Vi kan lära av Missing People

Frivilliga och Missing People har gått skallgång i skogarna för att försöka finna den 20-åriga kvinna från Boden som varit försvunnen. I går kväll hittade en grupp på sex personer kroppsdelar som tros tillhöra kvinna. FOTO: FREDRIK BERGQVIST/SCANPIX

Tisdag 21 maj klockan 15.25
20-åriga Vatchareeya Bangsuan försvann spårlöst 4 maj.
Nu tyder allt på att hon hittats död. En grupp från Missing People hittade i går kroppsdelar i en byggnad i Boden.
Händelsen är naturligtvis ohygglig, men den är också ett bevis på hur viktigt det är med insatser från allmänheten.
2011 skrev Emanuel Karlsten, journalist och expert i sociala medier, ett blogginlägg där han uttryckte att han tror att ”alla är journalister”. Inlägget fick stor uppmärksamhet och även kritik från journalister, som ansåg att Karlsten urholkade journalistyrket och journalistrollen.
Jag tycker att det var ett mycket klokt inlägg av Karlsten och jag tror inte att det skulle ha väckt lika stort rabalder om samma text hade skrivits 2013, två år senare.
”Även om ”journalist” är en del av många människors identitet är det ytterst ett hantverk. Ett hantverk som kan göras av fler. Det innebär inte att traditionella journalister gör det dåligt, eller att nya aktörer gör det bättre – men att det ibland händer och att synteser mellan det proffsiga och amatörmässiga behöver byggas”, förklarade Karlsten i ett nytt inlägg i Dagens Nyheter.

År 2013 har de allra flesta journalister insett att Karlsten var rätt ute redan för två år sedan.
Den traditionella journalistiken är nödvändig i en demokrati. Jag anser att traditionella medier, som har ansvariga utgivare, pressetiken och yrkesskickligheten i blodet, aldrig har varit viktigare som trovärdiga nyhetsförmedlare än vad den är i dagens och framtidens mediebrus.
Men det är också värdefullt med komplement till den traditionella journalistiken och det finns många i allmänheten som bidrar med viktiga uppgifter, journalistiska insatser, bilder, nyhetstips, filmer och texter som ibland är bättre än vad de traditionella medierna lyckas med. Det måste medierna vara ödmjuka inför och ta vara på för att bli en ännu bättre nyhetsförmedlare för sina kunder.
Det finns ingen dramatik i det. Det är en naturlig utveckling och de medier som inte är lyhörda och öppna för det allmänheten bidrar med tror jag får mycket svårt att hänga med i den utveckling och den förändring som hela mediebranschen just nu befinner sig i.

Kanske är min parallell aningen långsökt, men jag tänker ändå på Emanuel Karlsten och ”alla är journalister” när jag läser om den ideella organisationen Missing People, som hjälper anhöriga och polisen att finna personer som har försvunnit.
Missing People startade i januari 2012 och har ett samarbete med polisen. Sedan starten har organisationen varit inblandad i flera lyckade insatser, den mest kända är fallet med den nioåriga flickan som återfanns i Göteborg. Här är Expressens artikel om den händelsen.

I dag höll polisen en presskonferens angående Vatchareeya Bangsuans försvinnande. Här kan du läsa NSD:s artikel om den.
Försvinnandet har varit ett stort mysterium. I går kväll fann en grupp på sex personer från Missing People kroppsdelar som tros tillhöra den försvunna kvinnan. Här berättar Missing People för NSD om insatsen i går kväll.

Händelsen i Boden är naturligtvis fruktansvärd, brutal och skrämmande. Nu inleds med all sannolikhet jakten efter en mördare som ännu går fri.
Tack vare Missing Peoples insats finns det dock nu en chans för de anhöriga att få ett avslut på det fruktansvärda.
Det är där jag till slut kommer till parallellen mellan Emanuel Karlstens ord och Missing People. Innebär organisations framgångar att polisen inte gör ett bra jobb eller att alla som söker försvunna personer är poliser?
Nej. Jag citerar återigen Emanuel Karlsten:
”Ibland händer det att synteser mellan det proffsiga och amatörmässiga behöver byggas.”
Jag citerar också Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Så här säger han till Svenska Dagbladet om Missing People.
– Det har blivit alltmer accepterat och det uppskattas allt mer från samhällets sida att friviliga hjälper till. Folkrörelser, oavsett vilken typ, har en väldigt viktig roll i vårt samhälle. Det civila samhället kan med sitt engagemang åstadkomma väldigt mycket i akuta lägen.
Det finns mycket att lära av Missing Peoples arbete.
Även för medierna.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *