Är uttalandet ett konstprojekt i sig?

Rosa är en hbt-färg som passar bäst vid högskolan i Gävle, anser moderaten Niclas Bornegrim. FOTO: DAVID HOLMQVIST

Onsdag 7 augusti klockan 15.35
Moderaten Niclas Bornegrim lovar att ett omdiskuterat konstverk ska bort om det blir maktskifte i Gävle.
Det är egentligen inte det intressanta med hans utspel.
Det uppseendeväckande är att han anser att rosa är en hbt-färg som lämpar sig bäst vid Högskolan.
Det offentliga konstverk i Gävle som främst orsakar delade känslor är ”Priapos Trädgård”, den rosafärgade jeep som finns i en rondell vid en av infarterna till staden. Arbetarbladet lyfte fram konstverket i denna artikel i serien ”50 skäl att vara stolt över Gävle”.
I ett uppmärksammat reportage i Arbetarbladet i dag togs verket upp på nytt när en konsthatare fick uttala sig om det. Du kan läsa mitt blogginlägg om historien här.
Moderaten Niclas Bornegrim är en av dem som uppenbarligen inte uppskattar ”Priapos Trädgård”.
– Dag ett som jag sitter vid makten, då åker jeepen, säger han till Arbetarbladet.
Ja, det är ju också ett vallöfte.
Själv tycker jag att den rosa jeepen är kul och något att vara stolt över, men har också full förståelse för de som finner den aningen märklig.
Att Niclas Bornegrim vill ha bort den är därför okej. Hans åsikt är fri. Jag roar mig mest över att han orkar vara så upprörd och över hans märkliga syn på politik i kombination med konst.
Det riktigt intressanta och märkliga är emellertid att han främst verkar störa sig på jeepens rosa färg. Han tycker nämligen att konstverket bör flyttas till högskolan, eftersom han anser att den rosa färgen väl passar in i diskussioner om hbt-frågor som han antyder förs i den miljön.
Jag vet inte exakt hur jag ska tolka Niclas Bornegrim. Jag antar att jag ska tolka Bornegrim precis enligt det han säger, att han anser att rosa är en hbt-färg och att högskolan är en lämplig miljö att prata om dessa frågor. Därför anser Bornegrim uppenbarligen att den rosa ”hbt-jeepen” förpassas dit så att övriga Gävlebor, som förutsätts vara ointresserade av rosa hbt-frågor, slipper skämmas för den.
Niclas Bornegrims uttalande är så märkligt i sig att min fråga är om det inte i själva verket rör sig om ett avancerat konstprojekt från hans sida?

 

Publicerat av

En kommentar till “Är uttalandet ett konstprojekt i sig?”

  1. Knappast något spännande konstprojekt á la Vilks på gång, utan anledningen till Bornegrims associationskedja: rosa-hbt-högskola finns nog att söka i hans personliga förflutna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *