4 240 dagar i fängelse

I dag har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 4 240 dagar.

Fredag 3 maj klockan 14.55
I dag är det pressfrihetens dag.
Det innebär automatiskt att tankarna går till journalisten Dawit Isaak.
I dag har han suttit fängslad, utan officiella anklagelser och utan rättegång, i 4 240 dagar.
Pressfrihetens dag uppmärksammades i Arbetarbladet i dag. På vår förstasida hade vi lämnat ett vitt tomrum. Anledningen till det förklarar jag i denna krönika.
Ett antal företrädare för publicistiska organisationer skriver i dag också ett viktigt inlägg på Svenska Dagbladets Brännpunkt.
I artikeln, som är skriven av bland andra Jeanette Gustafsdotter, Utgivarna, Jonas Nordling, Svenska Journalistförbundet, Stina Dabrowski, Publicistklubben och Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter, tas fallet Dawit Isaak upp.
”I Eritrea och på flera andra platser världen över är pressfrihet och yttrandefrihet tyvärr än så länge en dröm. Det är därför det är så viktigt att fortsätta kämpa för det fria ordet där det är förbjudet att säga vad du tycker. Det är därför vi i dag hedrar alla de som med sina egna liv som insats slåss för att pressfrihet och yttrandefrihet inte längre bara ska vara en dröm. En av dem vi hedrar är Dawit Isaak”, skriver de i artikeln.
Medievärldens chefredaktör Axel Andén följer upp debattartikeln med ett inlägg som innehåller intressanta och viktiga tankar kring hur det hade varit om Dawit Isaak hade lyckats fly till Sverige, men saknat svenskt medborgarskap.
”Hade vi då lagt ner en bråkdel av det här engagemanget på att hjälpa honom? Hade migrationsverket trott på hans berättelse? Hade han skickats tillbaka till fängelset?”, undrar Andén.
I Medievärlden belyser Lisa Bjurwald det faktum att pressfriheten även är hotad i till synes trygga Sverige. Läs hennes inlägg här.
”Oron för de nära och kära, blicken över axeln och tvekan inför att skriva nästa artikel är desamma i Skövde som i Mexico City”, skriver Bjurwald.
Bjurwald har en mycket viktig poäng.
Vi får aldrig glömma Dawit Isaak, kampen för honom och andra fängslade journalister i världen och kampen för tryck- och yttrandefriheten.
Men vi får heller aldrig glömma de hot som förekommer i Sverige.
Ni minns säkert till exempel den utmärkta och skrämmande krönika som Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg skrev i december.
Ni minns också Uppdrag Gransknings reportage i SVT om hoten och hatet mot kvinnliga medieprofiler.
Precis så vidrigt är hatet i Sverige.
Precis så vill mörka krafter tysta, svärta ner och förminska.
Pressfrihetens dag 3 maj är viktig.
Den påminner oss om att kampen för yttrande- och tryckfrihet ständigt måste pågå, inte bara 3 maj utan alla årets dagar.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *