När en artikelserie plötsligt blir politik

Fredag 5 juli klockan 20.00
I tisdags hade Arbetarbladet premiär för den nya artikelserien ”50 skäl att vara stolt över Gävle”. Serien är på 50 avsnitt och kommer att pågå i nära ett års tid. Det första avsnittet och min inledande krönika gav precis den effekt jag hoppats. Många läsare har sett positivt på serien och känt engagemang. Men artikelserien har också mynnat ut i en snedvriden diskussion.
Upphovet till artikelserien är den debatt som fördes mellan kommunalrådet Carina Blank (S) och moderate riksdagsledamoten Lars Beckman i april. Blank förde i ett debattinlägg fram att Gävleborna borde sprida en mer positiv bild av Gävle. Beckman i sin tur ansåg att Blank blundade för problemen, vilket du kan läsa här. Både Blank och Beckman hade sina poänger i den debatten. Ja, det finns mycket positivt i Gävle som är värt att lyfta fram. Ja, det finns också många problem som vi definitivt inte ska blunda för.

När nu Arbetarbladet lanserar en artikelserie där vi radar upp 50 skäl att vara stolt över Gävle kommer kritiken, inte minst från Lars Beckman som tycks se en S-konspiration i varje buske. Han anser att Arbetarbladet genom artikelserien urholkar sin trovärdighet och påstår att den har kommit till på direkt uppmaning av Socialdemokraterna.
Även Jens Runnberg, politisk redaktör på Dalarnas Tidningar, har varit inne på samma linje och kritiserat Arbetarbladets artikelserie i en ledare.
Det misstag Beckman, Runnberg och de andra kritiker till artikelserien som finns gör är att de inte ser hela bilden. Om det beror på att de inte har hela bilden eller inte vill se den låter jag vara osagt.

I sak håller jag med både Beckman och Runnberg. Det ska definitivt vara tydliga rågångar mellan journalistiken och ledarsidan. Att nyhetsredaktionen ska vara politiskt obunden är en självklarhet.
Om det skulle vara så att Arbetarbladet och jag som utgivare beslutat att vi inte längre ska skriva om det negativa som finns i Gävle hade jag förstått kritiken. Så är inte fallet. Därför faller kritiken platt.
Både Beckman och Runnberg fick dessutom i veckan oemotsagda föra fram sin kritik mot Arbetarbladet i en diskussion i Hälsingetidningars ledarstudio i Almedalen. Arbetarbladet fick inte ens komma till tals där. Det är dålig journalistik om något. Här kan du se det inslaget.

Dagligen skriver Arbetarbladet om det negativa som sker i vårt spridningsområde. Vi granskar inte minst den politiska ledningen i Gävle. Vi blundar inte för de problem som finns. Det ger trovärdighet. Så har Arbetarbladet alltid arbetat och denna artikelserie innebär ingen ändring av det journalistiska förhållningssättet.
Det finns emellertid också läsare, som med rätta, tycker att vi allt för ofta lägger resurser på det negativa och sällan lyfter fram det som verkligen är positivt.
Det är just därför – och inte av någon annan anledning – som artikelserien ”50 skäl” har startats.

Jag säger som den brittiske poeten Lord Byron (1788-1824):
”Misstro är en dålig rustning som hindrar mer än den skyddar”.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *