Den nostalgiska fb-gruppen har blivit ett monster

Gruppen Östersundare på Facebook löper amok. Igen.
Det handlar om en incident på badhuset som förstås i sig är allvarlig, men sakfrågan försvinner tyvärr i ett hav av hat, spekulationer och lögner. Det spelar ingen roll att kommunen lägger fram fakta, eller att badhusets personal är tydlig.
Det har ingen betydelse att folk länkar till ÖP:s text om vad vi hittills vet och vad som kommit fram – blindbockarna vevar ändå runt helt besinningslöst.

Det är fullständigt vidrigt hur människor uttrycker sig och rasismen flödar, utan någon administratör som verkar kunna städa i dyngan.
Östersundare har blivit ett monster utan hjärna och styrning.
Det positiva är att några personer nu satt ned foten och gjort egna inlägg där de tar avstånd från gruppen – och hatet.

Och mitt i allt detta bittra hat finns det andra, snälla, vänliga, vanliga människor som fortsätter lägga ut gamla svartvita fotografier från Östersund. Berättar fina minnen. Allt blir så surrealistiskt när det ramas in av hat.

Personligen tycker jag att fler borde markera. Gruppen har 10 000 medlemmar och av dessa är det några få som utmärker sig.

Jag är dock övertygad om att huvudparten är mot all form av hat och rasism, dags att sätta ned foten nu.

Publicerat av

Stefan Nolervik

Bloggare, skribent & krönikör på Östersunds-Posten.

14 reaktioner till “Den nostalgiska fb-gruppen har blivit ett monster”

 1. Du Stefan Nolervik ger dig inte utan fortsätter att smutskasta gruppen Östersundare och komma med rena lögner om gruppen som sådan och om mig som admin för gruppen.Det är inte första gången.Tidigare så valde du att inte svara mig och lägga fram belägg för dina påståenden. Men att komma med rena lögner det kan du. Du påstår att gruppen löper amok. Genom att hänvisa till en debatt om ett ämne. Vilken inte är sant. I en debatttråd finns det olika åsikter. Både positiva och negativa. Så ska det vara i en öppen debatt. Men att den tråden skulle löpa amok stämmer inte. Du hävdar att den tråden är full av hat och rasism. Vilket inte stämmer. Sådana kommentarer tas fortfarande bort och är inte tillåtna i gruppen. Sen anklagar du mig för att inte kunna städa ”i dyngan”. Vilket är en ren och skär lögn. Jag rensar kontinuerligt bort rasistiska och olämpliga kommentarer. Du har i tidigare blogginlägg anklagat mig för att tillåta rasistiska inlägg i gruppen. Vilket också är en ren och skär lögn. Men den gången så valde du tystnaden.Sen påstår du att flera har gjort inlägg och tagit avstånd från gruppen pga av den aktuella tråden, vilket också är lögn. Sen uppmanar du folk att sätta ned foten och protestera mot hur gruppen sköts. Det bygger du på dina lögner. Du som journalist vet att man ska lägga fram fakta som är sannt.Det är uppenbart att du är ute efter att provocera men håll dig till fakta och inte hitta på lögner bara för att du ska få uppmärksamhet och sen kunna säga att du blir påhoppad.Och gruppen Östersundare är inte en nostalgigrupp, den rymmer mycket mer än så.Läs gärna om vad gruppen handlar om. Var inte en fegis och vägra bemöda min kommentar som du gjort tidigare.

  1. Stefan, det är verkligen inte klädsamt att du försvarar alla de insinuationer och påhopp som förekommit i kommentarerna kring badhusinlägget. Du vet lika väl som jag att det varit både ren rasism och generaliseringar av grupper av människor. Det har inte med yttrandefrihet att göra det som skrivs, det är för att prata klarspråk ren jävla dynga och inget som har något annat syfte än att utmåla människor med en specifik hudfärg som våldtäktsmän.
   Att du nu, som varit tyst under hela den vidriga diskussionen på fb-sidan Östersundare, plötsligt går ut och agerar med ett långt och surt inlägg kring mitt blogginlägg mot hat och rasism säger mycket om den negativa tonen som tillåts i den sida där du är administratör. Jag har yttrat mig enligt min egen rätt att ha åsikter, kom inte och ifrågasätt den. Ta itu med de riktiga stolpskotten i stället.

   1. Har jag försvarat det? Lägg fram bevis istället för att anklaga hej vilt.Istället så kommer du med ytterligare en lögn. Du vet mycket väl att rasistiska kommentarer och inlägg där man generaliserar grupper av folk förekommer i mängder av FB-grupper. Det är inget nytt.Som jag skrivit till dig tidigare så tar jag bort rasistiska och olämpliga kommentarer fortlöpande. Har jag varit tyst? Nej det har jag inte. Läs hela diskussionen. Ja du har rätt att ha åsikter men inte komma med rena lögner. Du kan tydligen inte skilja på åsikter och fakta.Du bemöter inte i det här svaret varför du skriver lögner om gruppen Östersundare och om mig som admin.Tvärtom undviker du det konsekvent.

    1. Att det förekommer i mängder är inget försvar för din grupp Östersundare. Ta ditt ansvar någon gång och styr upp.
     När jag tittar in i din grupp just för tillfället är den fylld av lögner och felaktigheter i en hel tråd kring min egen person. Med ditt goda minne, troligen, eftersom du själv är inne och eldar på.
     Yttrandefrihet handlar inte om att få säga vad man vill och kränka andra, utan handlar om stort ansvar. Jag kommer att fortsätta kritisera och föra fram mina åsikter om Östersundare så länge jag känner för det, och så länge den sprider hat och förakt mot journalistiken. Du lägger mycket kraft på att bemöta mig, inte tillnärmelsevis lika mycket på att städa upp i dyngan bland kommentarerna.

     1. ”Att det förekommer i mängder är inget försvar för din grupp Östersundare. Ta ditt ansvar någon gång och styr upp.”
      Stefan du måste läsa VAD jag skriver och inte lägga in att jag förvarar rasistiska kommentarer. Jag tar mitt ansvar och styr upp diskussioner och raderar olämpliga kommentarer exempelvis rasistiska.
      ”När jag tittar in i din grupp just för tillfället är den fylld av lögner och felaktigheter i en hel tråd kring min egen person.”
      Stefan, vilka lögner och felaktigheter?
      ” handlar inte om att få säga vad man vill och kränka andra, utan handlar om stort ansvar.”
      Stefan, och du kränker inte mig med dina lögnaktiga påhopp? Men du anser att du får säga vad du vill fast det är lögner? Bemöt det jag skrivit i kommentarerna och de frågor jag ställt. Eller är du för feg för att göra det?

 2. God Afton Stefan N!
  Det var länge sen vi hade kontakt.
  Tror det var sist när du kontaktade mig via messenger och berättade att du hade av-friendat mig på FB för att jag hade kommenterat o like:at en annan jämtländsk mediapersonlighets inlägg på FB.
  Du har rätt stor möjlighet att uttrycka dig och sprida dina tankar via din arbetsgivare Östersunds-Posten (Centerpartistisk)
  I deras blogg.Uttrycker du dina åsikter på Östersunds-Postens Blogg som representant på deras hemsida eller som privatperson?

  1. Jag förstår faktiskt inte din fråga. Att jag tagit bort dig som fb-vän, vad har det med detta att göra? Det står mig helt fritt att rensa bland fb-vänner och det har ingen med att göra. Om jag är bloggare på ÖP:s hemsida (ÖP är inte en centerpartistisk tidning, däremot har den en c-märkt ledarsida) eller om jag är privat bloggare spelar ingen roll. Oavsett vilket uttrycker jag kritik mot rasism och hat i en fb-grupp där journalistik och fakta föraktas. Har du problem med det?

   1. Ingen har något att göra med hur du sköter dina vänner på facebook, men du har rätt att ifrågasätta andra människors facebookvänner och detta i din roll som journalist?
    H

    Hänvisar såklart till 10 år av trakasserier

 3. Bra skrivet Stefan. Jag har inget emot att debattera men tycker det är beklämmande med den mycket hätska tonen. Hela medborgargardeidén är en som inte får mig att känna mig ett enda dugg trygg.

  1. Jag håller med, Jenny. Alla dessa rop på fler poliser och ordningsvakter gör mig mörkrädd!

 4. Stefan, jag har läst i gruppen Östersundare sedan sommaren 2012. Ofta har du helt omotiverat tagit bort inlägg som har behandlat Östersund. Men lika ofta har inlägg med strikta rasistiska undertoner, ibland rent rasistiska kommentarer, fått stå kvar. När man ifrågasatte det modererande du utförde fick man helt nonsenssvar av modell go’dag yxskaft. Så sedan tre år så har jag ledsnat på att ens försöka få något vettigt svar från dig angående modererandet av gruppens kommentarer. Lite svårt att länka något av det jag nu har påtalat eftersom du har raderat det sedan länge då kritik av ditt arbete i gruppen ständigt har raderats.

  Bit för bit har rasistiska strömningar tillåtits. Med tiden har de blivit grövre och legat kvar lång tid om de ens raderas. De som Nolervik kallar för ”stolpskotten” har hela tiden tänjt på gränserna och gränserna har flyttas vidare ut mot de mindre smickrande kommentarernas marker mot det rasistiska landets domäner. Jag tänker inte länka till de rasistiska kommentarerna, men en hel del finns kvar. Vill du rensa bort dessa får du söka själv.

  Du är envåldshärskande administratör för gruppen och det ligger på ditt ansvar att sköta det. Du vägrar konsekvent acceptera andra att bli administratörer eller att bli moderatorer. Därför har du det fulla ansvaret för vad som sker och accepteras i gruppen.

  När du angriper Nolervik för vad som accepteras i gruppen så har du gjort en Carola – du angriper budbäraren men inte budskapet.

  Nolervik kanske inte är någon jag ständigt håller med, men i det här fallet gör jag det, även om jag inte skulle använda hans vokabulär.

  1. ”Ofta har du helt omotiverat tagit bort inlägg som har behandlat Östersund. Men lika ofta har inlägg med strikta rasistiska undertoner, ibland rent rasistiska kommentarer, fått stå kvar. ”
   Jag tar inte helt omotiverat bort inlägg. Du får tycka det men så är inte fallet. Vilka sådana inlägg har fått stå kvar? Lägg fram bevis istället för att komma med anklagelser.
   ”då kritik av ditt arbete i gruppen ständigt har raderats”
   Ja för det står så i reglerna att sådana kommentarer skicka till admin som PM.
   ”Bit för bit har rasistiska strömningar tillåtits. Med tiden har de blivit grövre och legat kvar lång tid om de ens raderas.”
   Lägg fram bevis.
   ”Jag tänker inte länka till de rasistiska kommentarerna, men en hel del finns kvar. ”
   Vart finns de kvar?
   ”Du vägrar konsekvent acceptera andra att bli administratörer eller att bli moderatorer. ”
   Det avgör jag själv och ingen annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *