Konspirationsteorier hos politiker

Fredag 16 augusti klockan 20.30
Jag har ingen statistik, men det känns som om de förekommer allt mer. Jag pratar om konspirationsteoretikerna och då framför allt om de politiska varianterna av dessa, de som misstänker att det finns ett dolt politiskt syfte med i princip allting.
Att främlingsfientliga grupperingar ser konspirationer är i och för sig ingen nyhet. Nyheten är snarare att dessa tar allt mer bisarra former, även bland personer som sitter på höga positioner. I veckan utsattes Sveriges största främlingsfientliga sajt, Avpixlat, för en överbelastningsattack med följd att sajten låg nere några dagar. ”En extremt massiv DDos-attack från antidemokratiska krafter”, uppger Avpixlat på sin sajt.

En av Avpixlats företrädare, Mats Dagerlind, hade sin teori klar. Till Dagens opinion sade han att ryska maffian kunde ligga bakom attacken och järnrörsmannen tillika SD-politikern Christian Westling gick ett steg längre. På Twitter antydde Westling – och kom nu ihåg att vi pratar om en politiker som vill kandidera i EU-valet – att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin låg bakom attacken. När Westling till slut övertygades och erkände att han hade haft fel sade han att han i vilket fall fortfarande tror att ”Aftonbladet är skrupelfria i sitt hat mot invandringskritiker”.

Men det är inte enbart i de extrema politiska grupperingarna som vi ser konspirationer flöda. I Gävle finns till exempel den numera riksbekante moderate riksdagsledamoten Lars Beckman. Han har blivit känd för att han är att likna med den där jobbiga hackspetten som ständigt dyker upp i Kalle Anka på julafton. I den digitala världen hackar nämligen Beckman också ständigt. Inte minst på Twitter brukar han komma med sina märkliga teorier och agget riktas främst mot Aftonbladet, Arbetarbladet och Sveriges Radio, även om också TV4 fick en släng av sleven nyligen. TV4 gjorde nämligen ett inslag om motorbåtar och miljövänlig körning. I och med det var det solklart för Beckman. TV4 gynnade miljöpartiet. Punkt slut.

Beckman tar också för givet att medarbetarna på Sveriges Radio, Aftonbladet och Arbetarbladet är vänstersympatisörer hela bunten och Arbetarbladets artikelserie ”50 skäl att vara stolt över Gävle” är enligt honom naturligtvis beställd av det socialdemokratiska kommunalrådet Carina Blank. Kanske tror Beckman på allvar att Blank har ringt in till redaktionen och bönat och bett om reportage om bland annat Testeboån, Skogskyrkogården och fisket i Gävle som en desperat åtgärd för att vinna valet 2014.

Men det finns också socialdemokrater som påminner om Beckman. I Umeå finns hans S-motsvarighet i kommunalrådet Lennart Holmlund. På sin vällästa blogg tycker Holmlund till om allt och det mesta är enligt Holmlund medias fel. Själv har däremot Holmlund givetvis aldrig någonsin fel och när han överbevisas om att han har fel går han bara vidare och rasar mot någonting annat.
När jag spelade fotboll som adrenalinstinn tonåring och gnällde på vädret, domare, motståndare och allting brukade min tränare skälla på mig och säga att jag tappade fokus och borde koncentrera mig på mitt eget spel istället. Det var kloka ord. De orden borde även Beckman och Holmlund lyssna på.

Kanske är det som litteraturkritikern Klara Johanson (1875-1948) en gång lär ha sagt:
”Ingen har det tryggare än den som bor i ett luftslott.”

Publicerat av

2 reaktioner till “Konspirationsteorier hos politiker”

  1. Nu finns det ju forskning som klart visar på en stark vänstervridning bland landets journalister. Bland journalister på SVT/SR var det 80% (!) som sympatiserade med S, V eller MP. Ingen kan väl tro annat än att det färgar av sig på vad som rapporteras och hur det vinklas ?!

  2. ha ha ja folk e så dumma! FRA lagar, övervakning ala PRISM, krig mot terrorism gå tillbaka till fårhagen era fårskallar och somna om, här finns ingenting att se.Och även OM vi övervakar allt och alla så tycker vi att nordkorea är ett konstigt land. Det är ju bara för erat eget bästa vi gör det här . ja ja jag vet att opium produktionen aldrig varit högre i afghanistan men ni ska veta att det betyder ingenting för vi för även ett krig mot narkotikan det e därför vi har hårda straff och har inget med att hålla priset högt! sverige är absolut inte usa knähund ägd av bankkarteller som dikterar vilkor för våra politiska marionetter pga monopol pengar som trycks upp ur tomma intet i ett stort pyramidspel! och bara för att jag inte kan ta ut kontanter på banken så betyder det inte att någon konspirerar mot ett framtida 1984 samhälle eller???nä bää bää somna om här finns inget att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *