En unik gemensam granskning

I dag publiceras den stora granskning som den koncern Arbetarbladet tillhör, MittMedia, gjort tillsammans med NSD i Luleå. Den är ett bevis på journalistisk kraft.

Onsdag 26 juni klockan 16.05
Det finns en imponerande journalistisk kraft inom mediekoncernen MittMedia.
Det visar den granskning vi har gjort tillsammans med NSD i Luleå.
I dag kan ni läsa om det osynliga hotet på webbarna och i papperstidningarna, om det stora antalet partiklar som industrierna i Norrland släpper ut varje år.
Tusentals människor dör i förtid varje år på grund av storstadstrafikens utsläpp av mikropartiklar. Det är allmänt känt.
Inte lika många tycks se det osynliga hotet, nämligen den stora mängd partiklar som statliga LKAB, kemiindustrin och pappersjättarna släpper ut varje år över norra Sverige.
Det är det den gemensamma granskningen som du kan läsa om här handlar om.

Bakgrunden till granskningen är ett så kallat hackathon, som arrangerades av Fajk, föreningen för anordnadet av journalistiska knytkonferenser.
Vid det bildade Peter Jonsson, MittMedia och Sundsvalls Tidning, Hans L. Olofsson, NTM-koncernen och NSD, Joachim Kerpne, Aftonbladet och Robin Linderborg, frilans, ett team.
I sitt arbete hade de Naturvårdsverkets öppna data som utgångspunkt.
Arbetet ”Den osynliga smutsen över Norrland” fick pris som bästa nyhet på Fajkhack.
Peter Jonsson, ST, Robin Linderborg, som numera arbetar på Aftonbladet och Hans L. Olofsson, NSD, fortsatte därefter att utveckla arbetet.
Det är resultatet av deras fina arbete som publiceras i dag och den unika granskningen uppmärksammas bland annat av branschtidningen Medievärlden.

Även om grundarbetet är detsamma för samtliga medier är det intressant att nu se hur de olika medieföretagen behandlat materialet och utifrån det gjort lokala vinklingar.
Här kan ni läsa hur NSD har presenterat materialet.
När det gäller tidningarna inom MittMedia kan ni också jämföra resultaten hos tidningar som Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Hela Hälsingland, Sundsvalls Tidning, Dagbladet, Östersunds Posten, och Örnsköldsviks Allehanda.
Som ni ser har de flesta medier hittat bra egna historier utifrån materialet. Trots samarbetet och att grunden är densamma finns mångfalden i journalistiken.
Detta bevisar vilken journalistisk kraft som finns samlad inom MittMedia – och det här är bara början.
MittMedias grävgrupp har många fler intressanta projekt på gång.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *