Viktigt att Elin Lundgren markerar

Måndag 22 juli klockan 11.05
Anonymt hat med syfte att skrämma och kränka.
Tyvärr har det blivit vardag för många människor, inte minst för journalister och politiker.
Riksdagskvinnan Elin Lundgren (S) polisanmäler nu det hat hon utsatts för de senaste dagarna.
Det är en viktig markering, även om anmälningar tyvärr oftast inte leder någonstans.
I dag skriver Arbetarbladet om riksdagskvinnan Elin Lundgren från Gävle. I artikeln berättar hon om om det hat hon utsatts för de senaste dagarna.
– De hatar att jag är kvinna och står upp emot främlingsfientlighet, säger hon.
På sin blogg ger hon exempel på vidriga kommentarer som har dykt upp de senaste dagarna. Det är sorglig, skrämmande och tragisk läsning. Skrämmande nog är också denna typ av hat mer eller mindre vardag för många offentliga personer.
Det här är inte första gången Elin Lundgren utsätts för hat. Det är inte heller första gången hon anmäler. Många människor, inte minst inom politiken, media och myndigheter, känner allt för väl igen sig i hennes situation. Både män och kvinnor utsätts för hat, men det ser olika ut. Skillnaden är att hatet mot kvinnor ofta handlar om grova sexuella trakasserier eller hot om sexuellt våld.

SVT:s Uppdrag Granskning gjorde i vintras ett bra och uppmärksammat reportage om hatet mot kvinnor. Nyligen utsattes kvinnorna i det svenska EM-landslaget i fotboll för kränkande sexistiska kommentarer, vilket du kan läsa om bland annat här i Svenska Dagbladet.
Polisanmälningarna mot hat via nätet leder sällan någon vart. Polisen får därför då och då kritik för att hatet inte tas på allvar. Jag räknar med att polisen tar det på allvar. Problemet för polisen är nog svarare resursbrist och metoder att komma åt det anonyma hatet på nätet, vilket kommer fram bland annat i detta inslag i Sveriges Radio, P4 Blekinge.
Trots att möjligheten att anmälningarna leder någon vart är liten är det rätt att Elin Lundgren anmäler och att hon öppet berättar om hatet. Det är en viktig markering som förhoppningsvis ger fler styrka att prata om det och att anmäla.

Finska Yle lanserade i våras en hemsida där drabbade berättar om det hat de utsatts för.
Hatet är vidrigt, men vi måste se det och lyfta fram det avgrundsdjupt svarta i ljuset.
För att få en förändring är det viktigt att vi pratar om det hat som finns.
Tystnad är inget alternativ.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *