När hoten blir vardag

Fredag 10 maj klockan 09.40
En ny undersökning från Göteborgs universitet visar nedslående statistik.
Var tredje svensk journalist har hotats. Fyra av fem har tagit emot nedsättande kommentarer.
Hoten har för många journalister blivit en del av vardagen. Det får aldrig accepteras.
– Det är förvånande. Jag trodde inte att andelen hot skulle vara så hög, säger Monica Löfgren Nilsson, som är ansvarig för studien, till Dagens Media.
Själv är jag, tyvärr, inte lika förvånad över resultatet av undersökningen.
Det är så här det ser ut i Sverige år 2013.
Undersökningen, som även tidningen Journalisten skriver om,  visar att manliga och kvinnliga journalister är ungefär lika utsatta när det gäller hot.
– Det är lite förvånande att det är så lika mellan män och kvinnor. Jag trodde själv att det skulle vara vanligare bland kvinnor, säger Löfgren Nilsson.
Det finns emellertid en stor skillnad när det gäller hoten mot kvinnliga och manliga journalister. Kvinnor kränks med hot om sexuellt våld. Det gör sällan män.
Det som brukar beskrivas som näthat är ofta främst ett utbrett kvinnohat. Det märks tydligt i den viktiga och uppmärksammade granskningen som Uppdrag Granskning gjorde i SVT.
Reportaget väckte starka känslor. I ett svar på Uppdrag Gransknings hemsida skriver reportrarna Nicke Nordmark och Hasse Johansson så här:
”Att reportaget heter Män som näthatar kvinnor har provocerat många, inte bara män, men nästan. Vi valde att fokusera på just denna typ av hat och hot därför att det är det hat och hot vi ser allra mest av när vi läser kommentarstrådar, och det är också ett särskilt sorts hat som drabbar kvinnor. Det handlar oftast om förklenande påståenden om deras utseende, och om grova kränkande hot om våldtäkt och förnedrande tillmälen som slyna, hora och fitta. Detta hat drabbar mycket sällan män.”
Nordmark och Johansson skriver precis vad det handlar om.

För en tid sedan dömdes en man från Gävle efter att han hotat Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg. Det var bra och viktigt att Aftonbladet agerade och anmälde. Det var också bra att gärningsmannen hittades och att det hela ledde fram till en fällande dom. Du kan läsa Anders Lindbergs text om fallet här och Arbetarbladets artikel om den fällande domen här.
Det stora problemet är att så få fall när det gäller hot mot journalister leder till fällande dom.
Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kräver nu med rätta hårdare tag från polis och åklagare.
– Framför allt är det väldigt viktigt att pröva vad som är möjligt att stävja med hjälp av de lagar och regler som finns innan man börjar tala om inskränkningar, säger Nordling till Dagens Media.
I den digitala värld vi lever i har vi alla blivit mer tillgängliga. I dag är det mycket lättare att nå en journalist via mejl, nätkommentarer på mediernas hemsidor eller sociala medier.
Det är i grunden positivt. Det är precis så vi vill ha det. Som journalist – och främst som utgivare – är det nödvändigt att finnas tillgänglig för i olika kanaler för diskussioner, synpunkter och frågor.
I sammanhanget är det också viktigt att påpeka att hårda ord per automatik inte är näthat.
Läsare har sin fulla rätt att kritisera och ifrågasätta vår journalistik. Läsare har också sin fulla rätt att vara hårda i sina omdömen.
Men det finns naturligtvis tydliga gränser och allt för många går över den när de i vredesmot- i regel anonymt – kontaktar journalister.
Hård kritik mot medier är okej. Hat och hot får aldrig accepteras. Hot mot journalister är i förlängningen ett hot mot demokratin.
Karin Pettersson har tidigare uttryckt allt detta mycket klokt i denna artikel i Aftonbladet:
”Sverige beskrivs gärna som ett öppet och tolerant land. Det är det på många sätt. Men samtidigt finns en annan bild.
Vi lever i ett land där två ledande politiker har mördats i modern tid. Där journalister tvingas leva under ständigt hot om våld och död, där många människor lämnar politiken av rädsla för konsekvenserna.
När politiker och journalister systematiskt hotas är det ett hot mot demokratins själva kärna – det öppna samtalet.”

Publicerat av

2 reaktioner till “När hoten blir vardag”

 1. samtidigt i din egen tidning kan man läsa detta.
  utdrag från
  http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5862945-de-manifesterade-for-de-hungerstrejkande?articleRenderMode=article_full_discussion#commentForm

  Al. 10 maj 2013 16:41
  Tack hjältar som visar att vi fortfarande bryr oss, att samhället inte bara är fullt med vidriga människor som tror att de vet bättre för att de har läst i en rasistisk blogg att det är okej att behandla människor som att de saknar värde. .

  detta handlar då om hungerstrejken ….
  så samtidigt som mina kommentarer inte blir tagit med i debatten har til og med anmeldt den for just näthat .

  Men hur kan då en tidning släppa igenom att personer med vissa åsikter ska få frikort men andra ska kunna stämplas som vidriga människor….?
  samtidigt klaga på att just fyra av fem journalister har tagit emot nedsättande kommentarer

  Men som näthat + nedsättande kommentarer verkar vara godtagbart åt ett håll men inte åt det andra ….

  Neutralitet är väl det en tidning ska handla om förutom ledare.

 2. @Fredrik: Tyvärr är jag inte säker på att jag riktigt förstår jag vad du menar.
  Om jag tolkar dig rätt menar du att Arbetarbladet enbart släpper igenom en typ av kommentarer och inte låter andra sidan komma till tals. Det stämmer inte. Om du följer den länk du själv har postat ser du att där finns kommentarer både från de som stödjer manifestationen och de som inte stödjer den. Så ska det vara på en tidnings webbplats. Båda sidor ska få komma till tals.
  Vidare tolkar jag dig som att du anser att vissa kommentarer innehåller nedsättande innehåll och näthat. Det håller jag inte heller med dig om. Människor har rätt att vara kritiska mot den förda invandringspolitiken och också rätt att föra fram den kritiken.
  Om du vill diskutera detta mer är du välkommen att kontakta mig här, via 026-15 93 98 eller via [email protected]
  Hälsningar,
  Daniel Nordström
  Chefredaktör och ansvarig utgivare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *