Lars Ohlys snopp blir bara ”höhöhö”

Lars Ohly twittrar om sitt uppmärksammade misstag.

Fredag 26 juli klockan 20.00
Ibland är det märkligt hur det kan bli. Ett misstag kan plötsligt bli en stor nyhet och göra att en svensk politikers namn snabbt sprids över världen. Jag pratar om Lars Ohly, känd som ledare för Vänsterpartiet under åren 2004-2012 och riksdagsledamot sedan 1998. På några minuter blev han ännu mer känd som politikern som av misstag publicerade en bild på sin egen snopp.
Lars Ohly är fotbollssupporter. Han håller på Liverpool och har därför gjort en tatuering med lagets klubbmärke på vaden. Det ville han visa upp för omvärlden. Han fotograferade tatueringen och publicerade bilden på det sociala nätverket Instagram. Det fanns bara ett problem. Bilden visade mer än det var tänkt. I ena bildkanten stack nämligen Ohlys snopp fram. När Ohly uppmärksammades om detta tog han bort bilden från Instagram, men påpassliga människor hade redan sparat den. Bilden nådde både Expressen och Aftonbladet och därmed blev det hela ett hett diskussionsämne på Facebook och Twitter. Franska nyhetsbyrån AFP snappade upp nyheten och på så sätt blev inte bara Lars Ohly utan även hans snopp en världsnyhet. Detta skriver Aftonbladet om här.

Lars Ohly själv tog misstaget med ro och på det bästa sätt han kunde ta det, det vill säga med humor. Bildpubliceringen fick också många hurtlustiga kommentarer i sociala medier. För av någon anledning är det alltid så. Manlig, pinsam nakenhet ses som humor. Ta bara Gävleaktuelle Sean Banan som exempel. När han uppträdde på Stortorget i onsdags – läs mer här i Arbetarbladet – uppmanade han alla att vara nakna. Han berättade att han visat rumpan för publiken på en konsert och att ”nio av tio älskar kvinnor med stora rumpor”. Han har också visat rumpan i tv åtskilliga gånger. Vi förväntas tycka att det är kul och vet samtidigt att ingen kvinnlig artist hade kommit undan med samma sak.

En naken man som fånar sig offentligt är bara lite fniss, lite ”höhöhö” och inte så mycket mer. En naken kvinna däremot, eller hur är det nu? En kvinna behöver inte ens vara naken för att orsaka ramaskri. När Loreen vann Melodifestivalen 2012 zoomades den jublande publiken in. Kameran fångade en kvinna från Ludvika, vilket Sveriges Radion berättar om här. Hon hade inte rakat armhålan. Det orsakade en storm av avsky på nätet. När sångerskan Maja Ivarsson ramlade omkull och råkade visa trosorna i tv-programmet ”Så mycket bättre” blev till och med hennes trosor recenserade av Jan-Olov Andersson i Aftonbladet. ”Tanttrosor” var hans bedömning.

Detta är ingen alltså kritik mot Lars Ohly, som visat sig ha betydligt mer humor än jag anat. Men tänk om han inte varit man. Tänk om det varit en kvinnlig politiker som av misstag publicerat en bild på ett av sina bröst eller sitt underliv. Då hade det förstås inte blivit fnissiga kommentarer, bastuhumor och ryggdunkar. Då hade det blivit ramaskri, hat och skandal. Kvinnan i fråga hade garanterat misstänkliggjorts för att ha gjort misstaget medvetet och förmodligen hade även det blottade underlivet kommenterats i all evinnerlighet. Kanske hade det till och med recenserats.
Det är bara att sorgligt konstatera. När det gäller jämställdhet och könsroller har vi en mycket längre väg att vandra än vi oftast vill erkänna.

Apropå misstag säger jag som irländske prästen William Connor Magee (1821-1891):
”Den som inte gör misstag gör vanligen ingenting.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *