Ett viktigt avslöjande

Polisen försökte i vintras att hindra en flyktingpojke att hoppa från andra våningen. Efteråt vägrade ambulanspersonalen att ta med honom till sjukhuset. FOTO: JENNY LUNDBERG

Onsdag 14 maj klockan 17.10
22 mars avslöjade Arbetarbladet en nyhet som gav eko. En ambulansanställd vägrade ta med sig en ung flykting och fällde dessutom nedsättande kommentarer.
Nu har beskedet kommit. Två ambulansanställda får sparken efter händelsen.
Arbetarbladets avslöjande är ett exempel på utmärkt journalistik.
22 mars skrev Arbetarbladets reporter Gunnar Eriksson en artikel som blev oerhört uppmärksammad och väl läst. Artikeln har hittills blivit delad över 4 200 gånger på Facebook.
Artikeln, som du kan läsa här, är en skrämmande historia, som avslöjade ambulanspersonalens nonchalans vid den kritiska händelsen.
En 16-årig flykting hade fått avslag på sin asylansökan. I desperation hoppade han från ett fönster på sex meters höjd.
Ambulanspersonalen väntade nedanför, men vägrade ta med honom i ambulansen. En av de anställda fällde dessutom en kommentar som hade innebörden: ”Låt honom hoppa, det är ju ändå bara en flykting”.
– Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, sade en polis till Arbetarbladet när allting avslöjades.
Efter Arbetarbladets avslöjande kallade landstinget till presskonferens. Där berättades det att två ambulanssjuksköterskor tagits ur tjänst under den tid som händelsen skulle utredas.
I dag kom beskedet. De båda anställda får sparken efter den utredning som har gjorts.
”Det som skett är så pass allvarligt och förkastligt ur patientsäkerhetssynpunkt att de berörda medarbetarna har underrättats om avsked. Nu är vi inne i en arbetsrättslig process och det är viktigt att vi hanterar situationen korrekt”, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark, landstingsdirektör, i ett pressmeddelande.
Du kan läsa hela rapporten kring utredningen här.
Händelsen är naturligtvis både skrämmande och upprörande. Det är av största vikt att det som är skrämmande och upprörande i samhället avslöjas och belyses för medborgarna.
Därför är den granskande journalistiken så betydelsefull.
Gunnar Erikssons avslöjande är ett gott exempel på journalistik när den är som allra bäst.

Publicerat av

Daniel Nordström

En kommentar till “Ett viktigt avslöjande”

  1. Men det står ju i utredningen att han inte behövde ambulansvård? Hur kan detta vara ett ”exempel på journalistik när den är som allra bäst” ,dvs lögn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *