Politiker får ofta ta oförtjänt skit

Fredag 19 juli klockan 18.00
I torsdags kväll avslöjade Arbetarbladet en av de största politiska nyheterna på länge. Kommunalråden Carina Blank och Per Johansson ställer inte upp för omval. I dags hölls en presskonferens där det bekräftades att Blank och Johansson avgår. Just ordet avgår är förstås en definitionsfråga.
”Tips till media: Att inte ställa upp för omval är inte samma sak som att avgå”, skrev Elin Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle på Twitter i dag.
Jag tycker nog att ordet avgår fungerar i detta sammanhang. Blank och Johansson har inte fått sparken. De har själva fattat detta beslut, men de väljer att sluta. Alltså avgår de.

Orsaken till varför de väljer att inte ställa upp för omval spekuleras det friskt om just nu. S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger till exempel till Arbetarbladet att han är övertygad om att Blank tvingades bort. Detta förnekas av Elin Lundgren, Carina Blank och Per Johansson själva. Jag tror inte att någon av de tre ljuger. Jag tror helt enkelt att Blank och Johansson själva känt att det är läge att göra någonting annat nu, att beslutet är bäst för såväl dem själva som för Socialdemokraterna.

Samtidigt kan man fundera på hur det blir med Socialdemokraterna i Gävle nu. Även om både Carina Blank och Per Johansson bedyrar att de kommer att jobba hårt mandatperioden ut är det inte så enkelt som det låter. Båda har offentliggjort sina beslut. Det innebär att de automatiskt tappar auktoritet och det är omöjligt för de båda att hålla fokus uppe till hundra procent mandatperioden ut.
”Det är trots allt inte med personer utan med vår politik som vi går till val”, sade Elin Lundgren på presskonferensen i dag.
Det är förvisso sant. Men personerna är viktiga och blir allt viktigare inom politiken. Utan färgstarka ledare är det svårt att driva en organisation, ett företag eller ett politiskt parti framåt. Oavsett om det funnits intern kritik eller inte är nog en förnyelse bra. Frågan är bara när den förnyelsen kommer?

Politiker får ofta skit och ofta får de oförtjänt mycket skit. Det är så lätt att kritisera de som vill och vågar ta ansvar. Få tänker på vilka stora uppoffringar som ligger bakom ett uppdrag som ledande politiker i ett allt hårdare samhällsklimat. En ledande politiker måste leva och sova med sin politiska gärning dygnet runt. En ledande politiker måste vara klok, stark, karismatisk, och finna sig i att vara ständigt bevakad och redo att ställa upp både dag och kväll. En ledande politiker måste också finna sig i att få mycket kritik och lite uppskattning. Endast ett fåtal vill utsätta sig för det.
Allt färre engagerar sig också partipolitiskt. Just därför tror jag att den största utmaningen för Socialdemokraterna i Gävle just nu är att locka fram kandidater som håller och som är beredda att göra den uppoffring som krävs.

Jag säger som Winston Churchill (1874-1965):
”Det är inget fel på förändring, bara den går i rätt riktning.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *