Psalmer ska inte censureras

Tisdag 25 juni klockan 15.10
Inget barn i skolan ska utsättas för religiös påtryckning.
Det tycker jag är självklart.
Ingen ska heller censurera delar av en psalm på skolavslutningen.
Det tycker jag är lika självklart.
Arbetarbladet berättar här om Birgitta Wikström, rektor vid Österfärnebo skola.
Hon ändrade helt sonika psalmen ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen genom att stryka bort andra versen: ”De skola oss påminna Guds godhets rikedom, att vi den nåd besinna som räcker året om”.
En förälder protesterade.
Nu har rektorn tänkt om.
– Jag står för mitt beslut men i fortsättningen ändrar vi inte i psalmen, säger Birgitta Wikström till Arbetarbladet.

I november 2012 skrev Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket och Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd vid Skolverket, en artikel på DN Debatt inför advent.
”Skolverket har slagit fast att det är möjligt att ha skolavslutning i kyrkan och att en präst kan medverka. Kravet är att det inte får förekomma konfessionella inslag. Men är det då möjligt att över huvud taget ha en samling i kyrkan i advent som ju i sig är en religiös högtid?
Vi menar att det är möjligt. En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap”, skriver de i artikeln.
Det Skolverket slog fast i artikeln kan tolkas på olika sätt.
Jag anser till exempel att en präst i en kyrka förmedlar ett religiöst budskap genom sin blotta närvaro. Det är liksom det som är en prästs uppgift.
Debattartikeln blev också omdebatterad.
Inte minst ministrarna Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) blev upprörda.
– Det finns ingen anledning att skydda våra barn från våra traditioner och vårt kulturarv, sade socialministern Hägglund till TT.
– Det måste vara okej att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. Skolverket silar mygg och sväljer kameler, sade utbildningsminister Björklund till DN.

Religion är en privatsak. Ingen, varken barn eller vuxna, ska utsättas för religiös påtryckning, men jag är ändå beredd att hålla med ministrarna Hägglund och Björklund.
Jag har svårt att se en psalmsång där Gud nämns som religiös påtryckning och förstår inte ängsligheten och paniken kring detta.
Ännu svårare har jag att förstå varför Birgitta Wikström och andra skolledare velar, censurerar och på så sätt snärjer in sig i besvärliga situationer.
Om man befarar att psalmsång kan tolkas som religiös påtryckning måste det vara enklast att helt slopa psalmerna och allt som har med kyrkan att göra i samband med skolavslutningar.
Behöver det verkligen vara svårare än så?
Mesiga mellanting är inget bra alternativ.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *