Nätets oansvariga utgivare

Onsdag 29 maj klockan 09.05
Snabbheten är en av de stora fördelarna med sociala medier.
Men det är också en av de stora nackdelarna. Med snabbheten händer det tyvärr också att eftertanken försvinner.
Historien om de italienska gästarbetarna hos Sandvik är ett tydligt exempel på det.
Allt började med att några män synts vid hästhagar i trakterna kring Valbo, vilket Arbetarbladet skrivit om här.
Var männen bara hästintresserade eller var de mystiska hästtjuvar? Ryktet började gå och varningar spreds både öppet och i slutna grupper på Facebook.
Varningarna eskalerade i takt. En bild togs på männen. Det var då allt tog fart.
I tisdags eftermiddag hade varningen med bilden på de misstänkta männen delats över 20 000 gånger på Facebook.
Det fanns bara ett problem – och det var stort.
Männen var helt oskyldiga, vilket Gefle Dagblad var först att berätta i den här artikeln. De utpekade misstänkta hästtjuvarna var italienska gästarbetare hos Sandvik. De besökte helt enkelt gårdar för att uppleva mer av Gästrikland och hade inga avsikter att stjäla hästar.

En av dem som blev förvånad när hon såg bilden på Facebook är Marie Hansson på Kybacka Gård i Valbo. Hon hade träffat de intresserade männen och kände direkt igen dem på den bild hon såg på Facebook.
– Jag blev chockad. Det här är ytterligare en påminnelse om att det verkligen gäller att tänka sig för vad man sprider ut. På sociala medier går allting så enormt fort på gott och ont. Nu blir det dementerat här i Gästrikland. Men i andra delar av Sverige och världen är det som skrivs fortfarande en sanning, säger Marie Hansson i denna artikel i Arbetarbladet.
Mycket kloka ord av Marie Hansson.
Jag förundras ofta över hur obetänksamt statusuppdateringar likt denna delas i rask takt utan eftertanke, utan källkritik och utan tanke på hur informationen som sprids kan skada andra.
Snabbhet är bra. Snabbhet utan eftertanke kan ge allvarliga konsekvenser. Numera kan alla, som bekant, snabbt publicera sig. Det är i grunden positivt, men det medför också ett ansvar.
Etablerade medier har ansvariga utgivare.
Det finns allt för många oansvariga utgivare på nätet.

 

Publicerat av

En kommentar till “Nätets oansvariga utgivare”

  1. Problemet är att folk tar internet på allvar – internet ska aldrig tas på allvar. Se bara på vad som händer när man släpper in fyrtioplussare på internet: näthatskampanjer och en massa grinande över nymodigheter man missförstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *