Hen kan fungera på nyhetsplats

Måndag 6 maj klockan 09.35
Det könsneutrala pronomet ”hen” väcker ännu känslor.
Arbetarbladet använde ordet i en nyhetstext i helgen.
Nu kräver en läsare att vi alltid ska skriva ut vilket kön det handlar om.
Det är denna artikel som är grunden till ett läsarmejl som jag fick under helgen. Artikeln handlar om att Högskolan i Gävle har polisanmält en anställd som skrev in själv på en utbildning – utan att vara behörig.
Arbetarbladet skriver inte ut personens kön.
”När den anställda konfronterades så valde hen i början av april att säga upp sig själv”, står det i artikeln.
Detta har fått en läsare att reagera:
”Varför skriver inte Arbetarbladet ut vilket kön det handlar om t ex
i Högskolefusket? Om det är en kvinna inblandad, så använder Arbetar-
bladet hen i stället. Detta har vi läsare naturligtvis räknat ut att det handlar
om en kvinna, när hen används. Därför kräver vi läsare att Arbetarbladets
journalister i likhet med Expressen och Aftonbladet skriver ut vilket kön
det handlar om”, skriver läsaren.

Läsaren, som uppenbarligen gör sig till talesperson för hela läsarkretsen, förutsätter alltså att ”hen” används när vi skriver om en kvinna och inte annars. Så är inte fallet. ”Hen” används när vi bedömer att allmänintresset inte är så stort att det är relevant att skriva ut vilket kön personen har – oavsett vilket kön personen har.
”Hen” är ännu ett ord som väcker starka känslor i Sverige och har så gjort sedan Jesper Lundqvist förra året gav ut boken ”Kivi och Monsterhund”, vilken var Sveriges första barnbok med könsneutrala pronomen.
Sedan dess har hen-debatten rasat i Sverige.
Somliga har omfamnat ordet ”hen” och anser att det är ett bra alternativ när någon inte vill eller kan ange om personen som omskrivs är en man eller kvinna.
Andra fullkomligt hatar det.

På Arbetarbladet finns inget förbud mot ordet ”hen” och det kommer inte heller att införas. Däremot ska det – precis som alla andra ord – användas med omsorg och i rätt sammanhang. Eftersom ”hen” ännu inte är fullt etablerat tror jag nämligen att det finns risk att det kan orsaka förvirring hos läsarna.
Men, som sagt, det finns inget förbud mot ”hen” och det kommer därför att åter dyka upp i nyhetstexter i Arbetarbladet.

Det är för övrigt intressant att ”hen” ännu orsakar sådan upprördhet. Jag tror att det hänger ihop med att ordet har använts i genus- och jämställdhetsdebatten och att somliga befarar att det finns risk att användandet av ordet riskerar att släta ut könen. I den debatten har ”hen” vuxit och blivit så mycket mer än ett ord.
Arbetarbladet har ingen avsikt att avneutralisera ”han” och ”hon”. ”Hen” är, som sagt, däremot ett ord som kan behövas i vissa sammanhang – och som alla andra ord bör det användas med omsorg och i rätt sammanhang.

Publicerat av

5 reaktioner till “Hen kan fungera på nyhetsplats”

 1. Kloka ord. Det är underligt egentligen att det ens ska behöva sägas. Det ursinne som det användbara, men ytterst harmlösa lilla pronomenet väcker är bland det konstigaste jag vet.

 2. Arbetarbladet riskerar ge sig ut på hal is i hen-debatten. Nordström hänvisar till att ordet hen ska användas ”med omsorg och i rätt sammanhang”. Det luktar så kallad konsekvensjournalistik, det vill säga att journalisten personligen ska avgöra när sanningen (om könstillhörighet i det här fallet) är lämplig att förmedlas till publiken/läsarna/åskådarna/lyssnarna/tittarna. Det är förstås inget nytt att journalister måste sovra i all information, men i det här fallet, när man har en uppgift som är kontrollerad finns ingen anledning att dölja sanningen. Varför ska man göra det? Det ligger i allmänhetens intresse att få veta så mycket som möjligt.

 3. @Eva: Ja. I regel ligger det i allmänhetens intresse att få veta så mycket som möjligt. Just därför är det viktigt att medierna ger relevant information.
  I det här fallet anser jag att Arbetarbladet har givit relevant information. Vilket kön personen har är inte relevant i detta fall.
  Det handlar inte om konsekvensjournalistik.
  Det handlar om pressetik.
  Daniel Nordström
  Chefredaktör och ansvarig utgivare

  1. Märker att herr chefredaktörs bloggklocka tycks vara felkalibrerad (se tidsstämpel vid kommentarerna).

   Verkar vara någon tolvtimmarsvariant som får det att verka som att vi som kommenterat är riktiga nattugglor.

 4. @Christofer Olsson: Tack för påpekandet. Något knas är det helt uppenbart.
  Jag ska kolla upp det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *