättre av det, som bekant.

 10. kommer du reagera lika när det skriks ”klyktattare” på Sundsvalls-matchen?

 11. Råttor. Ja, det är ju tom deras logotype. Dom kallar sig Gnagare. Ordet ”Råttor” i detta sammanhang blir därmed högst relevant och egentligen inte alls något direkt nedvärderande. Som att kalla oss ”falkar”.

  Solnatattare. Blir dom kallad hela tiden. Dock finns det ingen som helst relevans i detta för oss Jämtar. Vi vet nog inte ens vad som menas med uttrycket. Men inte direkt ett skällsord som behöver så mycket uppmärksamhet.

  Aidsfittor? Stod i klacken och hörde aldrig detta ordet, så den/dom som skrek det någon gång lär knappast ha fått med sig någon. Men ska man då märka på varenda ord som yttras på läktaren? ”IDIOTJÄVEL”. ”DOMMAR JÄVEL”. ”VAFAN DIN SOPA”. Visst det är skällsord osv, men ingen bryr sig direkt mycket.

  Nolervik, hörde du ens oss i klacken under matchen? Alltså på riktigt hörde vad vi sjung och skrek? Eller är det sånt du har fått berättat?

  1. Hur historielös är man om man inte ser tattare som ett skällsord?
   Eller inte ens historielös, det var inte länge sedan romregistret var på tapeten.
   Rasism är ett livs levande problem i samhället och att använda dess termer är inget som kommer göra det bättre.

   Om man inte ens vet vad ordet betyder, vad är meningen då att använda det i en ramsa?

   1. Ja, sexism, rasism och homofobi brukar tyvärr vara starka ingredienser i supporterkulturen. Läktaren blir till en frizon för grövsta machokulturen. Att skrika tattare är historielöst och okunnigt. Det är ungefär likvärdigt med n-ordet. Ett folk, i det här fallet resande och romer, som är utsatt och diskriminerat, har fått det ordet kastat efter sig genom århundraden.

 12. Såg du när AIL-klackens läktare snabbt tömdes till hälften i mitten av andra halvlek? Då fritog man en kompis som blivit omhändertagen av polisen!
  Man hotade med upplopp om inte polisen släppte honom, som vackert var tvungen att låta honom gå.
  Var det ett ok handlande av AIK-klacken som du hyllar?
  Du skrev inget om detta i inlägget.

  1. kan även tillägga att man spöade upp en egen i deras klack för att denne tände en ”blinkers” på fel tidpunkt.

   Eller att man slog sönder en dörr på en stadsbuss.

   Eller att man oproviserat slog en öfk-supporter på käften i en buss ner.

   ”Exemplariskt”

   1. Jag kan bara svara för det som hände på arenan, och om vi bortser från AIK-klacken så kan vi väl vara överens om att hat och glåpord med sexistiska och rasistiska inslag inte hör hemma i stöttningen av ÖFK.

 13. Gör om texten i en vintersaga till er egen. Lovar att jag sjunger med.
  Bra blogg.
  Mvh från en Gnagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *