Hat måste bekämpas med goda motkrafter

Fredag 12 juli klockan 20.00
Straffmissarna i onsdags är glömda vid det här laget. Nu laddar vi för en ny match mot Finland i kväll. Desto svårare är det att glömma de brutalt sexistiska glåpord som de svenska spelarna utsattes för under onsdagens 1-1-match mot Danmark.
Ni kan säkert historien vid det här laget. Jack Werner, sociala medier-redaktör på Metro, gjorde en sammanställning över ett antal sexistiska inlägg som skrevs på Twitter under onsdagens match. Spelarnas utseenden kommenterades. De kallades bland annat för ”fula kossor” ”flator som våldför sig på Gamla Ullevi” och för ”lesbiska horor”.
Jack Werners sammanställning, som visade de hatiska twittrarnas namn, var upprörande. Den spreds snabbt vidare i sociala medier. Många var med rätta ilskna och skrev därför i sin tur hårda inlägg mot de som uttryckte sig sexistiskt. Hatet födde på så sätt till slut en i många stycken hatisk motreaktion.
Ehsan Fadakar, chef för sociala medier på Aftonbladet, reagerade på de hårda orden och det faktum att twittrarnas namn spreds – inte minst av ett flertal journalister.
”Vill man lyfta kvinnohat på Twitter kan man göra det utan offentlig brännmärkning. Lyft tweets, skippa namn”, skrev Fadakar på Twitter.
Kloka ord.
Det är naturligtvis viktigt med en motreaktion mot det vidriga som sprids, men att bemöta hat med ännu mer hat är knappast rätt väg att gå.

En som gjorde en ytterst konstruktiv insats på Twitter i samband med detta var Hans G Andersson, programchef på SVTi. Han följde helt enkelt upp Jack Werners ursprungliga inlägg med att – via Twitter – söka upp de män som svarat för de sexistiska inläggen. Han skrev också ett blogginlägg om detta.
Med lugn och sansad ton ifrågasatte Andersson varför twittrarna skrev som de gjorde. Han fick också svar av flera av de som orsakat den Twitter-storm de inte ens var medvetna om att de skapat. En av dem gick ut på Twitter och bad om ursäkt. Flera av dem raderade sina tweets i efterhand.

Jag är en stor förespråkare för sociala medier. Det finns en enorm kraft inte minst i Twitter. Kraften sitter bland annat i snabbheten, i möjligheten till kontakt och till information. Men det finns också mörka baksidor. Goda krafter färdas snabbt på Twitter. Det gör även negativa krafter och i ilskan riskerar omdömet att försvinna.
Sammanfattningsvis var det bra att Jack Werner uppmärksammade de sexistiska glåpord som skrevs. Den hatiska storm som följde var däremot inte konstruktiv. Det var därför bra att Ehsan Fadakar sansade debatten och det var utmärkt att Hans G Andersson gick på djupet och konfronterade personerna istället för att blint sprida hatet vidare.
Det är också utmärkt att hashtagen #stödsverige nu har skapats som en motkraft mot hatet.
Hat ska inte bekämpas med hat. Hat ska bekämpas med positiva motkrafter.

Jag säger som norske författaren Arne Garborg (1851-1924):
”Vi bygger på det goda i oss när vi gör det goda omkring oss.”

Publicerat av

2 reaktioner till “Hat måste bekämpas med goda motkrafter”

  1. Jag tycker det är lustigt med svensk media. Någon sammanställer 10-talet sexistiska tweets på en match som hade 1,7 miljoner TV-tittare och det världens ståhej i alla medier. (Alla) svenska män är allt riktiga kräk och fähundar!

    Medan det verkliga och grymma kvinnohatet knappt nämns, har bara läst en ledare/artikel (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/jonnasima/article17100092.ab) om vad som händer kvinnor under protesterna på Tahrirtorget den senaste veckan.

  2. Petitesser är det som gäller hos mainstreammedia för att försöka styra bort läsare och tittares uppmärksamhet på viktigare frågor!
    De agerar på givna order från 7-klövern som har allt att vinna på att hålla det stora flertalet i okunnighet om viktiga saker i samhället!
    Bättre att svensson inriktar sig på att hålla reda på vilka som är med i let’s dance och dylikt då detta invaggar dem i total okunnighet om samhällets totala kollaps!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *