Tv-licensen är gammal och bör skrotas

Fredag 28 juni klockan 20.00
Nya tider kräver nya tankar. Nya tider kräver nya arbetssätt. Så är det inom alla branscher och företag, men uppenbarligen inte för regeringen, Radiotjänst och Public Service.Efter det beslut som i veckan togs i Förvaltningsrätten i Luleå måste nu även datorägare betala tv-licens – oavsett om de tittar på tv via datorn eller ej. Det har orsakat upprörda känslor och det är inte svårt att förstå.
I takt med att omvärlden förändrats har också medieanvändandet förändrats. Allt fler väljer att konsumera medier och nyheter enligt sina individuella val. Även om papperstidningen ännu är stark är det också ett faktum att pappersupplagorna långsamt går ner i stora delar av världen. Därför pratas det om tidningskris och tidningsdöd.

Men den förändring hela mediabranschen är inne i handlar naturligtvis inte enbart om tidningar. Även Public Service upplever samma förändringar och utmaningar. Allt fler väljer att titta på tv när de själva vill och lyssna på poddar eller radioinslag när tid ges och inte när programmen sänds via tablåerna.
Tekniken och det förändrade mediemönstret innebär inte enbart problem, utan också stora möjligheter för alla. Tidningsföretagen utvecklar sina digitala kanaler och i princip alla tidningsföretag planerar att att inom kort införa betallösningar på nätet som främst premierar betalande kunder.

I den nya medievärlden är den gamla tv-licensen en kvarleva från en gången tid. Den slår dessutom orättvist och drabbar främst ensamstående. Det är nämligen hushåll som betalar tv-licens och inte enskilda användare. Trots det hålls det fast vid den gamla licensen, naturligtvis för att den ger Radiotjänst och Public Service stora intäkter. TV-licensen kostar 2 076 kronor per år och hushåll. På senare tid har Radiotjänst fått in 55 000 nya licensbetalare, flertalet av dem är datorägare.

Jag har svårt att förstå varför inte Public Service inför en inloggning på sina tv-tjänster så att den som verkligen vill se statlig tv via sin dator själv kan välja om den vill betala för tjänsten. Det tycker inte Johan Gernandt, kommunikationschef vid Radiotjänst.
”Public Service är enligt medborgarnas uppfattning tv och radio i allmänhetens tjänst. Det ska inte behäftas med inloggning utan vara fritt för alla”, säger han i en intervju med Folkbladet Västerbotten.
Fritt för alla, alltså. Men den friheten ska uppenbarligen ske via tvång.

Public Service fyller en oerhört viktig funktion, men behöver liksom övriga samhället förändras. Det är märkligt att inte de ledande politikerna inser detta. Om inte inloggning anses som en bra metod borde kostnaden åtminstone tas via skattsedeln. Den gamla tv-licensen bör skrotas nu.
Jag säger som civilingenjören och författaren Sven Fagerberg (1918-2006):
”Tvång är sedan Gustav Vasas tid ett nyckelord för svensk frihet”.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *