Lyckan – och den ständiga oron

Måndag 19 augusti klockan 10.55
Det är något alldeles speciellt med skolstart.
Det är något alldeles speciellt att se sitt barns förväntan.
Samtidigt finns den också alltid tungt närvarande. Den ständiga oron.
Friendsrapporten 2013, som du kan läsa här, visar att det finns anledning att känna oro.
I rapporten har 36 698 barn svarat på frågor om mobbning i skolan. Vart femte barn har blivit kränkt av en annan elev i skolan under det senaste året. Sju procent av barnen uppger att de har blivit kränkta av någon i skolpersonalen.
– Det viktigaste är att vuxna som får kännedom om kränkningar agerar och tar tag i problemet. För att kunna göra det krävs kunskap i dessa frågor samt att skolorna får rätt förutsättningar för att jobba långsiktigt mot mobbning. Trygghet i skolan är en förutsättning för att barn ska kunna lära sig, säger Lars Arrhenius, jurist som arbetar med barnrättsfrågor, i ett pressmeddelande som Friends publicerar på sin hemsida.
Naturligtvis har han helt rätt.

Bra lärare och bra kursplaner är viktiga, liksom goda betyg. Men det är trots allt inte det viktigaste. Det viktiga är tryggheten, att barn får vara barn, att de får ha kvar lekfullheten och uppmuntras i nyfikenheten och lusten att lära.
Endast ett barn som känner sig tryggt kan känna fullt ut känna den lusten.
I dag tänker jag extra mycket på de barn som inte känner den tryggheten. De som vaknade i morse med en klump i magen. De som inte vågar se fram emot ett nytt läsår. De som främst känner oro.
Vi vuxna, vi föräldrar, lärarna är så viktiga i detta. Det får vi aldrig glömma bort.
Vi måste se barnen. Barnen måste känna att de blir sedda. Barnen måste känna tryggheten att berätta.

I rapporten kommer det även fram att flickor är mer otrygga än pojkar.
– Något som känns mycket oroande är det faktum att många blir kränkta utifrån kön. De blir utsatta för att de går emot normen om hur tjejer eller killar förväntas vara eller bete sig. Vi kan även se att tjejer överlag känner sig mer otrygga på utsatta platser i skolan som toaletter och omklädningsrum, säger Lars Arrhenius i pressmeddelandet.
Kvinnor och flickor är mer utsatta. Det känns igen från samhället i övrigt. Det speglar av sig i skolan. Tyvärr.

Jag älskar att se mina barns förväntan inför en ny skoltermin, men kan inte låta bli att känna oron.
Jag förväntar mig inte att de ska komma hem med höga betyg.
Jag förväntar mig endast att de och alla andra barn ska få känna trygghet.
I det stora hela är det inte betygen som grundlägger framtiden. Det är känslan av just trygghet som gör det.

 

Publicerat av

En kommentar till “Lyckan – och den ständiga oron”

  1. Bra Daniel
    Jag är ju själv lärare och känner igen det du skriver. Betygen är inte det viktigaste utan tryggheten och viljan att lära sig saker och växa som människa. Jag håller stenhårt på miljön i klassen/ gruppen. Att alla skall kunna vara sig själva och våga misslyckas. Ibland kanske jag inte följer regelboken. Men mina elever funkar bra och oftast uppträder schysst mot varandra. Viktigt att du belyser frågan när lärarens uppgifter blivit mer och mer administrativt
    Med vänlig hälsning,
    LG. skoog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *