Sundhage är bäst i Sverige

Pia Sundhage. Sveriges bästa förbundskapten i fotboll. FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Onsdag 17 juli klockan 11.35
Man bör egentligen inte jämföra dam- och herrfotboll.
Den här gången kan jag inte låta bli.
Det är svårt att inte jämföra Erik Hamrén med Pia Sundhage.
Låt oss börja med meriterna.
Erik Hamrén är född 27 juni 1957 i Ljusdal. Som aktiv spelade han i Ljusdal och Stockvik.
Som tränare har han vunnit Svenska Cupen tre gånger, 1996 och 1997 med AIK och 2000 med Örgryte. Han vann danskt guld med Aalborg 2008 och norskt guld med Rosenborg 2009.
Sedan 4 november 2009 är han förbundskapten för herrlandslaget.

Pia Sundhage är född 13 februari 1960 i Ulricehamn.
Som aktiv spelare blev hon svensk mästare fyra gånger med Jitex. Lika många gånger blev hon svensk cupmästare med samma lag.
Hon vann EM-guld 1984, EM-silver 1987 och 1995, EM-brons 1989 och VM-brons 1991.
Som tränare har hon vunnit OS-guld två gånger med USA, 2008 och 2012 och hon har även ett VM-silver med USA från 2011.
Sedan 1 september 2012 är hon förbundskapten för damernas fotbollslandslag.

Meriterna talar sitt tydliga språk.
Jag inser hur en del reagerar nu: Man kan inte jämföra dam- och herrfotboll. Det är väsentlig skillnad när det gäller konkurrensen. Det är förvisso sant, men oavsett konkurrens går det aldrig att komma ifrån att Pia Sundhage är en av svensk fotbolls största genom tiderna. Det är inte Erik Hamrén.
Sedan kan man jämföra andra avgörande ledaregenskaper också.
Erik Hamrén har ännu inte lyckats med det svenska fotbollslandslaget. Hans coachning har fått rättmätig kritik och han har till synes haft svårt att ta den till sig. Även om Sverige spelar 0-0 mot Färöarna är Hamrén utåt sett nöjd med spelet.
Han känns sluten, precis som hela herrlandslaget gör. Känslan är att hela herrlandslaget tycks vara så mycket större än vad det egentligen är.
Pia Sundhage har vid ett flertal tillfällen visat prov på sin briljans som coach. Hon matchar de rätta spelarna. Hon gör de rätta bytena. Ta bara de senaste EM-matcherna mot Finland och Italien som exempel.
Sundhage är öppen och ärlig. Hon kan ta kritik och hon vågar kritisera. Det speglar av sig på spelarna som är betydligt öppnare och betydligt mer avslappnade i intervjuer än vad de manliga kollegorna är.

Pia Sundhage är helt enkelt Sveriges bästa förbundskapten när det handlar om fotboll.
Just därför skulle det vara oerhört intressant att se hur hon skulle kunna utveckla det svenska herrlandslagets spel.
Frågan är om hon ens är intresserad av uppdraget. Hon leder redan det mest framgångsrika svenska landslaget och hon vill vara – och är – en oerhört viktig ambassadör för damfotbollen.
Men diskussionen om Sundhage och herrlandslaget är trots allt ändå bara en utopi.
Pia Sundhage kommer aldrig att få frågan om hon vill leda herrlandslaget. Fotbollen är männens värld och ännu alldeles för mansdominerad för att våga släppa in en kvinna vid rodret. Jag önskar att de styrande inom den manliga fotbollen hade förmågan att vidga vyerna och våga bryta mönstren. Om Sundhage inte vill finns det många andra duktiga kvinnliga fotbollstränare också.
Men tyvärr är det så att den manliga fotbollsvärlden vill ha män i ledningen.
Den trångsyntheten förlorar den manliga fotbollen på.
Under tiden har svensk damfotboll kul och firar triumfer.

Publicerat av

2 reaktioner till “Sundhage är bäst i Sverige”

  1. Bra skrivet Daniel! Det är rätt att man inte ska jämföra dam- och herrfotboll liksom vi aldrig jämför Charlotte Kalla med Northug och klagar på hur långt efter Northug hon skulle bli om de tävlade. De har helt enkelt andra förutsättningar. Däremot kan man mycket väl jämföra en damtränare med en herrtränare. Här spelar det ingen roll vilka fysiska förutsättningar man har. Pia Sundhage spelar i det här sammanhanget i en helt annan division än Erik Hamrén. Hon har en otrolig förmåga att samtidigt som hon är väldigt rak mot spelarna så får hon dem att tänka som ett lag och spela för varandra. Hon är en mästare i att få sina spelare att prestera på max. Hamrén däremot framstår för mig som en förvirrad tomte. Efter Österrikematchen när herrlandslaget förlorade med 2-1 frågade tv-kommentaren: Vad säger du om att deras mål kom så tätt inpå varandra? Varpå Hamrén svarar: Gjorde de det? Jag kommer inte ihåg. Ett otänkbart svar av Pia Sundhage. Jag hoppas inte att gubbarna på Fotbollsförbundet kommer på idén att övertala Pia att leda herrlandslaget. Jag blir så glad när det går bra för damlandslaget. Och det vill jag gärna fortsätta att vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *